Kun tuotteelle ruvetaan suunnittelemaan mainosta televisioon, kannattaa harkita saman tien useamman mainosversion tekemistä. Sen sijaan, että käytettäisiin ainoastaan 45 sekunnin spottia, (jossa on kiehtova äänimaailma ja mukava tarina,) kannattaa harkita myös lyhyemmän, esim. 20 sekunnin spottiversion tekemistä. Se editoidaan pidemmästä mainoksesta. Näin kannattaa tehdä erityisesti silloin, jos kokonaisbudjetti vuositasolla on rajaamassa esilläoloviikkojen määrän pieneksi.
Sen lisäksi, että mainonnasta tulee tehokkaampaa, siitä tulee myös edullisempaa. Lyhyen spotin esittäminen maksaa yli puolet vähemmän kuin kyseisen pitkän version. Samalla budjetilla saadaan siis enemmän kontakteja ja esilläoloviikkoja. Spotin teho puolestaan jää korkeintaan parikymmentä prosenttia pienemmäksi mainonnan muistamisella mitattuna.
Hyvä teho varmistetaan siten, että ajetaan aluksi vain pidempää versiota tv-spotista. Kun mainos alkaa olla kohderyhmälle tuttu, siirrytään hiljalleen käyttämään myös lyhyempää mainosversiota.
– Sama äänimaailma ja tutut mainoselementit palauttavat koko tarinan mieleen ja samalla muistuttavat tuotteesta. Lyhyttä spottia käytetään nimenomaan muistuttamisessa, tähdentää Dagmarin suunnittelujohtaja Tuija Tynkkynen.
Tästä toimintamallista on hyviä kokemuksia. Tällä tavoin voidaan saada paitsi lisää näkyvyysviikkoja, myös jopa 30 prosenttia lisätehoa kampanjan voimakkuuteen.
– Emme (kuitenkaan) väitä, että lyhyet spotit toimisivat yhtä hyvin kuin pitkät. Juju lisätehon hakemisessa televisiomainontaan on, että spotteja pitää nimenomaan osata rytmittää oikein, muistuttaa Tynkkynen.
Esimerkki :
Tv-budjetti 500 000 euroa vuodessa.
Jos käytössä pelkästään 45 sekunnin spotti, saadaan noin 8,5 näkyvyysviikkoa, olettaen että keskimääräinen TRP/vko on 100
Jos mainosversioita tehdään kahta pituutta 45 ja 20 sekuntinen, saadaan noin 11 näkyvyysviikkoa, tässäkin keskimääräinen TRP/vko 100 (600 TRP x 45 sek, 500 TRP x 20 sek).
Näin näkyvyysviikkoja saadaan 2,5 viikkoa lisää, ja lisäksi kampanjan voimakkuus kasvaa 28 %.