Dagmar

Ensimmäiset mobiili-tv-kokeilut käynnistettiin Etelä-Koreassa ja Japanissa. Etelä-Koreassa on edetty jo niin pitkälle, että mobiili-tv valjastetaan kaupalliseen käyttöön mahdollisesti jo parin kuukauden kuluttua. Tällä hetkellä mobiili-tv on kokeiluasteella myös useissa Euroopan maissa ja Australiassa.

Meillä Suomessa pyörähti juuri käyntiin mobiili-tv:n pilotointiprojekti, joka kestää juhannukseen. Mukana ovat Digita, Sonera, Elisa, MTV, YLE, Nelonen ja Nokia. Tavoitteena on testata mobiili-tv-palveluja ja niiden teknistä toteutusta sekä kerätä palautetta käyttäjien kokemuksista.

Testipuhelimina Nokia 7710 lisälaitteella

Testiryhmään on kutsuttu yhteensä 500 pääkaupunkiseudulla asuvaa Soneran ja Elisan mobiiliasiakasta. Pilottikäyttäjillä on Nokian 7710-puhelin, jonka takakuoreen on sijoitettu lisälaite. Sen avulla digi-tv-lähetyksiä voidaan vastaanottaa mobiilisti. Testipuhelimilla saa yhteyden myös internetiin, josta käyttäjät voivat hakea esimerkiksi tv-ohjelmien taustatietoja tai vaikkapa urheilutuloksia.

Testaajat voivat seurata mobiilisti niin kotimaisia MTV:n, YLEn ja Nelosen ohjelmia kuin kansainvälisten kanavien ohjelmistoa; mukana ovat esimerkiksi CNN, BBC World, Euronews, Eurosport, ViVa plus ja Fashion TV.

 

DVB-H-standardin mukaista teknologiaa

Elisa ja Sonera vastaavat pilotin asiakaspalvelusta, laskutuksesta ja yhteyksistä uusiin interaktiivisiin lisäpalveluihin. Ohjelmat välitetään Digitan verkon kautta. Sisällön jakelussa hyödynnetään DVB-H-standardin mukaista IP Datacasting (IPDC) -teknologiaa. European Telecommunications Standards Institute (ETSI) vahvisti viime vuoden lopulla Euroopan mobiilitelevisiopalvelujen standardiksi DVB-H:n, joka mahdollistaa useiden televisio-, radio- ja videokanavien yhtäaikaisen lähettämisen langattomiin laitteisiin.

 

Maailmanlaajuinen mobiili-tv-lanseeraus 2006

Suomessa on suunnitteilla nykyisten kolmen digitaalisen maanpäällisen kanavanipun eli multipleksin lisäksi neljäs maanpäällisen lähetystekniikan kautta välitettävä kanavanippu. Se on tarkoitus varata täysin mobiililähetysten välittämiseen. Nokia on parhaillaan kehittämässä laitteita, joilla lähetyksiä voidaan seurata. Maailmanlaajuinen mobiili-tv-laitteen lanseeraus on luvassa vuonna 2006. Lanseerauksen jälkeen laajempaan levitykseen päästäneen vuonna 2007.

Mobiili-tv:llä on kysyntää

Ensimmäisiä kokemuksia mobiilitelevision käytöstä saatiin jo vuoden 2004 lopulla suoritetusta testistä. Yhdeksi kiinnostavimmista ominaisuuksista koettiin mahdollisuus seurata televisio-ohjelmia paikasta riippumatta. Aamuisin, iltapäivisin ja alkuillasta. Enemmistö testikäyttäjistä oli valmis hyödyntämään mobiili-tv -palveluja myös jatkossa.

Yhtä positiivista palautetta saatiin Saksasta, jossa Nokian tekemään kyselyyn vastanneista mobiilikäyttäjistä peräti 80 prosenttia haluaa matkapuhelimeensa television. He olisivat myös valmiita maksamaan mobiili-tv-palveluista 10-12 ? /kk.

Kohderyhmän käyttäytyminen tunnettava

Mainostajille Nokia uskoo mobiili-tv:n tuovan uusia prime time -katselujaksoja. Uusi katselupiikki voisi olla esimerkiksi työmatkojen aikana bussissa tai lounastunnilla. Kohderyhmien käyttäytymisen tunteminen on yhä oleellisempaa, jotta voidaan valita oikea kanava eri tilanteissa. Perinteisten mainosten lähettäminen digikanaviin ei ole järkevää, vaan mainonnan konseptit on suunniteltava siten, että kohderyhmällä on mahdollisuus reagoida mainokseen.

Räätälöityjä sisältöjä

Mobiili-tv:n kehityksen tiellä on vielä haasteita. Asiantuntijat huomauttavat, että television katselu ei ole toistaiseksi lyönyt läpi edes tietokoneissa. Toisaalta, miksi katsoa televisiota kotona tietokoneelta, kun varsinainen tv-vastaanotinkin löytyy. Mobiili-tv tuskin korvaa kokonaan tv-vastaanotinta, vaan täydentää sitä. Tämä edellyttää mobiililaitteisiin räätälöityä digi-tv-sisältöä. Pieni ruutu ei välttämättä houkuttele katselijoita, jos sisältö on suurelle tv-ruudulle suunniteltua.

Mobiililaite on televisiota henkilökohtaisempi väline. Siihen voidaan tuottaa henkilökohtaisia digi-tv-sovelluksia. Esimerkiksi monien hyötypalvelujen käyttö on mobiilissa luontevampaa kuin kaukosäätimellä navigoitavien tv-vastaanottimien ääressä. Esimerkkinä pankkisovellukset ja sähköposti.

Lähteet:
www.nokia.com 23.2.2005,
Investors business daily 23.11.2004,
M2 Presswire, 9.2.2005,
Lovelacemedia 20.1.2005,
www.finnishmobiletv.com 8.3.2005