Dagmar

Dagmar Digitalin Salla Kalkela ja Tuomas Henttonen herättelivät kuulijoita sosiaalisen median vellovaan voimaan ajankohtaisella esimerkillä: tapaus Audi-Kiesi räjäytti verkkoon hetkessä yli 1 500 viestiketjua ja yli 30 000 kommenttia.

Viestiketjujen todellinen vaikutusalue on vieläkin laajempi. Vaikka vain 25 prosenttia verkkokävijöistä osallistuu aktiivisesti kommentointiin, loput 75 prosenttia voivat lukea viestejä ja välittää niitä eteenpäin muita kanavia pitkin.

Kuten toimitusjohtaja Tuula Kallio totesi, mediamatematiikka on muuttunut. Kun ennen kohderyhmät määriteltiin sadoissa tuhansissa tai miljoonissa, nyt markkinoijat ovat entistä kiinnostuneempia myös niistä kymmenistä tuhansista, jotka vyöryttävät viestiä eteenpäin.

Myös seniorit virtaavat yhteisöihin

Markkinoijien kiinnostusta lisää se, että verkkoyhteisöt vetävät puoleensa yhä laajempia kuluttajaryhmiä. Suomalaisista verkon käyttäjistä lähes 70 prosenttia on mukana sosiaalisissa medioissa; esimerkiksi Facebookilla on meillä jo yli 1,2 miljoonaa käyttäjää.

Eikä kyse ole enää vain nuorten aikuisten temmellyskentästä: alle 15-vuotiaiden ja yli 60-vuotiaiden määrä Facebookissa kasvoi heinä-syyskuun aikana Suomessa peräti 30 prosentin vauhtia. USA:ssa kaikista FB-käyttäjistä jo yli puolet on yli 35-vuotiaita.

Brändin rakentaja ja taktinen kanava

Verkkoyhteisöjä voidaan tänä päivänä hyödyntää yhtä lailla brändin rakentamiseen, sitouttamiseen, kuunteluun, tuotekehitykseen, tunnettuuden kasvattamiseen kuin tavoittamiseen. Mutta myös suoraan myyntiin: yli miljoona seuraajaa Twitteriin kerännyt Dell kertoo tekevänsä mikroblogin kautta kauppaa jo kolmen miljoonan dollarin edestä.

Engagementdb-selvityksen mukaan sosiaalisen median tehokas hyödyntäminen voi näkyä jopa suoraan liikevaihdon ja käyttökatteen kasvuna.

Yhä uusia mahdollisuuksia

Valtavista mahdollisuuksista huolimatta sosiaalisen median hyödyntäminen on meillä Suomessa vielä tien alussa. Esimerkiksi Adidas on kerännyt FB-fanisivuilleen jo kahden miljoonan rekisterin ja Apple 1,4 miljoonaa opiskelijafania. Suomessa hyvään vauhtiin on päässyt Silja Line, joka hyödyntää markkinoinnissaan 50 000 omaa fania.

Uusia mahdollisuuksia kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi CNN hyödynsi jokin aika sitten uudehkoa Facebook Connect -ominaisuutta, jonka avulla käyttäjät voivat kirjautua FB-tunnuksilla muihin verkkopalveluihin: CNN-sivuilla saattoi seurata Michael Jacksonin hautajaisia ja kirjoittaa kommentteja, jotka päivittyivät samantien myös omalle FB-sivulle.

Prototype-pelin  markkinoinnissa hyödynnetään FB-käyttäjien profiilitietoja ja kuvia, joiden avulla markkinointivideo räätälöidään katsojan ”näköiseksi”.

Marginaalipuuhastelusta strategiseksi mediaksi

Moni on pitänyt sosiaalista mediaa ”ilmaisena markkinointina” tai hauskana pikku lisänä. Tuon ajattelun aika on ohi.

Kalkela ja Henttonen korostivat, että sosiaalisen median tehokas hyödyntäminen vaatii resursseja, pitkäjänteisyyttä ja avoimuutta. Kun mukaan lisätään aimo annos asiantuntemusta, mitattavia tavoitteita, strategiaa ja sitoutumista jatkuvaan tekemiseen, onnistumisia ja menestystarinoita on vaikea välttää.

Sosiaalisen median To do -lista

1. Tunnista mahdollisuudet
– Miten kohderyhmäsi käyttää sosiaalista mediaa?
– Löytyykö sosiaalisesta mediasta ratkaisu tavoitteisiisi?

2. Aktivoidu
– Määrittele tavoitteet
– Luo lisäarvoa tuottavia ratkaisuja
– Ole vuorovaikutuksessa kohderyhmän kanssa

3. Opi
– Kuuntele
– Optimoi
– Reagoi
Kaipaatko asiantuntija-apua To do -listasi toteuttamiseen? Ota yhteyttä Salla.Kalkela (at) dagmar.fi tai Tuomas.Henttonen(at) dagmar.fi

Lähteet:
– Sosiaalisesta mediasta puhutaan paljon – mutta mitä markkinoija siellä tekee?Dagmarin aamiaisseminaari 10.9.09 Salla Kalkela/Tuomas Henttonen
– Dagmar/NetScan 8.9.09
– Taloustutkimus, Web & Mobile Tracking syksy 2008/Telebus – Internet
– ENGAGEMENTdb – Ranking the Top 100 Global Brands/Wetpaint, Altimeter Group
– Facebook 9/2009

Maksuttomien medioiden ja suorakanavien tehokkaamman hyödyntämisen To do -listat näet seuraavassa Mediaviestissä.