29.4.2014 | Uutisarkisto

Kuvat huomataan ja jaetaan

Dagmarin digitaalisen median tutkimus todisti sen minkä tiedämme ja näemme päivittäin – valokuvaamisen muutoksen. Puhelimella kuvaaminen on yleistynyt huimasti ja ensisijainen kamera on älypuhelimessa. Sekä omia kuvia että muiden napsimia otoksia jaetaan verkossa yhä ahkerammin. Facebook on suosituin jakopaikka, mutta erityisesti nuorison keskuudessa Instagramin suosio on kasvussa.

Yli 70 prosenttia Dagmarin digitaalisen median tutkimukseen vastanneista kertoo ottaneensa puhelimellaan kuvia ja 29 prosenttia videoita.

Ihmiset jakavat kuvia mielellään: 40 prosenttia vastanneista jakaa omia kuvia, 19 prosenttia muita kuvia. Naiset jakavat enemmän omia kuvia kuin miehet, toisaalta miehet ovat lähes yhtä aktiivisia jakamaan muiden kuvia.

Puolet vastanneita jakaa kuvia puhelimella, sähköpostilla tai internetissä, ja enää vain 11 prosenttia paperimuodossa. Digikuvista ja älypuhelimella kuvaamisesta on tullut helppoa ja arkista. Useimmiten kuva otetaan puhelimella, ja jaetaan muokkaamattomana, puhelimen kuvaviestinä. Kolmannes muokkaa kuviaan sovelluksella.

Useimmiten kuvia jaetaan viikoittain: 55 prosenttia jakaa sisältöä Facebookissa, 17 prosenttia Google Mailissa, seuraavaksi yleisimpiä ovat pikaviestipalvelut. Vaikka vasta vain 5 prosenttia vastanneista jakaa sisältöä suosiotaan kasvattavassa Instagramissa, 15-24-vuotiaista jo 27 prosenttia käyttää palvelua kuukausittain.

Kuvaaminen on niin luonnollista, että se koetaan myös hyödylliseksi. Lähes 60 prosenttia 15-24-vuotiaista olisi kiinnostunut saamaan tuotteista lisätietoja nappaamalla siitä itse kuvan.

Muotoilukasvatuksen läänintaiteilija Mari Savion mukaan laatua viestitään kuvin:

Siksi Savio korostaakin, että markkinoijien kannattaisi erityisesti satsata laadukkaisiin kuvituksiin ja valokuviin. Kuva puhuu niillekin, jotka eivät jaksa perehtyä tekstiin. Kuva viestii nopeimmin ja vaikuttaa suorimmin myös alitajuntaan.

– Visuaalisuuden merkityksen kasvusta kertoo myös se, että kuvareportaaseista on tullut netin viraalikamaa, jaetuimpia juttuja. Selfieihin ja arjen kuvaamiseen tottuneet suosivat kuvia tiedon lähteenä, moni käyttää Googlen ja Pinterestin kuvagalleriaa hakukoneena, jatkaa Savio.

Kuvien tärkeyden korostaminen ei ole turhaa. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa hyvä kuva ja sisältö ratkaisevat entistä enemmän, koska orgaaninen näkyminen on vähentynyt esimerkiksi Facebookissa.

 

Lähteet:
Dagmarin digitaalisen median tutkimus, teemana kuva, kuvallisuus ja jakaminen (marras-joulukuu 2013)
Dagmarin  digitaalisen median tutkimus, sosiaalinen media (tammi-helmikuu 2014)

Viivi Lehtonen

Viivi Lehtonen

Lisää aiheesta