Hannele Oksman

Ruotsi Pohjoismaiden kärjessä

Pohjoismaisen mainospanostusmaaottelun voittajaksi selviytyy tänä vuonna Ruotsi, joka pääsee reilusti plussalle (+2,0 %). Tanska kurottaa juuri ja juuri viivan paremmalle puolelle ja nappaa kakkossijan. Norja ja Suomi kisaavat tällä hetkellä tasapäin peränpitäjän paikasta kummankin ollessa kolmisen prosenttia pakkasen puolella.

Ennusteiden valossa ensi vuosi menee edelleen Ruotsin komennossa. Sen jäljessä kakkossijasta käydään todella tiukkaa kisaa. Dagmar arvioi Suomen parantavan menoaan ja olevan lähellä nollatasoa tai lievästi miinuksella. Myös tanskalaiset uskovat ensi vuoden menevän nolla-moodissa ja norjalaiset odottavat miinuksen olevan prosentin luokkaa. Nähtäväksi jää, kuka näistä kolmesta putoaa jumbopaikalle.

Iso-Britannia Euroopan ykkösenä, Venäjän naapurustossa jarrutellaan

Länsi-Euroopassa näkymät ovat maltilliset. Sekä tänä että ensi vuonna kasvua odotetaan parin prosentin verran. Kovinta nousua on esittänyt Iso-Britannia; kasvulukemat ovat tälle vuodelle 6–7 %, ja ensi vuodellekin arvioidaan nousua 5–6 %. Panostusten lisäystä ovat vauhdittaneet muun muassa jalkapallon MM-kisat, talouden suotuisa kehitys sekä digimainonnan kaksinumeroinen kasvuprosentti.

Suurista mainosmarkkinoista Saksan kasvun ennustettiin olevan tänä ja ensi vuonna 1–2 prosentin luokkaa. Saksalaiset ovat kuitenkin painelleet ainakin ensimmäisen vuosipuoliskon 5 %:n vauhdissa, joten ennusteita jouduttaneen nostamaan reilusti.

Tänä vuonna lievästi miinusmerkkiset Italia ja Ranska näyttäisivät päätyvän ensi vuonna hieman plussalle. Useita vuosia murheenkryyneinä olleet Espanja, Portugali, Kreikka ja Irlanti onnistuivat tänä vuonna lopultakin kääntämään mainosinvestointinsa kasvu-uralle; positiivisen kehityksen uskotaan jatkuvan myös ensi vuonna.

Itä-Euroopassa kasvuodotuksia ovat viilennetty eritoten Venäjän epävakaan tilanteen vuoksi. Silti Venäjälle ennustetaan vajaan neljän prosentin kasvua tänä vuonna ja viittä prosenttia ensi vuonna. Kasvuennusteita on muutettu lyhyessä ajassa aika radikaalisti alaspäin – ja sama voi olla edessä, kun uusimmat ennusteet näkevät päivänvalon.

Kiina jyrää vahvana, Intian nousupiikki pysyy

Kiina on jatkanut vakaata kasvuaan myös mainospanostusten osalta. Tänä ja ensi vuonna kasvun odotetaan olevan 7–12 %.

Myös Japanin mainosinvestoinnit kasvavat molempina vuosina parin prosentin verran. Taustalla on maan taloudellisen tilanteen parantuminen pääministerin mukaan nimetyn abenomics-talouspolitiikan avulla. Ennenaikaiset vaalit ja maan luisuminen taantumaan tekevät kuitenkin tilanteesta epävarman.

Intiassa tänä vuonna pidetyt vaalit aiheuttavat piikin mainosinvestointeihin, kasvua on luvassa vajaat 9 %. Sama vauhti jatkunee vuonna 2015 mainostajien siirtyessä digimedioihin ja Intian isännöidessä kriketin World Cupia.

Pohjois-Amerikassa tasaista, Etelä-Amerikassa kiihkeää menoa

USA:ssa mainospanostusten kasvu jatkaa 4–5 %:n vauhdissa; kiitos vakaan talouskasvun, medioiden digitalisoitumisen, talviolympialaisten sekä kongressivaalien. Digitaalisen median ennustetaan nousevan USA:n suurimmaksi mediaryhmäksi ohi television vuonna 2017.

Naapurimaassa Kanadassa kasvu on hieman heikompaa, mutta sielläkin on odotettavissa kolmen prosentin vuosikasvua.

Etelä-Amerikka jatkaa nopeaa talouskasvuaan mainosmarkkinoiden seuratessa samassa tahdissa. Tänä vuonna kasvuprosentti on noin 14, erityisesti jalkapallon MM-kisojen ansiosta. Ensi vuonna kasvun odotetaan olevan kymmenen prosentin luokkaa.

Globaalit mainonnan osuudet 2015

Digimedian kovasta kiristä huolimatta television osuus maailmanlaajuisesta mainoskakusta on edelleen ylivoimainen: televisioon kohdistetaan noin 40 % kaikista mainosinvestoinneista.

Digimedia on selkeä kakkonen yli 20 %:n osuudella. Sen kasvu on jatkuvasti kaksinumeroista, ja osuus nousee kahden prosenttiyksikön vuosivauhtia. Kasvua kiihdyttävät erityisesti mobiili, videoiden räjähdysmäisesti lisääntynyt käyttö sekä sosiaalinen media. Digimedian odotetaan ohittavan printin ensi vuonna.

Sanomalehtien osuus jatkaa laskuaan prosenttiyksikön vuosivauhtia eli ensi vuonna osuudeksi arvioidaan 13 %. Aikakauslehdet, ulkomainonta ja radio tulevat seuraavina lähes tasapäin noin 7 %:n osuuksilla. Elokuvan osuus pysynee 0,5 %:ssa.
Lähteet: WARC, ZenithOptimedia, Carat, GroupM, Magna Global, IRM