Dagmar

Asiakkuuspäällikkö Sanna Partasen mukaan ennusteet television katseluminuuttien laskusta eivät ole toteutuneet ainakaan toistaiseksi.

– Katseluminuutit ovat pysyneet ennallaan kuluneen vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana. MTV3 on jonkin verran menettänyt minuuttejaan, Nelosen minuutit ovat pysyneet ennallaan ja SubTV:n minuutit ovat olleet kasvussa, samoin tavoittavuus varsinkin Big Brotherin myötä. On mielenkiintoista seurata kuinka pitkälle ensi vuoteen BB:n nostamat katsojaluvut kantavat.

– Kuluva syksy on ollut suurien tv-satsausten aikaa ja sama meno jatkuu keväälle 2006, varsinkin Nelosen osalta, jossa odotettavissa on uutuuksina suuren maailman suosikkeja. Myös SubTV jatkaa vahvaa satsausta ohjelmistoon ylläpitääkseen kanavan kasvua. Sen sijaan MTV3:n tarjonta pohjautuu tuttuun ja turvalliseen.

Partanen uskoo, että ensi vuoden aikana katselumäärissä tai -osuuksissa ei tapahdu järin suuria muutoksia.

– Pienet kanavat kasvattavat tavoittavuuttaan, mutta eivät todennäköisesti lohkaise ensi vuonnakaan merkittävää osaa minuuteista.

MTV3:n muuttuneet myyntiehdot muodostavat ainoan suuremman kysymysmerkin.

– Ensi vuoden myyntiehdot ovat sen verran rankat, että ne saattavat vaikuttaa myös tv-mainonnan määrään tai ainakin osuuksiin mainoseuroista.

Digi-tv

Suunnittelupäällikkö Leena Ahosen mukaan digi-tv-penetraatio on kasvanut hyvää vauhtia kuluneen vuoden aikana:

– Elo-syyskuun vaihteessa joka kolmannesta taloudesta löytyi digisovitin, kun vielä vuosi sitten tv:tä katseltiin digitaalisesti vain joka viidennessä taloudessa. Analogisten lähetysten katkaisuajankohta lähestyy, joten mitä todennäköisimmin digi-tv-penetraatio jatkaa reipasta kasvuaan. Tällä kasvuvauhdilla jo puolet kotitalouksista omistaa digisovittimen ensi vuoden loppuun mennessä. Ratkaisevaa kokonaispenetraation kannalta lienee se, miten kaapelitaloudet saadaan innostumaan digisovittimien hankinnasta.

Vaikka digi-tv-penetraatio on kehittynyt hyvin, interaktiivinen televisio ei ole Ahosen mukaan ottanut tuulta alleen:

– Interaktiivisuuden mahdollistavia MHP-sovittimia oli elo-syyskuun vaihteessa vain noin 20 000 kotitaloudessa. Alhaisen penetraation vuoksi myös sisällöntuottajat ovat ryhtyneet jarruttamaan MHP-palveluiden kehittämistä. Esimerkiksi MTV3 on ilmoittanut jäädyttäneensä MHP-kehityshankkeensa. Nelonen ei ole alun perinkään lähtenyt yhtä innokkaasti kehittämään interaktiivisen television sisältöjä.

Maailmalla televisiosta on kehittymässä entistä vahvemmin katsojansa näköinen. Internet Protocol TV (IPTV), tilausvideopalvelu (VOD) ja PVR-laitteet yleistyvät nopeaan tahtiin. Vuonna 2010 USA:n PVR-penetraation ennustetaan olevan 40 prosenttia ja VOD-mahdollisuuden ennustetaan olevan 30 prosentissa kotitalouksista.

– Uskon, että tallennuskapasiteetiltaan suuret PVR-laitteet menestyvät myös meillä Suomessa muiden maiden tapaan.

Ulkomainonta

Asiakkuuspäällikkö Pia Ala-Katara pitää vuotta 2006 ulkomainonnan kehityskulussa merkittävänä virstanpylväänä.

