Dagmar

Maksu-tv:n katsoja voi viettää formulan parissa jopa 10 tuntia putkeen (19.2.2004)

Kevät tuo mukanaan uusia digitaalisia tv-sisältöjä suuren yleisön ulottuville. MTV3 tarjoaa MTV3+ rinnakkaiskanavansa kautta maksullista lisäsisältöä formula- ja kiekkokansan iloksi. Aiemmin vain kaapeliteitse ja satelliitin kautta sisältöä jakanut Canal + tarjoaa maaliskuusta lähtien myös harava-antennitalouksille mahdollisuuden seurata kolmea maksullista elokuvakanavaansa. Suomen "ilmaiskulttuuriin" tottunut tv-kenttä on siirtymässä uuteen aikakauteen.

Kevät tuo mukanaan uusia digitaalisia tv-sisältöjä suuren yleisön ulottuville. MTV3 tarjoaa MTV3+ rinnakkaiskanavansa kautta maksullista lisäsisältöä formula- ja kiekkokansan iloksi. Aiemmin vain kaapeliteitse ja satelliitin kautta sisältöä jakanut Canal + tarjoaa maaliskuusta lähtien myös harava-antennitalouksille mahdollisuuden seurata kolmea maksullista elokuvakanavaansa. Suomen "ilmaiskulttuuriin" tottunut tv-kenttä on siirtymässä uuteen aikakauteen.

Pilotointia Oulun seudulla

 

MTV3 pilotoi maksutelevisiotoimintaa syksyllä 2003 Oulun alueella, jossa se tarjosi paketillisen Oulun Kärppien vierasotteluita kotijoukkueen kannattajille. Kysyntä täytti asetetut tavoitteet ja tuote toimi teknisesti moitteettomasti.

– Täysin uutta toimintamallia oli viisasta testata ensin pienemmällä talousalueella, toteaa tv-asiantuntija Rikkard Saastamoinen. – Jos palvelu olisi tuotu heti valtakunnalliseen jakeluun ja se olisi jostain syystä flopannut, maksutelevisiosta olisi syntynyt huono ensivaikutelma. Sen paikkaaminen olisi vaatinut niin aikaa kuin euroja.

MTV3+ maksutelevisiosisällöt eivät vähennä totuttua tarjonnan määrää MTV3:lla tai SubTV:llä. Kyseessä on siis ainoastaan lisäherkkuja niitä halajaville.

Formulaa, lätkää, leffoja

 

Formulakansalle on tarjolla mahtiputkia: esimerkkisunnuntain maksullinen lähetyskokonaisuus alkaa kello 12 ja vauhtia riittää aina iltakymmeneen saakka. Iltapäivän kilpailu lähetetään myös maksullisella puolella. Lisäsisältö on räätälöity formulafaneille tehdyn kyselyn perusteella; kokonaisuus tulee kattamaan kaikki viikonlopun tapahtumat perjantain vapaista harjoituksista sunnuntain GP:n jälkeiseen lehdistötilaisuuteen. "Kestoaiheina" luvataan mm. F1-henkilökuvia, erikoishaastatteluja, varikkohuhuja ja asiantuntija-analyysejä.

Jääkiekkofaneilla on mahdollisuus nähdä vähintään seitsemän, parhaimmillaan tusinan verran play off -otteluja MTV3 Hockey Night -lähetysten lisäksi. Tarjolla on siis otteluita pääkanavatelevisioinnin ulkopuolisilta kierroksilta ja myös vaihtoehtoja samalle ottelupäivälle. Saatujen kokemusten perusteella suunnitellaan runkosarjaan laajempi maksu-tv-palvelu seuraavalle kaudelle.

MTV3 on kertonut suunnittelevansa jatkossa maksullista sisältöä myös urheilun ulkopuolelta.

Canal+ tarjoaa kolmesta kanavasta muodostuvassa paketissaan elokuvia,   urheilua sekä sarjoja. Tarjonta on varsin tuoretta – esimerkiksi kuukauden elokuvista peräti 25 on tv-ensi-iltoja. Kanavan tarjonnassa on myös suurten kansainvälisten sarjojen tuoreimpia tuotantokausia, kuten Six Feet Under (Mullan alla) ja South Park. Kanava esittelee myös täysin uusia tuttavuuksia, kuten rapakon takana kiitosta saanut Steven Spielbergin scifi-maustettu sukutarina Taken perheistä, joita avaruuden muukalaiset sieppaavat sukupolvesta toiseen.

Digi-sovittimessa oltava korttipaikka

 

Maksulliset sisällöt lähetetään Conax-tekniikalla salattuina. Salauksen purkamista varten kuluttajalla pitää olla lunastettuna katseluun oikeuttava maksukortti ja sille aktivoitu, maksettu katseluoikeus. Edellytyksenä on myös, että digisovittimessa on korttipaikka/kortinlukija maksukortille. Se löytyy jo suurimmasta osasta tarjolla olevista malleista – kaikkein halvimmissa ja vanhimmissa laitteissa sitä ei kuitenkaan ole.

– Olisi tärkeää, että kodinkonekauppa ottaisi tämän huomioon suositellessaan ja myydessään digisovittimia kuluttajille. Tässä on taas yksi sudenkuoppa, johon lankeava kuluttaja pettyy, jos tv-kortti-investoinnin lisäksi pitää satsata vielä aikaisemmin hankitun sovittimen lisäksi  korttipaikalliseen sovittimeen, varoittaa Rikkard Saastamoinen.

MTV3:n maksu-tv-sisällöt on nähtävissä maanpäällisessä digiverkossa. Tällä hetkellä verkko kattaa hieman yli 70 % väestöstä, elokuuhun 1994 mennessä 94 %. MTV3 palvelut voi hankkia vähittäiskaupoista, internetistä (www.mtv3.fi/plus) sekä valtakunnallisesta digi-tv-puhelinpalvelusta (0306-344488). Kaapelitaloudet voivat hankkia tv-ohjelmapakettinsa kaapelioperaattoreiden asiakaspalvelusta.

Canal+ -palvelusopimuksen voi tehdä kodinkoneliikkeissä. Lähetykset tulevat näkymään tällä hetkellä toimivassa digitaaliverkossa (lukuun ottamatta Vaasan lähetintä) kattaen noin 70 % väestöstä.

Ei mainoskatkoja, vain ohjelmayhteistyötä

 

Hankkiessaan ensimmäistä maksu-tv-pakettiaan kuluttajan tulee hankkia myös itse kortti, jonka hinta sijoittuu 20 euron tietämille. Tämä on kuitenkin kertaluontoinen hankinta, jatkossa uudet katseluoikeudet aktivoidaan samalle kortille. Formula-paketin ohjevähittäishinta on 58 euroa, Hockey Night -paketin 42 euroa ja Canal+ -paketin 27 euroa/kk – lisäksi Canal+ hankintahintaan tulee 50 euron avausmaksu.

– Tarjontaa on edustavasti, joten nyt päästään todenteolla katsomaan, miten suomalaiset vastaanottavat maksutelevisopalvelut. Kuluttaja on kuningas ja taas kerran kuningassuku äänestää kukkarollaan, muistuttaa Saastamoinen.

MTV3:n maksullisiin paketteihin ei ole mahdollista ostaa katkomainontaa, mutta kanava on halukas neuvottelemaan ohjelmayhteistyöstä. Myös Canal+ esittää ohjelmistoaan ilman mainontaa.