Hannele Oksman

Pohjoismaat kärsivät taantumasta lähestulkoon tasapuolisesti; kaikissa maissa koettiin yli 10 prosentin pudotus. Nelikosta parhaiten selviytyi Ruotsi, jossa pudotusta kertyi -12,8 prosenttia. Naapurissa väheni eniten printtimainonta, erityisesti aikakauslehdissä, joissa panostuksia leikattiin hieman yli neljänneksellä. Verkkomedia onnistui ainoana mediana pysymään plussalla.Norjassa kaikki muut mediat paitsi verkkomedia jäivät yli 10 prosenttia miinuksen puolelle. Kovin putoaja oli aikakauslehdet, mutta myös muu printti väheni lähes 20 prosenttia. Täälläkin netti pärjäsi parhaiten, vaikka sekin laski liki 10 prosenttia.

Tanskassa pudotusta kertyi vajaat 17 prosenttia saman kaavan toistuessa. Aikakauslehdillä romahdus oli huomattava, kun investointeja oli yli kolmannes vähemmän kuin edellisvuonna. Vielä huonommin pärjäsivät ammattilehdet (-40 %). Tanskassakin verkkomedia kasvatti markkinaosuuttaan säilyen hyvin plussan puolella.

IRM:n ennusteen mukaan tästä vuodesta on jo tulossa edellistä parempi, mutta silti ainakaan Norjaan ja Ruotsiin ei vielä povata plusmerkkistä tulosta. Norjassa laskun ennustetaan hidastuvan -0,6 prosenttiin ja Ruotsissa jäädään vain täpärästi viivan alle (-0,1 %).

Ranska selvisi silkkihansikkain, Espanjassa taisteltiin

Euroopan suurimmista maista Ranskassa selvittiin kohtuullisen hyvin investointien jäätyä 1,4 prosenttia plussan puolelle. Suurimpia menestyjiä olivat elokuva, radio ja verkkomedia. Eniten miinuksella olivat aikakauslehdet sekä ulkomainonta.

Myös Saksa selviytyi pahalta laskulta; vähennys oli ainoastaan -0,2 prosenttia. Saksan mediamarkkina on elpynyt nopeasti tämän vuoden kahtena ensimmäisenä kuukautena, jolloin investoinnit olivat jo lähes viisi prosenttia suuremmat kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Eniten potkua uuteen nousuun ovat antaneet elokuva, televisio sekä verkkomedia.

Isossa-Britanniassa ei vielä ole selvillä viime vuoden viimeinen neljännes, mutta kolmen ensimmäisen neljänneksen jälkeen ennuste oli, että pudotusta tulisi vajaat 13 prosenttia. Vain verkkomedia ylsi plussalle.

Espanjassa viime vuosi oli dramaattisempi pudotuksen oltua viidenneksen luokkaa. Verkkomedia piti pintansa ja oli ainoa investointeja kasvattanut. Espanjan mediamarkkinoiden ei odoteta toipuvan vielä tänä vuonna.

Italiassa mainosinvestointien väheneminen ei ollut Espanjan luokkaa, vaan lähempänä Britannian tasoa. Myös täällä verkkomedia kasvoi, etupäässä hakusanamainonnan ansiosta.

Tälle vuodelle Warc ennustaa Euroopan mediamarkkinoille vielä hienoista pudotusta, mutta maailmanlaajuisesti panostusten odotetaan kasvavan pari prosenttia viime vuotta enemmän.

Baltiassa ja Venäjällä romahti, Venäjä vahvassa kasvussa

Baltiassa mainosmarkkinat romahtivat vuonna 2009. Liettuassa vähennystä tuli lähes 40 prosenttia, Latviassa 46 prosenttia, eikä tilanne ollut yhtään parempi Virossa, jossa ensimmäisellä vuosipuoliskolla luisuttiin jyrkkää 40 prosentin pudotusta. Tämä vuosi menee vielä toipuessa – kasvua odotetaan vasta vuodelle 2011.

Venäjällä rysähti myös vauhdilla, kun mainosmarkkinat tulivat Zenith Optimedian mukaan alas lähes kolmanneksen. Mutta nousustakin povataan nopeaa: tälle vuodelle odotetaan jo noin 5–10 prosentin kasvua ennustajasta riippuen.

USA:ssa sukellettiin, Aasiassa nousun veturit

Muualla maailman suurissa mainosmaissa on nähty vaihtelevaa kehitystä. USA:ssa viime vuoden pudotus oli Kantar Median mukaan 12,3 prosenttia. Vuoden viimeinen neljännes näytti jo käännekohdalta, kun vähennystä oli enää 6 prosenttia. Tutun kaavan mukaan verkkomedia kirjasi positiiviset lukemat, kun taas muut mediat jäivät reippaasti miinukselle.

Myös Japanissa pudotus oli kaksinumeroinen. Sen sijaan Intiassa ja Kiinassa pysyttiin plussan puolella. Kiinassa nousua oli 13,5 prosenttia ja Intiassa 4,5 prosenttia. Molemmissa maissa ennakoidaan kaksinumeroisia kasvulukuja tälle vuodelle.

Suomessa suuntaus parempaan

Meillä kotimaassa mediamainonta väheni viime vuonna 15,8 prosenttia. Suurimpana muutoksena voidaan pitää verkkomediamainonnan kiilaamista aikakauslehtien ohi.

Vuoden 2010 alku tuotti monille yllätyksen; panostukset vähenivät tammikuussa 2009 sen verran, että oli hienoinen yllätys, että ne menivät edelleen tänä vuonna miinukselle. Onneksi helmikuun kehitys näyttää jo paremmalta, kun useampi mediaryhmä on noussut plussan puolelle. Eli positiivisempaan päin ollaan menossa. Ehkä hitaammin kuin toivottiin, mutta silti oikeaan suuntaan.

Lähteet: Warc, TNS Media Intelligence, Kantar Media, Zenith Optimed, IRM, Dagens Media