Vaikka tv ei enää välttämättä löydy joka kodista, tv-sisältöjen vetovoima ei ole vähentynyt.
Erityisesti nuoria on yhä vaikeampi tavoittaa perinteisen tv-vastaanottimen kautta. Joka viidennellä alle 25-vuotiaalla ei ole televisiota kotona, eikä myöskään mahdollisuutta vastaanottaa tv-lähetyksiä tietokoneeseen liitetyn tv-kortin tai digisovittimen kautta. Koko väestöstä 8,5 prosentilla ei ole televisiota.
Silti, mitä nuorempi kohderyhmä, sitä useammin tv-ohjelmia seurataan netin kautta. Alle 25-vuotiaista yli 40 prosenttia katsoo tv-ohjelmia tietokoneelta, 25–44-vuotiaista noin kolmannes.
Markkinoijat seuraavat nyt netti-tv:tä suurella mielenkiinnolla. Eikä ihme, sillä kasvuvauhdista povataan todella hurjaa. Kun vielä viime vuonna USA:ssa panostettiin videomainontaan 587 miljoonaa dollaria, eMarketer arvioi panostusten nousevan vuoteen 2013 mennessä peräti 4,6 miljardiin dollariin.
Ohjelmatarjonta ja kävijämäärät kasvussa
Nykyään lähes kaikkien medioiden nettisivuilta löytyy jonkinlainen liikkuvan kuvan osio.
MTV3, Sub ja Nelonen Media ovat uudistaneet kevään aikana omat netti-tv-palvelunsa. Ohjelmatarjonnan määrä on lisääntynyt merkittävästi ja mainosmahdollisuudet ovat monipuolistuneet.
Vaikka tv-yhtiöiden netti-tv-kävijämäärät ovat jatkuvasti kasvussa, Iltalehden ja Ilta-Sanomien video-osioissa on toistaiseksi vielä enemmän katsojia.
Uusia mahdollisuuksia mainostajille
Netti-tv:llä voidaan tavoittaa myös ne ihmiset, jotka eivät katso perinteistä tv:tä.
Tv-spotti verkossa tarjoaa perinteistä vastaanotinta lyhyemmän tien hakea lisätietoa mainostajan verkkosivuilta tai ostaa tuotteen tai palvelun verkkokaupasta. Samassa mediassa voidaan hyödyntää sekä tv:n liikkuvan kuvan ja äänen voimaa että verkkomainonnan aktivointia.
Useimpiin netti-tv-medioihin käy sama materiaali kuin perinteiseen televisioon. Näin olemassa olevia tv-spotteja voi hyödyntää verkossa kustannustehokkaasti.
Vaikka netti-tv-mainonta on kontaktihinnaltaan tv-mainontaa kalliimpaa, huomioarvot liikkuvat aivan toisissa sfääreissä kuin yksittäisellä tv-spotilla. Kampanjaprofiilia voidaan tarvittaessa rajata hyvinkin tiukasti, mikä lisää kustannustehokkuutta. Samoin toistoa voidaan kontrolloida tarkasti, esimerkiksi niin, että kohderyhmä näkee spotin vain kerran päivässä tai kerran viikossa.
Sisältöyhteistyö ja netti-tv:n tai ohjelmien brändäys avaavat verkossa monia uusia mahdollisuuksia ideoida innovatiivisia tapoja näkyä.
Kiteytä viestisi, tarkista oikeudet
Netti-tv:n mainosten tuotannossa on muutamia erityispiirteitä. Ensinnäkin spotin pitää olla lyhyempi, useimmissa palveluissa korkeintaan 15 sekuntia.
Vanhaa spottia leikattaessa ja uutta suunniteltaessa on hyvä muistaa, että monet kuluttajat ovat vielä aika tottumattomia netti-tv-mainontaan – lyhyydestään huolimatta se saattaa herättää ärsytystä.
Jos olemassa olevaa tv-spottia käytetään sellaisenaan tai lyhennettynä, nettilevitykseen on neuvoteltava esitysoikeudet. Nettilevityksen oikeuksista kannattaa sopia jo tuotantovaiheessa, jälkikäteen neuvoteltuina hinta voi kohota korkeammaksi.
Netti-tv:n katselun mittaaminen on toistaiseksi alkutekijöissään; alalta on puuttunut yhteismitallinen liikkuvan kuvan tutkimus. TNS Gallup on juuri lanseerannut järjestelmän, jolla voidaan mitata jopa muutaman sekunnin tarkkuudella, kuinka pitkään videota on katsottu, missä vaiheessa kävijät poistuvat ja miten videota kelataan. Tavoitteena on kehittää netti-tv:n puolelle Finnpanelin kaltainen valtakunnallinen yhteismittari.
Dagmar integroi digi- ja tv-suunnittelun
Markkinoilla ei ole vakiintunutta tapaa myydä ja ostaa netti-tv-mainontaa, joten jokaisen median myyntiehtoihin on perehdyttävä erikseen. Niinpä netti-tv-asioissa kannattaa kääntyä tv-ostamisen ammattilaisten puoleen.
Dagmar panostaa edelläkävijänä liikkuvan kuvan suunnittelussa erityisesti tv-suunnittelijoiden ja digisuunnittelijoiden asiantuntemuksen yhdistämiseen. Kun tv:n ja netin suunnittelu integroidaan tehokkaasti, voidaan asiakkaille ideoida yhä innovatiivisempia ja tuottavampia mediaratkaisuja.
Kiinnostuitko netti-tv:stä? Ota yhteyttä omaan mediasuunnittelijaasi Dagmarissa.
Lähteet:
Finnpanel /TV-taloudet Suomessa tutkimus helmi-maaliskuu 2009
Taloustutkimus, Web & Mobile Tracking syksy 2008/Internet-paneeli (Bonus)
Tv-mittaritutkimus, AdEdge, 09-10/2008
http://www.emarketer.com/Article.aspx?id=1006848
Sanoma Verkkomedia