Dagmar

Kodin ulkopuolinen television katselu tutkittu (20.9.2001)

Tv-mittaritutkimus mittaa vain vakituisessa kodissa tapahtuvaa katselua. Tänä vuonna Finnpanel suorittaa kaksi erillistutkimusta, joiden tavoitteena on selvittää mikä kodin ulkopuolella tapahtuvan katselun osuus kaikesta katselusta on toisaalta kesällä lomakauden aikana ja toisaalta syksyllä lomakauden ulkopuolella.

Katselu kodin ulkopuolella kesäaikaan mitattiin päiväkirjalla 5.-11.7.2001. Tänä aikana 15-79 -vuotiaat suomalaiset katsoivat televisiota keskimäärin 2 tuntia 15 minuuttia päivässä. Tästä kokonaiskatselusta 84% tapahtui kotona, 10% kesämökillä, 5% vierailulla ja 1% muualla. Viikonloppuisin (la-su) kodin ulkopuolella tapahtuvan katselun osuus oli keskimäärin 19%, arkisin (ma-pe) 15%.

Kodin ulkopuolella tapahtuva katselu mitattiin viimeksi viisi vuotta sitten. Vuonna 1996 kesämökkikatselun osuus kokonaiskatselusta on 7%, eli se on hieman kasvanut. Ns. mökkikatselun kasvu on kuitenkin hyvin maltillinen, koska viiden vuoden aikana television katselumahdollisuus kesämökillä on lisääntynyt 25% talouksissa mitattuna.

Nuoret (15-24 v) katsoivat suhteessa muita enemmän televisiota kodin ulkopuolella. Tutkimusviikon aikana 23% nuorten kokonaiskatselusta tapahtui muualla kuin kotona. Nuoret ovat perinteisesti se ryhmä, jonka television katselussa kausivaihtelu on kaikista pienintä.

Tutkimusviikon aikana televisio tavoitti lähes kaikki, eli 99%. Viikossa 24% katsoi televisiota vierailulla ja 22% katsoi televisiota kesämökillä. Keskimääräisenä päivänä televisio tavoitti 81% suomalaisista, heistä joka kuudennen vain kodin ulkopuolella.

Televisio tavoittaa suomalaiset tv-mittaritutkimuksen mukaan hyvin, vaikka tuloksista puuttuu kodin ulkopuolella tapahtuva katselu. Tämän erillistutkimuksen tulosten mukaan tavoittavuus on todellisuudessa vielä korkeampi.

Lähteet: FINNPANEL / Kodin ulkopuolinen katselu 5.-11.7.2001 ja TV-taloudet Suomessa -tutkimus