Teknologian valta pelottaa
Alamme pikkuhiljaa tajuta, miten teknologia mahdollistaa tekemistemme ja kontaktiemme jäljittämisen. Termi ”big data” on tuttu yhä useammalle ja herättää epäluuloa siitä, mihin kaikkeen tietojamme käytetään. Kuten Yle uutiset kirjoittaa: ”onko se isoa dataa vai kenties valvova isoveli, joka voi saada aikaan jotain ikävää”. Market Leader -artikkelissa trendistä käytetään kuvaavasti nimeä ”privacy paranoia”.
Samaan aikaan moni someähkyilee ja huomaa someilun haukkaavan yhä suuremman osan ajastaan. Digital detoxin eli vimpainvieroituksen ympäriltä löytyy jo monia kirjoituksia vakavan varoittavasta kepeästi neuvovaan. Silti mobiiliyhteyden hetkellinenkin katkeaminen on meille kauhistuksen paikka. Tällekin ilmiölle on jo kehitetty oma terminsä: nomofobia.
Markkinoijan kannattaa tunnistaa teknologian vallan pelko ajoissa. Mitä avoimemmin ja selkeämmin datan keräämisestä, tallentamisesta ja hyödyntämisestä kerrotaan, sitä paremmin se hälventää pois epävarmuutta ja turhia ennakkoluuloja. Big datan avulla voidaan vähentää väärin kohdennettua viestitulvaa, joten taiten hyödynnettynä se palvelee kaikkia osapuolia.
Tee se itse -ajattelu
Vaikka teknologia on ujuttautunut lähes kaikkeen arkiseen tekemiseemme, haluamme edelleen kokea myös itse tekemisen innon. Parhaimmillaan teknologia madaltaa kynnystämme uuden luomiseen ja helpottaa sen jakamista muidenkin arvioitavaksi. Fiksu markkinoija hyödyntää reaalimaailman kohtaamiset brändin ytimestä ammentavalla tavalla ja tarjoaa meille mahdollisuuden olla pienen hetken jotain ihan muuta kuin mitä oikeasti olemme.
Mainio esimerkki osallistavasta ja samalla brändin tarinaa kuljettavasta teosta oli Pauligin konttikahvila Design Week -tapahtumassa Teurastamolla. Kontissa tarjoillun kahvihetken lomassa kävijä sai kokeilla heittäytymistä muotoilijaksi ja suunnitella 3D-suunnitteluohjelmalla mieleisensä kahvirasian. Parhaat kahvirasiat Paulig lupaa tulostuttaa ammattilaistasoisella 3D-tulostimella. Oman designin suunnittelijoita on jo nyt reippaasti yli 2000, suunniteltuja kahvirasioita ihastelleita vieläkin enemmän.
Monet teknologiavälitteiset kohtaamiset nostavat autenttiset tapaamiset ja tapahtumat uuteen arvoonsa. Elämä ei ole joko–tai, online tai offline, vaan yhdistelmä molempia. Tämä näkökulma avaa myös markkinointitekemiselle hyvän lähtökohdan.
Sovellukset ovat palvelua
Vielä jokin aika sitten sovelluksia tehtailtiin lähinnä markkinointiviestinnän tarpeisiin. Nyt sovellusten latausmäärät näyttävät usein jäävän melko vaatimattomiksi, jos ne on suunniteltu vain lyhytaikaisen kampanjoinnin tueksi. Sen sijaan sovellus, joka tarjoaa hyötyä ja palvelua, kiinnostaa pidempään ja sen käyttö nivoutuu helpommin osaksi viikkorutiinia.
Passeli esimerkki tervetulleesta palvelusta on Helsingin Sanomien vastalanseeraama Minnenyt-menovinkkisovellus, josta voi hakea inspiraatiota vapaa-ajanviettoon. Hygieniastaan tarkalle sopii puolestaan SitOrSquat, joka auttaa matkailijaa reissun päällä löytämään puhtaan vessan. Mainio kohtaamispiste esimerkiksi vessanpesuaineelle. Olisiko sponsoroinnin paikka?
Epätäydellisyys on piristävä poikkeus
Brändin rakentaminen ei ole enää pitkään aikaan ollut vain yritysten tai markkinoijien yksinoikeus. Sosiaalinen media pursuaa oman elämänsä mielikuvanrakentajia, jotka lataavat esiin parhaat hetkensä lomamatkoilta, treeneistä, tattimetsästä tai illallispöydän äärestä. Kukaan ei ole täydellinen, mutta ihan liian moni haluaa sellaista esittää.
Täydellisyys on pidemmän päälle varsin tylsää ja aika epäuskottavaa. Inhimilliset säröt ja hiomattomuus tekevät asioista kiinnostavampia ja helpommin samaistuttavia. Aitous, rosoisuus, rentous ja hurtti huumori palkitsevat huomioarvolla ja luottamuksella. Onnittelut IKEAlle YouTube -videosta, joka nostaa vanhan kunnon katalogin arvoiselleen paikalle. Aitoutta ja hurttia huumoria, niitä molempia löytyy videosta ja paljon.
Kulmakarvat
Kyllä vaan, kulmakarvat. Kiitos huippumalli Cara Delevignen, kulmat ovat syksyn IT kasvomeikeissä. Tarkkaa sääntöä kulmakarvojen stailaukseen ei ole, kukin laittakoon tyylillään. Kunhan vaan laittaa ja antaa kulmien reilusti näkyä ja kohentaa katsetta sekä olemusta.
Ihana, kotimainen Lumene on trendissä mukana ja perustaa Helsingin keskustan Torikortteleihin pop-up-kulmabaarin 23.9.–3.10.2014. Se on auki päivittäin kello 13.00–19.00. Kulmabaarissa saa tutustua uusiin kulmatuotteisiin, lisäksi meikkarit opastavat ja laittavat kulmat kuntoon. Lopuksi voi napata itsestään kuvan My Pose -laitteella ja jakaa sen samantien omalle someverkostolle. Älä missaa tätä!