Dagmar

Jos poika ei halua poliisiksi siitä voi tulla vaikka nörtti (16.3.2000)

Kansainväliset markkinointitutkimussäännöt asettavat hyvin tiukkoja ohjeita lasten haastatteluille. Esimerkiksi ESOMARin ohjeistuksessa todetaan, että haastattelijan tulisi välttää aiheita, jotka voivat masentaa tai huolestuttaa lasta. Lasten vanhemmilta tai huoltajilta pitää myös aina saada suostumus haastatteluun. Siksi on hienoa, että Helsinki Media on uurastanut nyt jo neljännen kerran tutkimuksen, joka selvittää lasten ja nuorten kulutuskäyttäytymistä. Yippee!

Yippee 2000:n kohderyhmänä olivat perheet, joilla on 0-18-vuotiaita lapsia. Tutkimus on osa Helsinki Median lasten ja nuorten tutkimussarjaa.

Vuoteen 1997 verrattuna lapset ja nuoret viettävät nyt enemmän aikaa kaverien kanssa, tekevät ahkerammin kotitöitä (!), käyttävät enemmän tietokonetta ja harrastavat aktiivisemmin musiikkia. Sen sijaan ostoksilla käynti on vähentynyt.

Yippee 2000 selvittää myös mm. kännykän käyttöä ja sen laskujen maksamista, Internetissä surffailua, tiedotusvälineiden seuraamista, ylimääräisen rahan käyttöä sekä mielipiteitä 60 arvoväittämään.

Ja tietysti harrastukset ja toiveammatit on taas kartoitettu. Partio on sekä tyttöjen että poikien mielestä mukavin harrastus ja luonnonsuojelu kannattavin. Sen sijaan ammattikysymys paljasti, että vielä sitä pientä eroakin löytyy. Tytöt haluavat eläinlääkäreiksi, opettajiksi tai kampaajiksi. Poikien ihannemies on tietysti poliisi. Kakkosena atk-työntekijä ja kolmantena kokki.