Dagmar

Henry C. Yuen omistaa noin 200 patenttia, mm. videoiden ohjelmointiin käytettävän numerosarjalogiikan, josta hän saa maksun videoiden valmistajilta ja numerosarjoja julkaisevilta lehdiltä.

Murdochin News Corporation omistaa Gemstarista 43 %. Murdochin Sky-satelliittikanavan kautta ohjelmaopasta aiotaan levittää noin 20 miljoonaan tv-kotiin. Myös AOL Time Warnerista havitellaan kumppania, jolloin määrä lisääntyisi 13 miljoonalla kodilla.

TV- ja digiboxivalmistajista jo Thomson, Motorola, Sony ja Zenith ovat luvanneet lisätä ohjelmaoppaan vastaanottimiinsa 10 $/kpl. Lisäksi rahaa tulee oppaan mainostuloista. Business Week laskee, että kun kotitaloudet klikkaavat opasta neljä kertaa tunnissa ja käyvät kerralla kolmella sivulla, on Gemstarilla edessään Microsoftiin verrattava taloudellinen menestys.

Artikkelista käy ilmi, että koko maailma ei ole vielä aivan avoin tälle yritykselle, vaan edessä on vielä paljon haasteita. Tämä matemaatikko-juristi-keksijä on kuitenkin voittanut jo kaikki häntä vastaan nostetut oikeusjutut.

Suomessa digitv:n kansallisen liittymän ja ohjelmaoppaan tilaajaksi perustettiin Platco Oy. Syntyykö sille tulovirtaa uusilta toimijoilta, palveluntuottajilta tai mainostajilta?

Käytäväkeskusteluissa huhutaan hyvin erilaisten kotimaisten toimijoiden patentoineen mitä yksinkertaisimpia asioita ”keksintöinä”, kun ala on ollut vielä täysin kehittymätön. Eihän patenteissa mitään pahaa ole, kyse on enemmän siitä, miten niitä käytetään.

Kuulakärkikynän voi patentoida, mutta ei viivaa paperilla.

Lähde: Business Week March 12 2001, s. 45: ”TV-guy Henry Yuen of Gemstar-TV Guide wants to take control of your television.”