Dagmar

– Hurjat kasvuluvut joillakin markkinoilla selittyvät pitkälti aidolla panostuksen kasvulla, mutta on muistettava, että kehittyvillä markkinoilla myös mediainflaatio on raju, jopa kymmeniä prosentteja vuodessa, toteaa Anna Salo.

Mediaryhmistä verkkomainonta vastaa edelleen kovimmasta kasvusta. Tälle vuodelle arvioidaan lähes 30 prosentin kasvua ja vuodesta 2006 vuoteen 2009 peräti 85 prosentin kasvua.

Salon mukaan kaikki kasvu ei välttämättä näy verkkomainonnan luvuissa.

– Verkossa tehdään enenevässä määrin mainostoimenpiteitä, jotka ovat mediatilan kannalta maksuttomia eli niiden osuus ei näy ennustuksissa. On mielenkiintoista katsoa, kuinka verkkomainospanostusten seuranta kehittyy eri markkinoilla. Se on useilla markkinoilla, kuten meillä Suomessa, vielä tarkkuudeltaan eri tasolla kuin muiden medioiden seuranta. Joissain maissa sille ei ole vielä lainkaan virallista seurantaa.

Verkkomainonnan kasvun uskotaan kirpaisevan eniten sanomalehtimainontaa. Sen sijaan digitalisoituva ulkomainonta näyttää pärjäävän hyvin.

Tv:n vahvuus vaihtelee

Tv-mainospanostusten osuus on laskemassa monissa Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan maissa. Syitä voi hakea verkkomainonnan kasvun lisäksi digi-tv:stä, joka siirtää katsojia massakanavilta pienille kohderyhmäkanaville. Toisaalta, lukuja tasoittavat monet kehittyvät mainosmarkkinat, joilla tv lohkaisee poikkeuksellisen suuren osuuden mainoskakusta. Tv:n vahva asema selittyy sillä, että kehittyville mainosmarkkinoille rynnivät ensimmäisenä suuret kulutustavaramainostajat, eikä paikallisilla asukkailla ole yhtä paljon mediavaihtoehtoja kuin kehittyneemmillä alueilla.

Lisäksi elokuussa 2008 pidettävät Pekingin Olympiakisat kasvattavat tv:n osuutta erityisesti Kiinassa ja sen naapurimaissa.

– Vaikka tv:n rooli näyttää olevan perinteisen suuri kehittyvillä markkinoilla, nuo alueet tulevat todennäköisesti kehityksessä perässä nopeammin kuin arvaammekaan. Länsimaissa tv:llä on ollut voimakas rooli vuosikymmeniä ja se on vasta nyt muuttumassa uusien medioiden myötä, mutta kehittyvissä maissa tv:n aitoina vaihtoehtona ovat samat mediat kuin länsimaissakin, ja verkon käyttö kehittyy kovaa vauhtia.

– Tv-panostuksia katsottaessa on hyvä muistaa, että tv-mainonnassa perinteisen spottimainonnan osuus pienenee samalla kun erilainen sisällöllinen yhteistyö kasvaa: sisältöyhteistyön mainospanostusten seuranta ja ennustaminen on oma haasteensa.

Mainospanostusten seurannassa Saloa kiinnostavat myös medioiden konvergenssikehityksen vaikutukset.

– Internetin myötä tv:tä ja radiota katsellaan ja kuunnellaan verkossa, mikä tulee muuttamaan mainontaa. On mielenkiintoista nähdä, kirjataanko ne jatkossa tv-mainonnaksi vai verkkomainonnaksi ja miten niitä seurataan ja ennustetaan?

Suomeen ZenithOptimedia povaa ensi vuodelle 4,5 prosentin kasvua. Kovinta kasvua odotetaan jälleen kerran verkkomainonnalta.

10 nopeimmin kasvavan mainosmarkkinan kasvuennusteet

 Maa 2006-2009 
 Serbia  308,8
 Qatar  214,7
 Kazakstan  164,1
 Egypti  117,7
 Yhd. Arabiemiirikunnat  108,9
 Venäjä  108,3
 Ukraina  100,5
 Moldova  97,1
 Valko-Venäjä  96,8
 Romania  93

Lähteet: Advertising Expenditure Forecasts, October 2007, ZenithOptimedia