Dagmar

Kun tie lukijan sydämeen käy vatsan kautta (12.2.2004)

Sanoma Magazinesin julkaisema Glorian ruoka & viini on kerännyt reilussa kolmessa vuodessa yli 30 000 levikin. A-lehtien viime keväänä lanseeraama Maku on myös saanut lämpimän vastaanoton: lehteä painetaan jo 50 000 kappaletta. Nyt Yhtyneet Kuvalehdet pyrkii kasvaville ruokalehtimarkkinoille Suomen Kuvalehden kautta. Ensimmäinen SK Gourmet ilmestyy maaliskuun lopulla ja sen painos on huikeat 90 000. Naapurissamme Ruotsissa on vieläkin enemmän ruokalehtiä, mutta lähes kaikkien niiden painosmäärät jäävät alle 60 000 kappaleen. Poikkeuksena Allt om mat.

SK Glorian jäljille

Sisältönsä ja nimensä puolesta SK Gourmet haastaa Glorian ruoka & viinin. Liimasidottua, lakkakantista lehteä tehdään "elämyksiä, estetiikkaa ja laatua" arvostaville ihmisille. Päätoimittajana aloittaa Tapani Ruokanen, ja lehden muiksi tekijöiksi on kutsuttu ruoka-alan asiantuntijoita, kuten keittokirjailijana ja mainosmaailmassakin vaikuttava Visa Nurmi.

Maku-lehti ja Glorian ruoka & viini ilmestyvät kuudesti vuodessa. SK Gourmet ilmestyy vuoden 2004 aikana neljä kertaa. 90 000 kappaleen painosmäärästä 55 000 jaetaan Suomen Kuvalehden lukijoille kestotilaajan etuna. Muille lehtitalon tilaaja-asiakkaille postitetaan 10 000 kpl ja irtonumeromyyntiin jaetaan 25 000 kpl.

Glorian ruoka & viini tuotiin aikoinaan markkinoille Gloria-lehden tilaajaetuna. Myöhemmin se itsenäistyi omaksi lehdekseen. Lukijoista on silti edelleen 74 % naisia, ja lähes puolet lukijoista on 30-49-vuotiaita. Viimeisimmän KMT:n mukaan lehdellä on jo lähes 240 000 lukijaa.

Tapani Ruokasen ja Visa Nurmen valitseminen SK Gourmet -lehden keulakuviksi kertoo hyvin sen, että lehti pyrkii vetoamaan naisten lisäksi myös mieslukijoihin. Nähtäväksi jää, tuoko Suomen Kuvalehden brandi lisäarvoa herkuttelevien herrojen keskuudessa. Samaa kohderyhmää tavoittelee myös Image Kustannuksen Viini-lehti, jonka aihepiireihin kuuluu juomien lisäksi myös ruoka.

Maku-lehti puolestaan pyrkii tavoittelemaan muita laajempaa kohderyhmää eli tarjoamaan uusia vaihtoehtoja aivan tavallisille kotikokkaajille. Numerosta 3/2003 tehdyn lukijatutkimuksen mukaan lukijoista on 43 % perinteisiä kotikokkeja, 29 % herkuttelevia perhekokkeja ja 18 % perheen muonittajia. Hieman yli puolet lukijoista kuuluu lapsiperheisiin.

Glorian ruoka & viini -lehden irtonumerohinta on 7,5 euroa, Maku-lehden 5,90 euroa. SK Gourmet -lehteä myydään 7 eurolla. Myös vuosikerran tilaajille lehden yksikköhinta on pudotettu hilkun verran Glorian ruoka & viinin alapuolelle.

Ruotsissa ilmestyvä Allt om mat on irtonumerohinnaltaan 6,30 ?, Elle á la carte 6 ? ja Mat magasinet 4,50 ?.

Ruotsin Gourmet-lehden lukijoista lähes puolet miehiä

Bonnierin julkaisema Allt om mat on Ruotsin suurin ruokalehti. Lehteä julkaistaan peräti 19 numeroa vuodessa, ja lukijat painottuvat 25-50-vuotiaisiin naisiin. Lehteä painetaan noin 113 000.

Allersin Mat magasinet -lehti ilmestyy 11 kertaa vuodessa ja sen painosmäärä on 55 500. Lähes 70 % lukijoista on naisia.

Jo 23 vuoden ajan julkaistu Gourmet ilmestyy kuudesti vuodessa ja sen painosmäärä on numerosta riippuen 22 000-35 000. Gourmet-lehden lukijat ovat hyvätuloisia ja korkeasti koulutettuja. Lehden erikoisuutena on se, että lähes puolet lukijoista on miehiä.

Elle á la carte ilmestyy neljästi vuodessa noin 30 000 kappaleen painoksena. Ydinkohderyhmänä ovat 20-49-vuotiaat naiset.

Bolaget on Ruotsin Etiketti

Ruotsin Systembolaget julkaisee meidän Alkomme Etikettiä vastaavaa Bolaget-lehteä. Bolaget ilmestyy 8 kertaa vuodessa, Etiketti neljä kertaa. Etikettiä painetaan peräti 250 000 kappaletta, ja sen voi saada kotiinsa liittymällä Etikettiklubiin. Jäsenmaksu on 16 euroa. Bolaget-lehden vuosikerta maksaa puolestaan 150 kruunua.

Lisäksi Vin & Sprit AB julkaisee Vin& Sprit Journalenia, joka ilmestyy kuudesti vuodessa ja sitä painetaan 44 600 kpl. Meidän Viini-lehtemme ilmestyy myös kuudesti vuodessa, mutta sen painosmäärä jää 25 000:een.

Ruoka-asioita käsitellään toki monissa muissakin aikakauslehdissä. Samoin monilla sanomalehdillä on omat ruokasivustonsa. Muita ruokamedioita ovat esimerkiksi ruokaohjelmat televisiossa sekä internetin ruokasivustot, kuten Ruokala ja Valio.