Näytteet
Oma mielenkiintoinen kokonaisuutensa on näytemaailma: nykyisin vain taivas on rajana sille, millaisia näytteitä voidaan tuikata lehden väliin tai pussittaa kylkeen. Lehden mukana on voinut maistaa, haistaa tai koekäyttää muun muassa hajuvesiä, meikkivoiteita, ryppyrasvoja, huulipunaa, teetä, karkkeja, hedelmäsuolaa, kaakaota, kahvia, hampaiden välien putsausharjoja ja viinipullon tippalukon.
Pussitettujen lehtien yllätyksenä irtonumeron ostaja voi saada kesälomalle lukemiseksi pokkarin tai varpaiden tuulettamiseen varvastossut. Lehden mukana voi olla myös meikkipussi tai kokoelma pikkuhousunsuojia.
Stanssatut kortit
Muotoon leikatut kortit erottuvat tehokkaasti. Esimerkiksi viinipullon muotoinen kortti, jonka voi näppärästi ottaa mukaan kauppaan, helpottaa vaikean tuotenimen muistamista. Ja ruokaostostenkin teko sujuu vaivatta, kun kortin toiselle puolelle on painettu reseptejä kyseisen viinin kanssa maistuvista ruuista.
Sisältöyhteistyö
Joidenkin medioiden kanssa liitteitä voidaan toteuttaa lukijoille hyödyllisenä sisältöyhteistyönä: asiakas toimittaa liitteenä vaikkapa lattian hoito-oppaan tai grillausoppaan, ja media tuottaa aiheeseen sopivaa sisältöä lehteensä.
Erikoisratkaisut
Liitteiden lisäksi nykyisin on mahdollista käyttää monia erikoisratkaisuja, kuten lehden ympärille kiedottua banderollia, erilaisia erikoiskansia tai paksumpaa paperia/erikoispaperia lehden sisäsivuilla, jolloin lehti avautuu halutusta kohdasta.
”Kumppanin” valinta
Liitekampanjan suunnittelu alkaa tavoitteiden ja kohderyhmän määrittelystä, jonka jälkeen valitaan parhaat mediat liitteen ”kumppaniksi”. Tavoitteena voi olla yhtä hyvin suuren massan herättäminen kuin tarkoin valitun ydinkohderyhmän vakuuttaminen.
Lehtien lukijaprofiili, päällekkäispeitot, toisto ja kontaktihinta ovat edelleen valideja työkaluja, kun suunnitellaan parasta mahdollista kombinaatiota tuotteen, esitteen tai liitteen jakelulle.
Monia kohdistustapoja
Liitteistys voidaan kohdentaa alueellisesti, kohderyhmän mukaan tai median hankintatavan perusteella eli tilaajille tai irtonumero-ostajille.
Esimerkiksi kauppaketjut tietävät hyvinkin tarkkaan, miltä alueelta potentiaalit asiakkaat tulevat. Alueellinen määrittely voidaan myös tehdä etelä-pohjoinen akselilla; kun esimerkiksi markkinoidaan Etelä-Suomessa järjestettävää tapahtumaa, voidaan jakelu aloittaa etelästä ja jatkaa niin pitkälle kuin liitteitä riittää.
Aikakaus- ja harrastelehdissä voidaan kohderyhmä rajata usein hyvinkin tarkasti: liite voidaan jakaa esimerkiksi tietyn alueen liikunnallisille, 25+ naisille.
Kohdistamisen lisäksi tarvitaan erottuva ja puhutteleva lähestyminen – juuri oikeaan aikaan.
Mittarit tavoitteiden mukaan
Liitteen huomioarvon mittaaminen on yksi tapa selvittää, miten liite löysi kohderyhmänsä. Huomattiinko se, pidettiinkö siitä ja menikö haluamamme viesti perille. Toinen tapa on mitata myyntiä; miten viikonlopun ruokatarjoukset tai kodinkoneliikkeen tarjoukset tehosivat.
Liitteen toimivuutta voidaan mitata myös palautuselementeillä, esimerkiksi kupongilla, jolla saa edun. Tai kortilla, joka ohjaa nettiin katsomaan tuliko voittoa – ja samalla tutustumaan tuote- ja palveluvalikoimaan. Palautekanava voi olla yhtä hyvin mobiili; suosikkia voi äänestää tai kilpailuun voi osallistua tekstiviestillä.
Summa summarum: liitteet ovat edelleen vahvasti voimissaan. Tärkeää on asettaa tavoitteet, mitata onnistumista ja optimoida ratkaisua seuraavaan kampanjaan. Kysyä ja kyseenalaistaa totuttuja tapoja. Kohdentaa ja kokeilla uusia malleja.
Haluatko innovatiivisen liiteratkaisun? Ota yhteyttä omaan suunnittelijaasi Dagmarissa.