Katja Kuittinen

Liikenne- ja viestintäministeriö myönsi vuosille 2012–2019 kymmenen valtakunnallista, kaksi suurimpien kaupunkien sekä 54 alueellista ja paikallista radiotoimilupaa.Valtakunnallisista kanavista entisillä taajuuksillaan jatkavat Radio Nova, The Voice, Radio NRJ, Radio Rock, SuomiPOP, Radio Aalto, Groove FM, RondoFM, Radio Dei ja Radio Sputnik. Osa kanavista on teknisten peittojen puolesta valtakunnallisia, toiset osavaltakunnallisia; Radiomedia tarkentaa määritelmiä kevään aikana.

Uudet, suurimmat kaupungit kattavat toimiluvat myönnettiin klubikansan suosimalle Basso Medialle ja aikuisempaa kuulijakuntaa tavoittelevalle, NRJ Finlandin Radio Nostalgialle. Niitä voi kuunnella ensi vuoden alusta Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa – Bassoa myös Jyväskylässä.

Sekä valtakunnallista että alueellisista mainosaikaa tarjoaa entiseen tapaan Iskelmäradio, joka on lukuisista paikallisista ja alueellisista luvista koostuva valtakunnalliseksi ketjutettu paikallisradioverkko.

Pirkanmaalainen, iskelmää ja poppia soittava Radio SUN laajenee kuulumaan pääkaupunkiseudulla, jonne myös Radio City palaa paikallisradioksi. City linjaa musiikki-identiteettinsä jatkossakin ”classic rock -pohjaiseksi”.

Bassolla kuullaan muutakin kuin punavuorta

Basso Median Bassoradio perustettiin vuonna 2004. Aluksi se toimi nettiradiona ja satunnaisesti väliaikaisilla luvilla FM-taajuuksilla Helsingissä, kunnes vuonna 2007 se sai vakituisen FM-taajuuden. Vuoden 2012 alusta saamme kuunnella ”Do it yourself” mentaliteettia suurimpien kaupunkien radiotaajuuksilla.

Kuuluvuusalueen merkittävän kasvun myötä Bassoradio aikoo laajentaa myös maantieteellistä sisältöään. Pääkaupunkiseudun klubielämän lisäksi kanavan kautta voi seurata jatkossa myös kuuluvuuskaupunkien menotietoja, uutisia ja paikallisten dj:tten tekemiä ohjelmia.

Basso Median perheeseen kuuluu myös 4 kertaa vuodessa ilmestyvä lehti –tai maaliskuussa tapahtuneen uudistuksen myötä voisi sanoa kirja sekä kevään mittaan uudistuva verkko.

Nostalgia herättää muistoja, Aalto panostaa persooniin

NRJ Finlandin Radio Nostalgia aloitti toimintansa pääkaupunkiseudulla helmikuussa 2011. Kanava tavoittelee yli 40-vuotiaita, joten musiikissa keskitytään 60- ja 70-luvulle, unohtamatta 50- ja 80-luvun alkupuolen hittejä. Tunnetuin juontajanimi lienee Dingon managerina aikoinaan pyörinyt Lasse Norres.

Nuorisokanavien ja Novan väliin itsensä positioiva Radio Aalto uudisti sisältöään maaliskuun alusta ja marssitti studioon joukon tv:stä tuttuja. Nelonen Mediaan kuuluvan Aallon uusina ääninä aloittivat muun muassa Ellen Jokikunnas, Kristiina Komulainen ja Jarkko Valtee. Novan aamusta Aallon iltapäivään siirtyi suosittu radioääni Kimmo Vehviläinen.

Uusien juontajien ympärille tarjotaan mahdollisuuksia rakentaa erikoisratkaisuja.

Toimilupaehtoja nykyaikaistettiin

Jatkossa radiokanavien puheosuuksien määrää ei enää säädellä prosenttimäärillä. Paikallisradioilta vaaditaan edelleen paikallisohjelmien säännöllistä lähettämistä, mutta esimerkiksi ohjelmamuutokset ovat helpommin tehtävissä ilman että rikkoo toimilupaehtoja. Tämän voisi ajatella johtavan siihen, että nyt on helppo keventää organisaatiota ja soittaa puheohjelmien tilalla musiikkia. Toisaalta toimilupakauden merkittävä pidentyminen mahdollistaa aiempaa vahvemman satsaamisen radiokanavaan ja sen sisältöön.

Lähteitä: Liikenne- ja viestintäministeriö, Viestintävirasto, Radiomedia

Lisää aiheesta