Sakari Forslund

Jo noin 75 %:lla yli 18-vuotiaista suomalaisista on älypuhelin, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Käytetyimmillä sovelluksilla on satoja tuhansia lataajia, ja älypuhelinta käytetään joidenkin tutkimusten mukaan jopa yli 200 kertaa päivässä. Vaikka mobiilimainonta tavoittaa jopa 65 % suomalaisista viikoittain ja älypuhelin on mukanamme koko ajan, ehkä saunassa käyntiä lukuun ottamatta, ovat panostukset mobiilimainontaan kasvaneet ennusteita hitaammin. Kasvuvauhti on siitä huolimatta todella kovaa: digimainonnan panostukset kasvoivat vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana noin 10 %, mutta mobiilimainonnan jopa 48 %!

Mainonta on vain yksi tapa hyödyntää mobiilia liiketoiminnan kehittämisessä. Yhä enemmän mobiili on palvelukanava, jonka avulla asiakas voi olla yhteydessä asiakaspalveluun tai jonka kautta voi käyttää palveluja. Pankkien mobiilisovellukset, varausvahvistukset tekstiviesteillä tai matkalipun ostaminen mobiilisti on jo suurelle osalle suomalaisista arkipäivää. Silti esimerkiksi kanta-asiakkaiden huomioimista mobiiliviestinnällä tehdään yhä harvoin. Ottaisin mielelläni vastaan fiksusti kohdennettua (paikka, aika, ostohistoria) viestintää useilta yrityksiltä, joiden asiakkaana olen. Ja niin ottaisi moni muukin suomalainen; jopa 60 % suomalaisista on kiinnostunut tarjouksista ja 39 % toivoo saavansa mobiilikuponkeja.

Google alkoi huhtikuussa suosia mobiilihaussa sivustoja, jotka ovat mobiilioptimoituja. Tämä herätti varmasti muutamia suomalaisia yrityksiä panostamaan omaan mobiililäsnäoloonsa. Koska hakutoiminto on myös mobiilissa tärkeä (jopa 38 % älypuhelimen omistajista tekee hakuja päivittäin), on syytä huolehtia, että oma yritys löytyy myös älypuhelimella ja tabletilla kätevästi ja että asiointikokemus on miellyttävä. Hakujen merkittävimpiä syitä ovat aukioloaikojen ja sijainnin löytäminen. Varmistamalla näiden tietojen helpon löytymisen mobiilissa saadaan asiakkaita ohjattua liikkeisiin. Usein älypuhelimen käyttö onkin hyvin lähellä varsinaista ostotapahtumaa.

Mahdollisuuksia mobiilin hyödyntämiseen liiketoiminnassa on jo nyt paljon. On siis aika lähteä liikkeelle ja auttaa asiakkaita hyödyntämään mobiilia osto- ja palveluprosessin osana. Alkuun pääsee hyvin yksinkertaisilla toimenpiteillä, ja tulokset, kuten muussakin digimarkkinoinnissa, ovat hyvin mitattavissa.

Tulemme kesän aikana julkaisemaan juttusarjan mobiilin hyödyntämisestä liiketoiminnassa. Jatkossa käsittelemme muun muassa mainontaa ja verkkokauppaa mobiilissa. Jutut julkaistaan myös LinkedIn-profiilissamme, joten sitäkin kannattaa seurata.

Lähteitä: Dagmarin digitaalisen markkinoinnin tutkimus, Sanoma mobiilitutkimus 2015, eMarketer march 2015, Google mobile life 2014, TNS Gallup Mediamainonnan muutokset 2015, IAB Finland kvartaaliraportit

Miltä teidän mobiilistrategianne näyttää? Autamme mielellämme sen miettimisessä!

Ota yhteyttä: sakari.forslund@dagmar.fi