Katja Kuittinen

Radion vahvuutena on edelleen tavoittavuus ja läsnäolo aktiiviaikaan. Ylen Radio Suomea seuraa viikoittain yli 2 miljoonaa suomalaista, kaupallisista kanavista suurin on Radio Nova noin 1,6 miljoonalla viikkokuulijallaan. Radio onnistuu olemaan mukana kaikkialla – se on etupenkillä matkalla töihin, se piristää työtehtäviä puurtaessa, se muistuttaa matkalla kauppaan ja se viihdyttää nettisurffailun lomassa.Uudet kuuntelutavat eivät ainakaan vielä näytä olevan pois perinteisen radiovastaanottimen käytöstä. Uusimman KRT:n erillisselvityksen mukaan lähes 60 prosentilla suomalaisista on FM-radion sisältävä matkapuhelin. Silti vain alle 10 prosenttia väestöstä kuuntelee radiota viikoittain kännykän tai netin kautta. Luvuissa ei ole tapahtunut juurikaan kasvua.

Radiomainonta kasvaa

Vuonna 2010 radiomainonta on kasvanut muiden sähköisten medioiden joukossa. Erityisesti elokuu oli vahva kuukausi; kasvua kertyi tuolloin 13,5 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Vuoden alusta kasvuvauhti on ollut noin kuusi prosenttia.

Moni kanava on tuonut viime vuosien aikana spottikaupan rinnalle kohderyhmä- eli kontaktikaupan; uusia kohderyhmiä on saatu myyntiin tänäkin vuonna. Jos kohderyhmä on geneerinen ja spottien sijoittelua voidaan hajauttaa muuallekin kuin ”autossaistumisaikaan”, voidaan kampanja ostaa näin varsin kustannustehokkaasti.
Radion yhtenä vahvuutena onkin juuri kustannustehokkuus – niin mediatilan kuin tuotannon osalta.

Tutkimusrintamalla selvitetään verkon mahdollisuuksia. Finnpanel on kehittänyt Kansallisen Radiotutkimuksen perinteisen päiväkirjan rinnalle nettipäiväkirjasovelluksen. Sovellusta on jo testattu ja se sai positiivista palautetta, vaikka vain joka kymmenes vastaaja valitsi sen mieluummin kuin paperisen päiväkirjan.

Kaupallisten radioiden uusi toimilupakausi starttaa vuoden 2012 alusta. Määräaikaan mennessä liikenne- ja viestintäministeriö sai yli 80 lupahakemusta. Joukossa oli hakemuksia kokonaan uusille kanaville, mutta ei mitään suuria yllätyksiä. Päätös lupien saajista tehdään tämän vuoden loppuun mennessä. Jatkossa toimiluvat myönnetään entisen viiden vuoden sijaan kahdeksaksi vuodeksi.

Iskelmäradio juhlii, The Voice räätälöi

Tiedustelimme parilta radiotalolta syksyn tunnelmia.

SBS Radioiden Kaupallinen johtaja Outi Rekola kertoi tyytyväisenä, että ensimmäinen The Voicen Muotiviikko oli juuri saatu päätökseen onnistuneesti.

– Muotiviikko oli meille uusi aluevaltaus ja iso ponnistus. Lippuja The Voicen Muotiviikolle ei voinut ostaa, vaan lähes 8 000 kuluttajaa hankki ne taajuuden, Facebookin tai verkon kautta erilaisten kilpailujen ja muiden aktiviteettien houkuttelemana.

Rekolan mukaan SBS Radioiden syksy jatkuu juhlien merkeissä, sillä Iskelmäradio täyttää 10 vuotta, ja täyteen lastattu laiva lähtee juhlistamaan merkkipäivää Paulan ja Popedan tahtiin.

– Iskelmäradioon lanseerattu kohderyhmäkauppa 45–64 vuotta on saanut hyvän vastaanoton. Mainostajat ovat selkeästi löytäneet tämän kohderyhmän, mikä näkyy esimerkiksi lisääntyneenä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ja vitamiinien mainontana.

FM-taajuus on SBS Radioiden osaamisen ydin myös ensi vuonna, mutta tavoitteena on kehittää ”musiikkiviihteen jakelija”-käsitettä laajemmin; esimerkiksi The Voicen verkkosivuilla vierailee keskimäärin noin 150 000 eri kävijää viikossa. Ensi vuonna jatketaan myös erikoisratkaisujen räätälöintiä; The Voicella niiden osuus on jo noin 50 prosenttia.

Nelonen Media luottaa monikanavaisuuteen

Nelosen Radioista vastaava myyntijohtaja Erkka Jaakkola kertoo myös hyviä kuulumisia:

– Radio Rockin ja Radio Aallon vuosi on mennyt yli odotusten.

Nelonen Media on tänä vuonna tullut vahvasti esiin monikanavaisilla ratkaisuillaan; niiden osuus on lisääntynyt merkittävästi. Avaimet käteen -kokonaisuuksissa radiota tuetaan tv:llä ja verkolla – tai toisinpäin, asiakkaan tavoitteista riippuen.

Jaakkolan mukaan Nelonen Radiot on petrannut omaa toimintaansa mm. istuttamalla radiomyynnin osaksi koko talon ”sähköistä kokonaisuutta”.

– Monimediaratkaisujen myyntiä kehitetään myös ensi vuonna. Odotukset ovat vahvasti kasvusuuntaiset. Uskomme, että ratkaisut tuovat radioon lisää pitkäjänteistä tekemistä ja suunnitelmallisuutta.

Jaakkola näkisi mielellään jo lähitulevaisuudessa radio- ja tv-mittaritutkimuksen yhdistämisen ja sitä kautta yhteismitallisen valuutan hyödyt.

Lähteet:
KRT Finnpanel
Mainontaan käytetty euromäärä tammi-elokuu 2010, TNS Media Intelligence
Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisää aiheesta