Dagmar

Viime viikolla Kauppalehti uutisoi, että maamme johtavat ekonomistit uskovat suhdannenotkahduksen olevan ohi. Tuotanto on kääntynyt kasvuun ja vienti alkanut vetää. Valtiovarainministeriö korotti tämän vuoden kasvuennusteensa 1,4 %:n tasolle, ensi vuodelle arvioidaan jo lähes kolmen prosentin kasvua.

TT:n mukaan Suomi seuraa perinteisesti Yhdysvaltain liikkeitä. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä USA:n talous kasvoi jo peräti 7,2 %.

Talouskasvun voimistuminen näkyy myös mediamaailmassa. ZenithOptimedia korotti syyskuussa USA:n mediamainonnan kasvuennustettaan: tälle vuodelle arvioidaan 3,2 %:n kasvua ja ensi vuodelle 5 %:n vauhtia. Erityisen hyvin ovat menestyneet tv, aikakauslehdet, ulkomainonta ja elokuvamainonta.

Meillä Suomessa mediamainonnan kokonaispanostukset ovat pysyneet koko vuoden plussan puolella. Tammi-lokakuun aikana mediamainonta on kasvanut 2 %.

– Loppuvuoden aikana osa mainostajista on leikannut hieman budjettejaan, mutta ensi vuosi näyttää jo paremmalta, toteaa asiakkuusjohtaja Tuija Wikström.

– USA:n hyvä kehitys heijastuu varmasti meillekin. Ruotsissa odotetaan ensi vuonna merkkitavaramainonnan ja työpaikkailmoittelun vetävän perinteisen mediamainonnan jo 5 %:n kasvuun. Meillä Suomessakin voidaan ensi vuonna päästä jo 3-4 %:n vauhtiin.

IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik) arvioi, että tv-mainonta, ulkomainonta, ammattilehtimainonta ja päivälehtimainonta kasvavat Ruosissa ensi vuonna.

Norjassa on kuluva vuosi kiidetty huimassa 18 %:n kasvussa. Ensi vuosikin näyttää mainiolta, esimerkiksi kaksi suurinta mainostajaa, Lilleborg Dagligvare ja L`Oreal, ovat aikeissa lisätä mainontaansa. L’Orealin budjetti tällekin vuodelle on lähes neljänneksen viimevuotista suurempi.

Tanskassakin näkyy käännettä parempaan. Kuluvan vuoden jälkipuoliskolta odotetaan kasvua. Plussan puolella ovat jo tv-mainonta, radiomainonta, ulkomainonta ja verkkomainonta.

Baltiasta kiirii hyviä uutisia. Virossa juhlivat erityisesti sanomalehdet, joiden mediamainonnan uskotaan yltävän tänä vuonna 8-10 %:n kasvuun. Latviassa ja Liettuassa parhaassa kasvuvauhdissa ovat aikakauslehdet ja tv.

ZenithOptimedia uskoo, että Keski- ja Etelä-Euroopan suurista mediamaista Saksa piristyy ensimmäisenä. Ensi vuodelle arvioidaan 2,7-4 %:n kasvua. Iso-Britanniassa erityisesti ulkomainonta on ollut tänä vuonna ilon aihe. Ensimmäisellä neljänneksellä ulkomainonta kasvoi 17 % ja vielä toisellakin 6 %.

Vielä viime vuonna Japanissa elettiin synkkää -6,8 %:n laskun aikaa. Nyt toipuminen on käynnistynyt ja tämän vuoden lukujen pitäisi jäädä hieman plussan puolelle. Ensi vuodelle povataan jo 1,5 %:n kasvua.

Venäjän mainoskakun koko oli viime vuonna 2,68 miljardia dollaria, kasvua oli juhlalliset 51 %. Alkuvuonna venäläiset ennusteet lupasivat 37 %:n kasvua tälle vuodelle ja mediamarkkinoiden tuplaantumista kolmessa vuodessa.Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana kasvua on ollut 29 %.

Zenith Optimedia ennustaa Venäjän tämän vuoden kasvuksi 32 %, ensi vuoden 23 % ja 16 % vuodelle 2005.

Jos on kakku kasvanut, niin ovat hinnatkin nousseet. Erityisesti tv-mainonnan hintoja on Venäjällä korotettu roimasti: tänä vuonna korotusta arvellaan kertyvän 80 %.