Dagmar

Vuonna 2007 suomalaisten verkkokauppaan sijoittamista euroista joka kolmas sujahti ulkomaalaisen taskuun. Uhkana on, että muutaman vuoden päästä jo puolet suomalaisten verkkokauppaeuroista menee ulkomaille. Vielä toistaiseksi suomalaisten verkkokauppojen etuna on kotimainen kieli.

Kotimaisilta verkkokaupoilta vaaditaan tulevaisuudessa vähintään yhtä paljon kuin ulkomaisilta. Olennaisinta ei suinkaan ole edullisin hinta, vaan ostamisen helppous, toimitusten nopeus ja elämyksellisyys. Maksuvaihtoehtoja pitää olla riittävästi, logistiikan täytyy toimia sujuvasti ja esillepanolta odotetaan elämyksellisyyttä.

Nykypäivän verkkokaupalta odotetaan mahdollisimman reaalimaailman mukaista esillepanoa 3D-kuvineen ja videoineen. Tuotteita, esimerkiksi laukkua, halutaan tutkia virtuaalisesti kaikkialta: laukun sisään on voitava katsoa aivan kuten reaalikaupassakin. Myös kotimaiset verkkokaupat ovat alkaneet panostaa elämyksellisyyteen: esimerkiksi Hobby Hallin uuteen Flo-naistenvaatemallistoon voi tutustua tuotetietojen ja valokuvien lisäksi myös muotinäytösvideon avulla.

Brittiläiseen ruokapöytään verkon kautta

Eurooppalaiset verkkokauppiaat seuraavat silmä tarkkana Ison-Britannian verkkokaupoissa tapahtuvaa kehitystä. Se mitä britit ostavat verkosta edellä, ostaa muu Eurooppa pian perässä. Näyttää siltä, että tämän hetken suosituimpien verkko-ostosten, lippujen, kirjojen ja cd- ja dvd-levyjen rinnalle ovat nousemassa muun muassa vaatteet ja ruoka.

Erityisesti ruoan ostaminen verkosta on briteissä jo lähes yhtä suosittua kuin elektroniikan ostaminen verkosta. Kenties myös suomalaiset jättävät tulevaisuudessa lapsiensa kanssa riitelyn kassajonossa väliin ja tilaavat ruokaostoksensa verkosta. Arkea tullaan helpottamaan verkon avulla myös monin muunlaisin tavoin. Esimerkiksi lääkereseptien muuttuessa sähköisiksi, voidaan lääkkeet todennäköisesti vielä joku päivä tilata suoraan verkkoapteekista kotiin.

Milloin aloimme luottaa ventovieraaseen ja ulkomaalaiseen?

Talvi on tulossa, ja on taas tullut aika ostaa talvitakki. Ohitsesi kävelee kadulla ihminen, jolla on juuri sellainen takki, jota etsit. Ennen jouduit keräämään rohkeutta kysyäksesi mistä takki on ostettu, nykyään kuka vain voi kysyä ja suositella mitä vain verkon eri keskustelufoorumeilla. Tähän tarpeeseen ovat tarttuneet myös yhteisölliset suosittelupalvelut, joista tuoreimpana tulokkaana IRC-Gallerian perustajan, Taneli Tikan, suositteluyhteisö RunToShop.

Myös yhä useampi verkkokauppa käyttää Amazon.comin jo vuosia sitten kehittämää suosittelumallia: asiakkaalle kerrotaan tuotteista, joita samanlaisista asioista kiinnostuneet ja samantyyppisiä tuotteita hankkineet henkilöt ovat ostaneet.

Nykyään ei myöskään tarvitse pettyä, jos takin ostopaikaksi paljastuu vaikkapa Lontoo. Sen mitä ei kotimaisista kaupoista ja verkkokaupoista löydä, voi aina tilata ulkomailta. TNS Gallupin mukaan Suomen suosituimpien verkkokauppojen Top 15 listalla ei kuitenkaan ole yhtään ulkomaista verkkokauppaa – vielä. Suomessa ykkösenä komeilee kuluttajien väliseen verkkokauppaan keskittyvä huuto.net. Suomalaiset tekevät yhä suuremman osan verkkokauppaostoksistaan ulkomaisissa verkkokaupoissa, mutta massatuotteiden sijaan ulkomailta ostetaan erityisesti niche-tuotteita. Tämä selittää osaksi sen, miksi ulkomaisia verkkokauppoja ei löydy Top 15 listalta.

Kilpailu Euroopan sisällä kiristyy, ja kotimaisten verkkokauppojen on oltava varuillaan, sillä kasvava joukko ulkomaisia yrittäjiä pyrkii jatkuvasti Suomen markkinoille suomenkielisillä verkkokaupoillaan. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, miten ohjelmistojen kehittämiseen ja sähköisten kauppapaikkojen ylläpitoon erikoistuva uusi suomalainen yritys, Fruugo Oy, tulee hyödyntämään suosittelutrendiä ja vaikuttaa niin kotimaiseen kuin ulkomaiseenkin verkkokauppaan.

Kuka pelkää taantumaa? Ei verkkokauppa ainakaan.

Yhdysvalloissa bensan hinnan noustessa ostosreissut kauppakeskuksiin ja kivijalkakauppoihin vähentyivät. Samaan aikaan verkkokaupasta ostaminen lisääntyi. Myös Isossa-Britanniassa luottolama on näkynyt verkkokaupan kasvuna, kun taloudestaan huolehtivat kuluttajat näkevät entistä enemmän vaivaa vertaillakseen eri tuotteita ja hintatietoja ennen ostopäätöstä – missäpä muualla kuin verkossa. Finanssikriisin voimistuessa verkkokauppa kasvaa kovemmin kuin koskaan. Moni yritys toimii tulevaisuudessa verkossa ilman ainuttakaan kivijalkamyymälää.

Asiakastiedon näkökulmasta verkkokaupat nauttivat myös hyvin suurta etua kivijalkamyymälöihin nähden: kun myymälän asiakastiedot perustuvat vain toteutuneisiin ostotapahtumiin, voidaan verkkokaupassa seurata kaikkia tapahtumia aina saapumisreiteistä ostoksiin saakka. Taantuman uhatessa on verkkokaupalla mahdollista paitsi parantaa kannattavuutta ja laajentaa markkina-aluetta, myös kerätä entistä tarkempaa tietoa asiakkaista ja tehdä siten entistä kohdennetumpaa ja kustannustehokkaampaa mainontaa. Verkkokauppa on oiva ase taantumaa vastaan.

Koska tuotteiden, vertailujen ja suosittelujen etsiminen verkosta lisääntyy koko ajan, korostuu myös läpikulkukanavana toimivan hakukoneen ja hakukonemarkkinoinnin merkitys entisestään. Nyt jos koskaan yrityksen kaupan tulee paitsi olla verkossa, myös löytyä verkosta. Koska kuluttaja on jo hakukoneessa etsimässä tuote- ja hintatietoja, on yrityksen ensiarvoisen tärkeää löytyä hakukoneen ensimmäiseltä tulossivulta – jos aikoo päästä osaksi ostopäätökseen liittyvää valintaprosessia.

Löytyykö sinun verkkokauppasi Googlesta? Ota yhteyttä search(at)dagmar.fi

Lähteet:
IMRG Capgemini
Dagmar Facebook kysely
Digitoday, 05 maalis 2008, s.15
Verdict Research
TNS Gallup Online Shopping 2008
New York Times,19 Jul 2008
The Independent, 4 June 2008