Dagmar

Kodintekniikkaan sekä kotiin ja rakentamiseen liittyvät hankintapäätökset tehdään yhä nopeammin (6.6.2002)

Tämä käy ilmi Aikakauslehtien Liiton Mediasidonnaisuus-sarjan tuoreista raporteista, jotka julkistettiin tänä aamuna. Syitä harkinta-ajan lyhentymiseen haetaan suomalaisten kasvaneesta varallisuudesta sekä kodintekniikan arkipäiväistymisestä.

Aikakauslehtien Liiton Mediasidonnaisuus-sarja kasvoi kahdella uudella raportilla: Kodintekniikka sekä Asuminen ja Rakentaminen.

Kodintekniikka-raportista käy ilmi kodintekniikan arkipäiväistyminen. Videonauhuri ja CD-soitin alkavat olla jo useimmissa kotitalouksissa. Sen sijaan tietokone ja astianpesukone löytyvät vain reilusta puolesta suomalaiskodeista. Siksipä ne ovatkin toivelistojen kärjessä. Yleisimmin haaveillaan tietokoneesta (23 %), digiboxista/digitelevisiosta (17 %), astianpesukoneesta (14 %) ja DVD-laitteesta (13 %).

Perheen äiti päättää yleensä valkoisen linjan koneista (astianpesukone ja pesukone) ja isä ruskeasta linjasta (televisio ja tietokone). Nuorison valta tietokoneiden hankintapäätöksissä on heikentynyt sitä mukaa kun vanhemmatkin ovat oppineet ymmärtämään niiden päälle.

Koneiden ja laitteiden yleistyminen ja arkipäiväistyminen on johtanut siihen, että niiden hankintaa ei enää pähkäillä kuukausitolkulla, eikä edes viikkotolkulla.
Ja entistä useamman koneen ja laitteen merkki päätetään vasta myymälässä.

Päätösajan nopeutuminen näkyy myös sisustukseen ja kodin korjaukseen liittyvissä hankinnoissa. Hintavienkin tuotteiden ostoa on harkittu yleensä alle kuukauden ajan.

Yhdeksän kymmenestä aikuisesta suomalaisesta on tehnyt viimeksi kuluneen vuoden aikana sisustamiseen ja kodin korjaukseen liittyviä hankintoja. Huonekaluja, remontointitarvikkeita, sisämaaleja ja tapetteja ostetaan merkittävästi enemmän kuin ennen. Kodin hankinnat ovat jonkin verran yleisempiä 18-34-vuotiaiden keskuudessa ja lapsiperheissä kuin muissa ryhmissä.

Aikakauslehdet ovat merkittävä tietolähde hankintapäätöksiä suunniteltaessa. Varsinaista ostopaikkaa etsitään yleisimmin sanomalehdistä.

Mediasidonnaisuutta koskevaa tutkimussarjaa on toteutettu jo 1980-luvun lopulta saakka säännöllisin väliajoin. Edellä mainitut tiedot perustuvat Suomen Gallup Media Oy:n tekemään ja Aikakauslehtien Liiton tilaamaan tutkimukseen, joka toteutettiin keväällä 2002 yli 18 vuotta täyttäneiden keskuudessa. Saat lisätietoa raporteista omalta mediasuunnittelijaltasi.