Resurssien niukentuminen on varmin tapa herättää meissä kaikissa piilevä luovuus.
Viiden lapsen taloutta pyörittävä perheenäiti ideoi nokkelia ratkaisuja helpottamaan omaa ja läheisten arkea. Pikku kivijalkakaupan perustaja valjastaa kaverinsa ja puoli sukua teippaamaan ja luukuttamaan mainoksia lähitienoille. Pienentyneen budjetin kanssa asiakkaiden huomiosta taisteleva markkinoija etsii yhä uusia tapoja välittää viestiä.
Luova media-ajattelu ei silti synny kukkarossa, vaan korvien välissä. Kyse on asenteesta – halusta ja rohkeudesta tehdä asioita toisin.
Useimmille luova media-ajattelu ei tuota tuskaa. Suurempi haaste on pitää toiminta tavoitteellisena ja strategian mukaisena. Ja vaatia siltä mitattavia tuloksia.
Omat kanavat, PR, Co-branding, oma media
Maksuttomien medioiden ideoinnissa ei tarvitse heti sännätä merta edemmäs kalaan. Ensin on hyvä tutkiskella, onko nykyisten kanavien kaikki mahdollisuudet hyödynnetty.
Onko kaikki omat kanavat, kuten vaikkapa autot, toimitilan ikkunat ja julkisivut, asiakaspalvelu, tuotepakkaukset tai laskut ja kassakuitit ajateltu markkinoinnin silmin? Millaisia uusia journalistisia lähestymiskulmia voidaan löytää PR-viestintään? Miten kerätään rekisteri omista suosittelijoista? Entä jos yhdistäisi voimia samoja kohdeyleisöjä samankaltaisten brändiarvojen kanssa puhuttelevien markkinoijien kanssa?
Unicef sai toreille ja rautatieasemien eteen jätetyillä ”hylätyillä” lastenvaunuilla asialleen paljon julkisuutta. Kansainvälisen Red Bull Lentopäivän Suomen-näytös keräsi Hakaniemen rannat täyteen katsojia, ja ihmehärveleillä mereen lennähtäneistä kilpailijoista kirjoitettiin medioissa.
Yhä useampi markkinoija kerää mainoskampanjoiden ja verkkoyhteisöjen avulla omaa rekisteriä ja omia suosittelijoita, jotka auttavat viestien välityksessä, tuotenäytteiden jaossa ja antavat tuotekehitykselle palautetta ja ideoita.
Parhaimmillaan oma, suosittelijoita ja muita kävijöitä kokoava palvelu kasvaa niin suureksi, että siitä muodostuu jo oma mediansa. Esimerkiksi suureen suosioon nouseva verkkosivusto.
Mediat, promootiot, ambient
Maksuttomia medioita voi löytyä hyvinkin läheltä – kuten omasta lähikaupasta. Soneran menestyksekkäässä kampanjassa kauppojen ilmoitustauluille kiinnitettiin ”katoamisilmoituksia”, joissa ihmiset etsivät integroiduilla 3G-modeemeilla varustettuja miniläppäreitään.
Maksullisten medioiden kanssa voidaan ideoida yhteistyössä ambient-iskuja ja promootioita.
Hauskimmat promootiotapahtumat, kuten T-Mobile Dancen -kaltaiset yllätysiskut julkisilla paikoilla, keräävät YouTubeen sijoitettuina jopa miljoonia katsojia.
Silti pienikin voi olla toimivaa. Esimerkiksi nappiin osuva ajoitus voi tuottaa ihmisille sellaista oivaltamisen riemua, joka painuu mieleen. Talvisen myräkän jälkeen autoilija huomaa taatusti viestin, joka on tuikattu lumikinokseksi muuttuneen auton päälle…
Non Cash Assets -strategia
Maksuttomia medioita ideoidessa kannattaa muistaa, että vaikka tila tai aika olisi maksutonta, suunnitteluun ja tuotantoon on budjetoitava.
Lennokkaiden ideoiden singottua paperille asti on jalat hyvä laskea hetkeksi tukevasti maahan; sopivatko ideat brändistrategiaan ja ovatko niihin panostetut eurot oikeassa suhteessa tavoitteisiin verrattuna.
Non Cash Assets -strategia antaa suunnittelulle ilmavan kehikon, joka vapauttaa luovan media-ajattelun, mutta ohjaa sitä liiketoiminnan tavoitteita tukevaan suuntaan.
Maksuttoman median To do -lista
1. Tunnista mahdollisuudet
– Mieti, mitä nykyisiä kanavianne voisi hyödyntää luovemmin
– Avaa mieli rajoja ylittäville yhdistelmille
2. Aktivoidu
– Määrittele tavoitteet ja tee oma Non Cash Assets -strategia
– Löydä omat lähettilääsi ja kerää heistä rekisteri
– Löydä brändiäsi tukevia yhteistyökumppaneita
– Ideoi yhdessä – Non Cash Assets Workshop
3. Opi
– Seuraa, reagoi
Haluatko oman Non Cash Assets -strategian? Ota yhteyttä Tero.Honkala(at)dagmar.fi
Markkinoijan To Do -listat syksylle 2009
Osa 1. Sosiaalinen media
Osa 2. Digitaalinen myynninedistäminen
Osa 4. Suoramarkkinointi