Jarkko Vepsäläinen

Ennusteiden mukaan Pietarissa on jo tämän vuoden loppupuolella enemmän mobiilinetin käyttäjiä kuin laajakaistanetissä liikkuvia. Kiinassa on asetettu tavoitteeksi, että kaikki nettikäyttö tapahtuu mobiilien päätelaitteiden kautta vuoden 2013 aikana.Vepsäläisen mukaan penetraatio kasvaa nopeimmin juuri kehittyvillä markkinoilla, kuten Intiassa, Filippiineillä, Pakistanissa, Vietnamissa ja Indonesiassa.

– Kehittyvillä markkinoilla kuluttajat ostavat ensimmäiseksi käyttöliittymäkseen älypuhelimen. Suuri osa näiden maiden väestöstä siirtyy suoraan mobiilinetin käyttäjiksi ilman että on koskaan edes omistanut tietokonetta.

Repäiseviä mahdollisuuksia

Mobiilimainonnan määrän arvioidaan olevan tällä hetkellä globaalisti noin 1–3 prosenttia digimainonnan panostuksista. Vuoteen 2013 mennessä osuuden ennustetaan kasvavan viiteen prosenttiin, jolloin mobiilimainontaan panostetaan maailmanlaajuisesti jo 3,3 miljardia dollaria.

– Vaikka mobiilimainonta kasvaa hurjasti, kuluttajien mediakäytön ja mediapanostusten suhteessa on selkeä ero, huomauttaa Vepsäläinen.

Hän uskoo, että monilla markkinoijilla olisi nyt loistavat mahdollisuudet erottua ja vahvistaa edelläkävijän mielikuvaa hyödyntämällä mobiilin avaamia uusia mahdollisuuksia.

– Kännykästä on tulossa tavoittavuudeltaan massamedia, jonka sisällön voi silti kohdistaa yksilöllisesti.

Tekniikka haltuun

Mobiilin ottaminen mukaan mediastrategiaan on Vepsäläisen mielestä yksi tämän vuoden kiinnostavimmista markkinointimuutoksista. Hän kehottaa miettimään mobiilimarkkinointia hyvin laaja-alaisesti; kuluttajien käytössä oleva tekniikka vaihtelee vielä suuresti.

– Vaikka älypuhelinten määrä on kasvanut huikeasti, suurin osa puhelimista erityisesti täällä vanhalla mantereella on vielä peruspuhelimia. Siksi kannattaa käyttää myös hyvin perinteisiä mobiilimarkkinoinnin ratkaisuja, kuten tekstiviestisuoria. Lisäksi käyttöjärjestelmät saattavat vaihdella markkinakohtaisesti hyvinkin paljon, joten sivustojen selattavuuden varmistamiseen on syytä panostaa.

Google Goggles ja Facebook Places

Uudet applikaatiot vauhdittavat omalta osaltaan mobiilinetin kasvua. Yksi jännittävimmistä suuntauksista on paikantamisen ja yhteisöllisyyden yhdistävät sovellukset, esimerkiksi Foursquare ja Gowalla. Vaikka molemmille niistä on kehittynyt jo meillä Suomessakin oma pieni käyttäjäkuntansa, kaupallisesti ne etsivät vielä paikkaansa.

Vepsäläinen asettaa suurempia odotuksia Googlelle ja Facebookille, jotka ovat tuomassa omat ratkaisunsa todennäköisesti myös Suomen markkinoille tämän vuoden aikana. Google Goggles pyrkii vastaamaan liikkuvan ihmisen tiedonhakutarpeeseen, FB Places puolestaan on samantyyppinen kuin Foursquare ja Gowalla eli oman paikan ilmoittamiseen perustuva palvelu.

– Molempien toimijoiden muilla palveluilla on jo todella vahva käyttäjäkuntansa, joten uusien palvelujen integrointi käyttäjille on helpompaa. Kiinnostavaa seurata, miten ne saavat tulta alleen ja miten markkinoijat innostuvat hyödyntämään niitä.

Haluatko kuulla, mitä mahdollisuuksia mobiilimarkkinointi voi tarjota? Ota yhteyttä jarkko.vepsalainen@dagmar.fi

Lisää aiheesta