Vuosi 2013 oli sosiaalisen tv:n vuosi niin meillä kuin maailmalla. Pöhinä alkoi jo keväällä, ja siihen vastasivat kiitettävästi kaikki tv-kanavamme viimeistään syksyllä. MTV:n Putous ja Julkkis Big Brother tekivät tweetti-ennätyksiä, kuten myös Nelosen Arman ja Viimeinen ristiretki. Ylen Docventures tavoitti vaikean TV2:n kohderyhmän ja voitti Kultaisen Venlan transmediaisella kokonaisuudellaan sekä sisällön kiinnostavalla paketoinnilla.
Innovaatioita olivat myös Voice of Finland -sovellus, jolla pääsi mukaan vaikuttamaan ja Second Screen Hockey Night tuuletus-sovellus. Nyt urheiluhullulle kansalle on tarjolla Yle Sotshi-applikaatio. Lisää pelillisyyttä ja kaupallisia mahdollisuuksia näihin 2nd screen appeihin voisi vielä toivoa.
Yhdysvalloissa markkinoijat ovat rohkeasti mukana Twitterissä erityisesti urheilulähetyksissä. Uusia Super Bowl:in Oreoita suunnitellaan varmasti monessa digitoimistossa päivittäin.
Katsojien motiivien tunteminen ohjaa puhuttelevaan markkinointiin
Sosiaalisen median liittäminen tv-lähetyksiin tai suoriin tapahtumataltiointeihin avaa markkinoijille monia mahdollisuuksia. MTV:n Big Brotherin jälkeen tekemän selvityksen mukaan sitoutuneet katsojat, jotka eivät vain katso ohjelmaa tv:stä, vaan myös keskustelevat siitä sosiaalisessa mediassa, kiinnostuvat myös ohjelmien yhteistyökumppaneista enemmän.
– Ihmisillä on erilaisia tarpeita käyttää eri päätelaitteita, siksi suunnitteluvaiheessa kannattaisi pohtia ja hyödyntää kuluttajien erilaisia motiiveja. Onko motiivina esimerkiksi viihtyminen, hyöty, tylsistymisen estäminen, tiedontarve tai totuttu tapa eli millaisella mielialalla olevaa katsojaa lähestymme, vinkkaa Dagmarin Buying Director Katariina Uljas-Ahl.
Suomessa markkinoijien second screen -ratkaisut ovat toistaiseksi kytkeytyneet pääasiassa erilaisiin ilmiöohjelmiin. Jatkossa nähdään varmasti lisää muitakin ohjelmia hyödyntäviä toteutuksia, joissa ratkaisut on integroitu tiiviisti muuhun markkinointiin ja tarinaa kuljetetaan linjakkaasti eteenpäin. Parhaimmillaan ne vahvistavat tv-kokemusta, pidentävät brändin parissa vietettyä aikaa, lisäävät lojaliteettia ja vauhdittavat myyntiä. Verkkokaupalla ja second screenillä on paljon potentiaalia yhteistyöhön.
Netti-tv:n katselu on kasvanut, kun sarjojen ahmiminen on tehty helpoksi
Dagmarin joulukuussa tekemän digitaalisen median tutkimuksen mukaan 34 % prosenttia vastanneista kertoi katsovansa netissä viikoittain videoita, elokuvia tai tv-ohjelmia iltaisin kotona.
Finnpanelin elokuussa 2013 tekemän mittauksen mukaan 39 % suomalaisista oli käyttänyt netti-tv- tai tilausvideopalveluita viimeisen puolen vuoden aikana. Tv-yhtiöiden netti-tv-palveluja (Yle Areena, Ruutu, MTV Katsomo tms. ) oli käyttänyt 27 % suomalaisista.
Netti-tv:n mainosmyynnin kasvu on ollut kovaa. Videonäytöt kasvoivat vuoden 2013 sisällä noin 50 prosenttia ja mainosmyynnin uskotaan kasvavan lähes samaa tahtia.
Lähteitä:
Dagmarin digitaalisen median tutkimus 1/2014 ja 12/2013
Finnpanel, TV-Taloudet Suomessa 2013