Mobiilimaksamista kehittävän Mobey Forumin määritelmän mukaan mobiililompakko koostuu neljästä osa-alueesta: mCommerce, mIdentity, mPayment ja mBanking. Laajimmillaan mobiililompakko yhdistää siis lojaliteettitoimenpiteet, tunnistautumisen, lähimaksamisen ja verkkopankin.
Teknologian puolesta mobiililompakon aika saattaa olla Suomessakin lähellä; kahdella kolmesta suomalaisesta on jo älypuhelin, ja noin puolet heistä käyttää mobiilinettiä vähintään kerran viikossa. Lähimaksamisen mahdollistavat NFC-päätelaitteet löytyvät jo isoimmista päivittäistavaraketjuista ja NFC-ominaisuudella varustettuja kännyköitä löytyy jo ainakin Nokialta ja Samsungilta.
Viime kuukausina mediassa on puhuttu OP-Pohjolan Pivo-palvelusta ja Netsin mobiililompakosta. Pivo on mobiilisovellus, joka yhdistää verkkopankin ja kanta-asiakaskorttien ominaisuuksia ja mahdollistaa esimerkiksi yritysten sijainti- tai aukioloaikojen tarkistamisen. Netsin mobiililompakko soveltuu kaikenlaisiin maksukortteihin ja siihen voi tulevaisuudessa liittää muutakin digitaalista sisältöä, kuten matkakortteja, elektronisia avaimia, etu- ja jäsenyyskortteja, sairausvakuutuskortteja ja ajokortteja.
Esimerkiksi Pivo tai Netsin ratkaisu tarjoaa kuluttajille monella tavoin helpotusta arkeen, niin oman talouden ja kanta-asiakkuuksien hallintaan kuin tunnistautumiseen ja maksamiseen. Yritysten näkökulmasta mobiilit tunnistamisen ja asiakkuudenhoidon ratkaisut tuovat uusia mahdollisuuksia kanta-asiakkuuksien hoitamiseen, ja lähimaksaminen tehostaa kassatoimintaa.
Dagmarin Pop-up Future Lab pidetään tänä vuonna teemalla Muuttuva asiakkuus. Mobiililompakon lisäksi pääset kurkistamaan myös esimerkiksi pelillistämisen ja markkinoinnin automaation ratkaisuihin ja kokeilemaan niitä itse käytännössä. Tutustu ja ilmoittaudu heti, mukaan mahtuu vain 12 henkilöä per tilaisuus!