Katariina Uljas-Ahl

Dagmarin CBO, jonka sydäntä lähellä ovat markkinointiviestinnän tuloksellisuus ja kustannustehokkuus. Karaten pariin palanneella pitkän linjan mediatoimistoammattilaisella on intohimona löytää kontaktihintojen takaa kuluttajien mediakäytön arki, juhla ja tulevaisuus.
TNS Atlaksen (2010) mukaan suomalaiset viettävät aikaa medioiden parissa keskimäärin seitsemän tuntia päivässä. Siis lähes normaalin työpäivän verran.Tulos kuulostaa uskomattomalta. Mutta vielä uskomattomammaksi se muuttuu, kun tietää, että useiden kansainvälisten tutkimusten mukaan ihmisillä on taipumus aliarvioida mediakäyttöään. Sekä seuraamiensa medioiden määrää että median parissa viettämäänsä aikaa.

Oikeasti tuo seitsemän tuntia pitäisi kertoa kahdella.

Kuulen epäuskoista hymähtelyä, vuorokaudessa on kuitenkin vain 24 tuntia. Totta, mutta samaisten tutkimusten mukaan vähintään 25 prosenttia mediakulutuksesta on eri mediavälineiden päällekkäiskäyttöä ja siksi päivittäinen aika on pienempi kuin yksittäisten medioiden yhteenlaskettu summa.

Yli puolet sohvaperunoista surffaa samaan aikaan somessa

Medioiden kulutuksessa keskittyneintä on internetin sisältöjen käyttö ja television katselu, mutta yhtäaikaisessa käytössä tietokone vetää useimmiten pidemmän korren.
Kuluttajat keskittyvät selkeästi enemmän tietokoneeseen (yli 5 sekuntia) kuin televisioon (n. 2 sekuntia), vaikka vajaan puolen tunnin aikana vilkuilua mediasta toiseen tapahtuukin vähintään 120 kertaa.

Vauhdilla kehittyvät teknologiat, kuten älypuhelimet ja tabletit muuttavat mediakäyttäytymistämme ja arkeamme; seuraamme yhä useammin digitaalisia kanavia samaan aikaan muiden medioiden kanssa.

Deloitte Researchin tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan

• 75 % kuluttajista käyttää jotain muuta mediaa katsoessaan televisiota
• 42 % television katsojista on samanaikaisesti netissä
• 29 % television katsojista puhuu kännykkään ja/tai 26 % lähettää tekstiviestejä
• 61 % television katsojista on samanaikaisesti sosiaalisessa mediassa.

Jokaisessa kohtaamispisteessä jotain uutta

Medioiden päällekkäiskäytön lisääntyessä kuluttajien huomion kohde vaihtelee entistä enemmän eri medioiden välillä viestin kiinnostavuuden ja relevanttiuden mukaan.
Jatkossa markkinoijien on syytä välittää viestejään yhä useammin yhden tai kahden median kampanjoiden sijaan monen mediakanavan kautta. Päällekkäiskäyttö kannattaa ottaa huomioon myös sisällössä kuljettamalla ja täydentämällä tarinaa välineestä ja kanavasta toiseen.

Menestyvä markkinoija on siellä missä ihmiset kuluttavat aikaansa ja tarjoaa jokaisessa uudessa kohtaamispisteessä jotain uutta.

PS. Eri tutkimusten mukaan naiset ovat miehiä parempia medioiden moniottelijoita sekä määrässä että laadussa.

Lähteitä:
TNS Atlas 2010
Deloitte Research 2011, USA
Media Multitasking Behaviour. Brasel, S.A &  Gips, J. (2011)

Lisää aiheesta