Dagmar

Samoin kuin vaatteiden kohdalla, myös kosmetiikan suhteen suomalainen nainen on vaatimaton, eikä halua herättää huomiota. Nuoret naiset ajattelevat jo toisin, mutta varttuneemmissa naisissa on vielä monia, jotka eivät halua käyttää värikosmetiikkaa lainkaan.

Kauneustuotteita ostetaan niin emotionaalisista, rationaalisista kuin ympäristösyistä. Niillä voidaan yhtä hyvin hemmotella, lohduttaa ja piristää kuin suojata, hoitaa ja peittää. Tai kohottaa itsetuntoa.

Rohkeat ja uskottomat nuoret

Ostamisen motiivit eivät muutu iän mukana, vain painotukset vaihtuvat.

Varttuneimmat panostavat hoitotuotteisiin ja ovat muita enemmän tuoteuskollisia. Mitä varttuneempia kuluttajat ovat sitä enemmän korostuvat hoitaminen ja hemmottelu.

Yli 45-vuotiaat tietävät yleensä mitä haluavat, mutta ovat arkoja käyttämään värikosmetiikkaa. Nuoremmat naiset ovat rohkeampia, mutta vähemmän merkkiuskollisia.

Ikä näkyy myös ostamisprosessissa. Nuoret naiset kuluttavat aikaansa kosmetiikkaosastoilla ja etsivät uutuuksia, kun taas varttuneemmat haluaisivat löytää sopivat tuotteet nopeasti ja helposti.

Nuoret miehet on noussut kosmetiikkapuolella kiinnostavaksi kohderyhmäksi; he ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota ulkonäköönsä. Hiustenhoitotuotteista ollaan nyt laajentamassa ihonhoitotuotteisiin. Kokonaisuutena ostovolyymi on vielä pieni, mutta sen odotetaan kasvavan. Vanhemmat miehet ostavat vähän ja ovat merkkitietoisia.

Semi lähestyy selektiivistä

Myytävien tuotteiden kohderyhmäsegmentit ovat tarkentuneet entistä enemmän ja yhä pienemmiksi ryhmiksi (25+, 35+, 45+). Ikäryhmätuotteiden sisällä on vielä paljon erityistuotteita, jotka kohdistetaan vieläkin pienemmille ryhmille.

Semiselektiivinen kosmetiikka on lähestynyt selektiivistä. Sen valmistajat tuottavat markkinoille volyymillisesti paljon uutuuksia, joita pidetään kosmetiikkamaailman suunnannäyttäjinä. Selektiivisestä segmentistä on erottumassa omaksi ryhmäkseen erittäin ylellisiksi koetut tuotteet.

Kuluttajasta yhä vaativampi

Tulevaisuudessa kauneustuotteiden kuluttaja on entistäkin vaativampi, mikä ilmenee yhä valikoituneemmassa ostamisprosessissa. Uutuuksia odotetaan tihenevällä tahdilla ja merkkiuskollisuus vähenee. Samaan aikaan hinnan ja laadun suhdetta vertaillaan tarkemmin.

Erityisesti yli 45-vuotiaat arvostavat yhä enemmän palvelua, sillä he ostavat teknisempiä ja monimutkaisemmaksi koettuja tuotteita. Toisaalta itsepalvelukonsepti jatkaa vahvaa etenemistään. Vaatemuoti ja värikosmetiikka tiivistävät rinnakkaiseloaan.

Uudet kansainväliset ketjut, kuten Lidl, saattavat tuoda alalle uusia haasteita. Samoin valikoimien laajentuminen ja tuotteiden ominaisuuksien monimutkaistuminen.

Viisi kauneusryhmää

TNS Gallupin trends&women-tutkimus jakoi vastaajat viiteen pukeutumis- ja kauneusryhmään. Pukeutumisryhmät esittelimme syyskuun alun Mediaviestissä (vk 39). Nyt käymme läpi kauneusryhmät.

Välttäjät yrittävät selvitä ulkonäön hoitamisesta mahdollisimman vähällä ajalla ja rahalla. Mukavuus ja vaivattomuus ovat heille tärkeämpiä asioita kuin tyylikkyys. He eivät nauti shoppailemisesta, vaan lähtevät ostoksille vasta sitten, kun on pakko hankkia jotain.

Käytännölliset välittävät ulkonäöstään, mutta ovat tarkkoja siihen panostamistaan rahoista. He tekevät omasta mielestään vain järkeviä ulkonäköön liittyviä ostoksia. Käytännölliset keskittävät hankintansa pariin ostoskertaan vuodessa ja hyödyntävät alennusmyynnit. Edullinen hinta ratkaisee.

 

Tyyliään hakevat käyvät mielellään shoppailemassa. He tekevät heräteostoksia, mutta pyrkivät välttämään tuhlailua. He ovat epävarmoja siitä, mitkä tuotteet sopivat heille. He valitsevat meikkimerkkejä, jotka tunnetaan hyvästä laadustaan. Mainonnasta he etsivät vinkkejä kauneudenhoitoon.          

Oman tyylinsä tuntijoille tuotteen laatu ja merkki ovat tärkeämpiä asioita kuin muotivirtaukset tai hinta. He eivät shoppaile ilman ostotarkoitusta. Valintojen teko on helppoa, sillä he tietävät mitä haluavat.

Muotitietoiset shoppailijat tietävät mikä on milloinkin in. He haluavat erottua massasta ja panostavat ulkonäköönsä niin aikaa kuin rahaa. He uskovat shoppailun mielialaa piristävään vaikutukseen ja käyvät säännöllisesti katselemassa uutuustuotteita.