Dagmar

Mafia on miesten mieleen, mutta scifi kiehtoo myös naisia (23.11.2000)

Miten tämän syksyn uudet tv-sarjat, Nelosen Sopranos ja West Wing sekä MTV3:n Roswell ja Vielä kerran, on otettu vastaan – ja ketkä niitä katsovat.

Mafiadraama Sopranos kertoo psykiatrin puheille hakeutuvasta mafiososta. Sarja on saanut useita Golden Globeja ja Emmyjä. Tosin USA:ssa sarjaa on paheksunut amerikan-italialainen etujärjestö, jonka mukaan se ylläpitää ja edistää ennakkoluuloja siitä, että kaikki amerikan-italialaiset kuuluisivat mafiaan.

Suomessa Sopranos-sarjaa seuraa keskimäärin 174.000 yli kymmenvuotiasta. Yli puolet katsojista on 15-34-vuotiaita. Sarja vetoaa erityisesti Suur-Helsingissä asuviin, miespuolisiin ylempiin toimihenkilöihin.

West Wing on humoristinen draamasarja Valkoisen talon työntekijöiden värikkäästä elämästä. Syyskuussa 2000 sarja voitti ennätykselliset 9 Emmyä (mm. paras draamasarja, paras käsikirjoitus, paras ohjaus).

Suomessa West Wing kerää keskimäärin 129.000 yli kymmenvuotiasta katsojaa. Sarja puhuttelee yhtä lailla miehiä kuin naisiakin. Verrattuna koko väestöön sarjaa seuraa keskimääräistä enemmän 25-34-vuotiaat sekä ylemmät toimihenkilöt. Suur-Helsingin lisäksi sarjaa seurataan erityisesti isoimmissa kaupungeissa.

Roswell on scifidraama, jonka tapahtumat sijoittuvat UFO-jutuistaan kuuluisaan Roswelliin. Muukalaisten salaisuuden paljastumista seuraa keskimäärin 394 000 yli kymmenvuotiasta suomalaiskatsojaa. Scifi-sarjat vetoavat yleensä enemmän miehiin, mutta Roswellin katsojakunnasta on hienoinen enemmistö naisia. Muutoin katsojakunta painottuu scifin vankimpaan kannattajakuntaan, eli 15-34-vuotiaisin koululaisiin, opiskelijoihin ja alempiin toimihenkilöihin.

Vielä Kerran on Kolkyt ja risat tuottajien Edward Zwickin ja Marshall Herskovitzin draamasarja tämän päivän elämänmenosta ja suhteista. Ja koska kyse on ihmissuhteista, ei liene yllätys, että sarjan innokkaimmat katsojat ovat 25-44-vuotiaita naisia. Katsojat löytyvät tavallista useammin alemmista toimihenkilöistä sekä suur-Helsingistä. Sarjalla on yhteensä keskimäärin 282.000 yli kymmenvuotiasta katsojaa.