Mikäpä muu maailmaa edelleen pyörittäisi kuin Facebook – Suomen 2,4 miljoonaa käyttäjää eivät vielä osoita kyllästymisen merkkejä, ja mobiilin huikea nousu on totta jo täälläkin. Suunnittele siis kaikki toimenpiteesi Facebookissa mobiili edellä, niin uutisvirtanäkyvyys, applikaatiot kuin rich media -postaukset. Vaikka digijulkaisujen spekulointien mukaan etenkin nuoret olisivat hylkäämässä Facebookin, on siellä vietetty aika edelleen huikea.
Toinen suuri ja kaunis, kakkossijaa myös Suomessa pitävä YouTube on jo osa arkipäiväistä viihdekulutusta. Dagmarin tutkimuksen mukaan puolet viikkokävijöistä käy katsomassa josko siellä olisi mielenkiintoisia videoita – miljoonat katsomiskerrat eivät siis tule vain muihin kanaviin jakamisen kautta. YouTube on kuukausipeiton mukaan “tavoittavin tv-kanava” alle 24-vuotiaiden keskuudessa ja tarjoaa perinteisiä tv-kanavia enemmän keinoja vuorovaikutukseen katsojien kanssa.
Onko Instagram-hype jo vihdoin saapunut Suomeen? Lukujen perusteella kyllä: Dagmarin viimeisimpien selvitysten mukaan Facbookin omistamalla kuvapalvelulla on jo yli 200 000 viikkokäyttäjää, ja 14 prosenttia 15–24-vuotiaista käyttää Instagramia. Vaikka Facebook sattuisikin menettämään käyttäjiään nuorimmasta päästä, jo aika isoon porukkaan on silti yhteys kuvien jakamisen kautta. Maksulliset mainosmahdollisuudet eivät vielä ole rantautuneet tänne, joten markkinoijien ainoa vaihtoehto on tuottaa omaa sisältöä tai aktivoida kuluttajia tuottamaan sitä. Tai saamaan suosituksia Insta-julkkiksilta, jotka täggäävat kuvissaan esiintyviä brändejä korvausta vastaan. Suomessa Insta-julkkiksia ei vielä ole noussut pinnalle, maailmalla tämä on jo ilmiö.
Instagramissa nuorisoa seuratessa ei voi välttyä heidän uusimmasta villityksestään, Kikistä. Kik on pikaviestinpalvelu, jossa viestejä voi lähetellä toisille nimimerkeille. Siinä missä Facebook on suljettu ympäristö, jossa kommunikointi vaatii kaveriksi kutsumista, houkuttavat Instagram ja Kik avoimuudellaan ja satunnaisuudellaan; on jännittävää alkaa jutella kenen kanssa tahansa. IRC-Galleria perustuu samaan ideaan ja jatkaa myös yllättävän vahvana käyttäjäluvuissaan.
Blogimaailmaa yhtään seuraavat ovat huomanneet, että siellä kuohuu ja isosti. Ennen Suomen blogikenttää markkinoijien näkökulmasta hallinnut Indiedays on saanut rinnalleen useita uusia portaaleja, lehtitalot ovat hankkineet sisällöntuottajikseen suosittuja bloggaajia ja toiset suuret ovat hypänneet “freelancereiksi” eli bloggaavat omalla alustallaan valiten itse yhteistyökumppaninsa. Bloggaaminen on Suomessa ammattimaisempaa kuin koskaan ennen ja vaatii mainostajilta syvää tietämystä pelisäännöistä ja mahdollisuuksista. Villin lännen ajat alkavat olla ohi, etenkin kun suositus blogimainonnasta saadaan viralliseen muotoon (ASML).
“Vain muutos on pysyvää”- lausahdus pätee sosiaaliseen mediaan ehkä paremmin kuin mihinkään muuhun ja joulun alla voimme olla jo jonkin uuden alustan pauloissa. Kuitenkin alustoista riippumatta yksi vinkki auttaa pitkälle: Ihmiset seuraavat toisia ihmisiä, miltä he näyttävät, mitä he tekevät ja mitä he sanovat, he haluavat viihtyä. Yksinkertaisimmillaan tämä näkyy suositusten hyödyntämisessä yritysten some-kanavissa, parhaimmillaan kokonaisia viihdekonsepteina Oreon Daily Twistin tapaan. Siihen oman kulman miettimiseen voi mennä aikansa, mutta se kannattaa!