Reetta Sipura

Tv tavoittaa mobiilisti

Kesäisin korostuu mukana kulkevien medioiden, kuten mobiilin, radion ja aikakauslehtien rooli kuluttajien mediakäytössä. Ihmisten viettäessä kesäkautena enemmän aikaa ulkona, mökeillä tai muutoin vain poissa tv:n äärestä, jää tv:n katselu minuuteissa perinteisen tv-vastaanottimen kautta väistämättä vähäisemmäksi kuin muina kuukausina. Aurinkoisina ja lämpiminä kesäiltoina tv:n katselu painottuu myös myöhäisempään iltaan.

Tv:n katseluun keskimäärin käytettyä aikaa lisäävät kuitenkin merkittävät urheilutapahtumat, joita seurataan kesäkaudesta ja loma-ajoista huolimatta. Olympialaiset ja tänä kesänä varsinkin jalkapallon MM-kisat ovat hyviä esimerkkejä katsojia varmasti kesäisin keräävistä urheilutapahtumista.

Netti-tv:n käynnistysmäärät ovat aiemmin pudonneet jonkin verran kesäkausien aikana, mutta älypuhelinten ja tablettien käytön lisääntymisen voidaan ennustaa pienentävän kesäkuukausien notkahdusta, kun netti-tv kulkee kätevästi mukana.

Radion keskimääräinen päivittäinen kuunteluaika kasvaa

Kesäkuukausina autoilun ja mökkeilyn lisääntyminen vaikuttaa selkeästi radion kuunteluun käytetyn ajan lisääntymiseen. Aiempina kesinä radion kuunteluun on käytetty päivittäin selkeästi enemmän aikaa suhteessa muihin kuukausiin.

Nykyisin myös nettiradiot mahdollistavat kuuntelun joustavasti kaikkialla ja esimerkiksi uuteen radiot.fi-sovellukseen on kasattu lähes kaikki kotimaiset nettiradiot kuunneltaviksi laitteella kuin laitteella.

Naisten-, asumisen ja perhelehtien lukeminen lisääntyy

Aikakauslehtien lukemista ei helle tai pieni kesäsade haittaa. Kesäkausi vaikuttaa kuitenkin eri tavoin eri lehtien lukemiseen käytettyihin aikoihin. Kesäisin suositaan naisten-, asumisen ja perhelehtiä, samoin kuin puutarha-alan lehtiä. Näiden lehtien tavoittavuudessa on selkeä ero suhteessa alkuvuoden kuukausiin, jolloin ne tavoittavat reilusti vähemmän lukijoita.

Sen sijaan joidenkin lehtien, kuten harraste- ja talouslehtien lukeminen vähenee kesän ajaksi, mutta palaa normaalille tasolleen heti kesän jälkeen. Tähän osasyynä voi toki usein olla myös se, että kaikkia harrastelehtiä ei edes ilmesty kesäkuukausien aikana.

Paperisten sanomalehtien lukemiseen käytetty aika ei kesäkautena juurikaan muutu, vaan pysyy stabiilina.

Mobiilikäyttö lisääntyy kesällä ja juhlapyhinä

Kesäkausi ja juhlapyhät aiheuttavat piikkejä mobiilin parissa päivittäin käytettyyn aikaan. Desktop-käytön vähentyessä mediankäyttö painottuu entistä enemmän mobiiliin, ja samalla myös mainostajat ovat alkaneet panostaa enemmän mobiilimainontaansa.

Mobiilin käyttö korostuu kesäisin myös hakukäyttäytymisessä, kun hakuja tehdään missä ja milloin tahansa, usein poissa desktopilta. Suuri osa mobiilikäytöstä tapahtuu edelleen älypuhelimilla, mutta myös tablettien käyttö on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina.

Kesä tuo pieniä muutoksia mediakulutukseen. Samalla kun kesäkausi laskee joidenkin medioiden tavoittavuutta, toisten tavoittavuus kasvaa selvästi. Mediastrategioissa ja -painotuksissa kannattaa siis ottaa huomioon kausittaiset muutokset kuluttajien mediankäytössä.