– Outdoor Finland – Suomen Ulkomainosliitto sai marraskuussa uuden toiminnanjohtajan, Jaana Vyyryläisen. Hänen yksi tärkeimpiä tavoitteitaan vuosina 2006-2007 on tehdä tunnetuksi alan historian merkittävin tutkimuskehityshanke eli Outdoor Impact -tavoittavuustutkimus.

Outdoor Impact julkistetaan alkusyksystä 2006. Vastaava tutkimus on jo käytössä muun muassa Isossa-Britanniassa ja Ranskassa, ja se on rakenteilla Suomen lisäksi muun muassa Saksassa. Se tuottaa peitto- ja toistolukuja eri ulkomainossarjoille ja sarjayhdistelmille.

Ala-Kataran mielestä Outdoor Impact tarjoaa ulkomainontaan uuden tervetulleen suunnittelutyökalun, joka on tarkkuudessaan ainutlaatuinen. Se ottaa huomioon muun muassa yleiset liikennevirrat, kuluttajien kulkureitit sekä mainonnan fyysiseen havaitsemiseen liittyviä muuttujia.

– Uusi tavoittavuustutkimus tuo selkeää mitattavuutta ulkomainonnan hinnoitteluun ja suunnitteluun. Toisaalta välinekohtaisten sarjojen pirstaloituminen ja välineiden suuri kirjo on haaste riittävän näkyvyyden ja tehokkaan kombinaation aikaansaamiseksi.

Kuluvana vuonna julkisuudessa on keskusteltu paljon ulkomainonnan roolista katukuvassa ja sopimattomien julisteiden käytöstä kampanjoinnissa. Helsingin kaupunki kielsi myös suuren alkusuosion saaneet raitiovaunupysäkkien erikoiskattomainospaikat. Ala-Katara toivoo, että ensi vuonna kiistanalaiset asiat voidaan hoitaa alan itsesääntelyn kautta.

– Erikoistoteutuksille löytyy ensi vuonnakin kysyntää, samoin suurille mainospinnoille, joita tulee vuosittain suhteellisen vähän.

Ala-Kataran mielestä ulkomainonnan vaatiman suunnittelun arvostuksen lisääntymisestä kertoo se, että ensi vuonna Cannesin Lions -tuomarointiin saadaan printti- ja ulkomainossarjoille omat tuomaristonsa. Tähän asti molemmat sarjat ovat olleet saman tuomariston vastuulla.

Elokuva

Suunnittelupäällikkö Tuija Variksen mukaan elokuvamainonnan panostukset ovat laskeneet tänäkin vuonna.

– Myös katsojamäärä on ollut laskusuuntainen jääden arviolta hieman yli kuuteen miljoonaan kävijään tämän vuoden osalta.

Vuoden 2006 elokuvatarjonnan Varis arvioi hyväksi, kuukausittain on luvassa kiinnostavia uutuuksia.

– Kotimaisista uutuuksista saadaan tammikuussa ensi-iltaan Aleksi Mäkelän Matti, jossa mäkikotkaa esittää Jasper Pääkkönen. Jo nyt voisi uskoa, että tunnetun esikuvan elämästä kertova elokuva houkuttelee salit täyteen.

Muita kotimaisia uutuuksia ovat muun muassa Aki Kaurismäen Vartija sekä Kummelin elokuva Kummelin Jackpot. Loppuvuonna Aki Louhimieheltä tulee komedia Pappi, jonka pääosassa on Samuli Edelmann.

Kansainvälisiä katsojasuosikkeja ovat todennäköisesti Jennifer Anistonin ja Kevin Costnerin tähdittämä Rumour has it?, Steven Spielbergin Munchen ja Da Vinci Code.

Menneistä kassamagneeteista on tulossa jatko-osia, kuten esimerkiksi Basic Instinct 2 (Risk Addiction), Mission Impossible III ja X-men 3.