Trends & Mindsets -trendianalyytikko Christine Boland puhui Reykjavikissa luovan busineksen You Are in Control -konferenssissa. Hänen mukaansa tarve yksinkertaistaa elämää myös kuluttamisen osalta lisääntyy. Tulevaisuudessa tavaran omistaminen ei ole trendikästä, vähempi riittää, ”the cult of less”-yleistyy.
– Emme voi vain ottaa, meidän pitää myös antaa. Maailma on mahdollisuuksien meri, ei pidä mennä uppoavan laivan mukana, korostaa Christine Boland.
Bolandin esitys Consumer Trends 2015–2018 nosti esiin monia kiinnostavia teemoja, tässä muutama:
1. Yritysten ja brändien läpinäkyvyys ja autenttisuus ratkaisevat.
Ihmiset ovat kyllästyneet epäluotettaviin lupauksiin, kuten lihaskandaaleihin tai huijaustykkäyksiin. Vallalla on protestia ja tyytymättömyyttä; kuluttaja luottaa eniten toiseen kuluttajaan ja vertaisten suosituksiin. Silti näinä haastavina aikoina yritys kuin yritys voi ottaa ”hyviä” askelia omalla alallaan kohti vastuullisuutta tai uusia innovaatioita.
Loistavia esimerkkejä on jo paljon:
”Moches”
Intermarche-kauppaketju Ranskassa toi näyttävästi myyntiin rumat kasvikset ja vihannekset. Kampanja herätti sympatiaa ja sai ennen syrjityt ”ei täydelliset” hukkatuotteet hienosti brändättyä ja kaupaksi. Nyt rumat kasvikset -trendi on rantautunut myös Suomeen.
RAW for the Oceans
Hollantilainen G-Star RAW tuottaa meriin ajautuneesta muovijätteestä vaatteita. Kampanjasta on tullut kansanliike, jossa on mukana julkkiksia ja muita mielipidevaikuttajia. Vaatemyynnin ohella puhdistetaan luontoa ja lisätään tietoisuutta merien surullisesta saastumisesta. Suomessa vastaavaa edelläkävijyyttä ja jätteen hyödyntämistä edustaa hienosti Costo-brändin Pure Waste -kierrätysmallisto.
2. Yksityisyys on tulevaisuudessa etuoikeus, johon vain rikkaimmilla on varaa. Aika on luksusta.
Tietotulva lisää yksityisyyden, oman tilan sekä ajan tarvetta. Tämän voi jo nyt nähdä esimerkiksi downshiftaavan elämäntavan tavoittelussa, hiljaisuuden ihannoinnissa tai minimalistisessa muotoilussa. Henkilöbrändäyksen ja ”aina online”-aikakauden jälkeen ihmiset kaipaavat rauhaa; he haluavat piiloutua ja olla välillä ihan näkymättömiä. Hiljaisten tilojen ja ”no wifi”-alueiden tarve lisääntyy, ihmiset haluavat keskittyä ajatteluun ja face-to-face-kommunikaatioon, he ovat valmiita kuluttamaan jopa verkossa hidasta journalismia.
Esimerkkejä tästä trendistä:
Een maal, ravintola jossa syödään yksin
Päiväunityyny Ostrich Pillow
OK Go -bändin musavideo, jossa bändi häviää taustaan
Ikean It’s You Time -kampanja
LongPlay, suomalaista pitkää ja perusteellista journalismia verkossa
3. Co-exist & Re-use, löydä paikkasi ja luo uutta.
Digivallankumouksen pyörteissä joudumme pohtimaan digitaalista ja aitoa jalanjälkeämme ja läsnäoloamme. Aidot kontaktit korostuvat: tarvitsemme verkostoja ja yhdistäviä tekijöitä, ihminen tarvitsee ihmistä ja ihmisen läsnäoloa. Empatia, ennakkoluulottomuus, yhteisöllisyys ja yhteistyö nousevat tärkeiksi arvoiksi. Sisällön tekijöille jaetut tarinat sekä positiivinen ”välitä ja jaa” -ajattelu luovat paljon mahdollisuuksia.
Esimerkkejä:
Adidas ja taiteilija Marina Abramović
Benettonin “unhate advertisement”
RAY Inhimillisiä uutisia
Lähde:
Christine Boland 4.11.2014, Trends & Mindsets
Jos kiinnostuit aiheesta, lue lisää:
Trendtablet, arvostetun trenditutkija Lidewij Edelkoortin trendityökalu
Elina Hiltunen, Matkaopas tulevaisuuteen 2012, Talentum
Sitran trendilista
Trendwatchingin 10 trendiä vuoteen 2015
Google Trends, nousevat haut
Pinterestin 100 suosituinta pinnaajaa ja nousevat trendit