Liikuntatutkimus 2001-2002 -selvityksen mukaan peräti 92 % kaikista 3-18-vuotiaista lapsista tai nuorista harrastaa liikuntaa tai urheilua. Vielä 90-luvun puolivälissä luku oli 76 %.
Harrastajien määrä on kasvanut kaikissa ikäryhmissä sekä tyttöjen että poikien osalta. Innokkaimpia liikkujia ovat 12-14-vuotiaat.
Kaikista 3-18-vuotiaista puolet harrastaa liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa. Pojat ahkerammin kuin tytöt. Tyttöjen suosituimpia lajeja ovat yksilölajit, kuten pyöräily, uinti ja hiihto. Pojat puolestaan viihtyvät paremmin joukkuelajien parissa. Heidän kolme suosituinta lajiaan ovat jalkapallo, salibandy ja pyöräily.
Kolme neljästä liikuntaa harrastavasta lapsesta tai nuoresta viettää aikaansa useamman kuin yhden lajin parissa. Puolet on osallistunut viimeisen vuoden aikana turnauksiin tai kilpailuihin. Ja tietysti taas pojat tyttöjä innokkaammin.
Jo silkan tarjonnan vuoksi harrastamisessa on suuria alueellisia eroja. Vaikka tyttöjen kolmanneksi suosituin laji on hiihto, ei nuoria sivakoitsijoita näe kovin sankoin joukoin pääkaupunkiseudulla tai Uudellamaalla. Sen sijaan täältä löytyy muuta Suomea enemmän golfin, koripallon ja salibandyn pelaajia, futareita, taitoluistelijoita, uimareita sekä erilaisista tansseista kiinnostuneita.
Lisääntynyt liikunta on vetänyt yhä useamman lapsen ja nuoren mukaan seuratoimintaan. Harrastajista 40 % harrastaa liikuntaa jossakin seurassa. Ja kuinkas muuten – pojat tyttöjä useammin.
Mutta miten liikuntaa aktiivisesti ja innokkaasti harrastavista pojista kasvaa rapakuntoisia alokkaita? Yhtenä syynä pidetään sitä, että nykyisin myös vähemmän fyysisiä ponnistuksia vaativat lajit mielletään liikunnaksi. Lisäksi liikunnasta on tullut teknisempää; voiman ja kunnon voi usein korvata oikealla tekniikalla.
Eri lajeista ja niiden teknisistä hienouksista nuoret saavat tietoa niin seurojen kautta kuin alan harrastelehdistä. Lähes joka lajilla on vähintään yksi oma erikoislehti. Mikäli kaikkia maamme nuoria haluaa ryhtyä tavoittelemaan harrastelehtien kautta, on syytä varautua laajaan lehtilistaan sekä aineistomäärään. Esimerkiksi seuraavassa luettelossa mainittujen lehtien yhteenlaskettu bruttolevikki/painos on 318 624. Koko sivun nelivärisellä ilmoituksella kierros näissä lehdissä maksaisi yhteensä 27 145 euroa.
- Dekki
- Painos 15 000.
- Skeittauksen erikoislehti.
- Flashback
- Painos 6 000.
- Lehti lumilautailusta, skeittauksesta, surffauksesta, musiikista ja graffiteista kiinnostuneille.
- Futari
- Levikki 78 912.
- Jalkapallolehti Suomen jalkapalloliiton jäsenille.
- Goal
- Painos 15 000.
- Kansainvälisen ja erityisesti eurooppalaisen huippujalkapalloilun lehti.
- Junior Sports
- Painos 40 000.
- Urheilun erikoislehti, jossa seurataan kansallisesti kaikkia lajeja. Lehti tarjoaa tulossivujen lisäksi tietoa ja esittelyjä eri lajeista, harrastuksista sekä seurojen ja lukijoiden palstat sekä lukijatorin.
- Jääkiekkolehti
- Levikki 20 918.
- Suomen Jääkiekkoliiton ja SM-liigan virallinen julkaisu. Lehti sisältää tietoa niin kotimaisesta kuin kansainvälisestä jääkiekkoilusta.
- Kiekkolehti
- Levikki 44 705.
- Lehti jääkiekon pelaajille, harrastajille ja ammattilaisille. Se kertoo jääkiekosta kaikilta sen eri tasoilta, juniorisarjoista NHL-jääkiekkoon.
- Pro Hockey
- Levikki 6 584.
- Pro Hockey on NHL-pelaajista ja -elämästä kertova lehti.
- Ringette-lehti
- Painos 5 000.
- Suomen Ringetteliiton jäsenlehti.
- Salibandy-lehti
- Painos 34 000.
- Suomen Salibandyliiton julkaisu.
- Skimbaaja
- Levikki 10 448.
- Laskettelun erikoislehti, joka testaa ja esittelee välineitä sekä tekee kohdearvosteluja.
- Slammer
- Levikki 7 057.
- Lumilautailun erikoislehti.
- Snow X-treme
- Painos 30 000.
- Talviurheilun erikoislehti. Lehti käsittelee extreme-urheilua ja -kulttuuria.
- Taitoluistelu
- Painos 5 000.
- Suomen Taitoluisteluliiton jäsenlehti.
Nuorten liikuntatapahtumia vuonna 2003:
Hiihdon Hopeasompakilpailut 6. – 9.3. Kontiolahti
Alppilajien Hopeasompakilpailut 14.-16.3. Nilsiä
Finlandia Junior Games (yleisurheilu)
Lasten olympialaiset, kesäkuussa eri paikkakunnilla
Jalkapalloilun Helsinki Cup heinäkuussa
Koululiikuntaliiton kisat – eri lajeja ympäri vuoden