Dagmar

Tv-asiantuntija Rikkard Saastamoinen näkee kotimaisen tarjonnan määrän kasvaneen.

– Nyt viimeistään pitäisi lopettaa keskustelu suomalaisen tv-tarjonnan liiallisesta kansainvälistymisestä, sillä kotimaiset panostukset ovat kaikilla kanavilla merkittävät.

Toisena kehitystrendinä Saastamoinen nostaa esiin sen, että ulkomaiset sarjat lennähtävät suomalaisiin koteihin entistä nopeammin. Esimerkiksi ensi keväänä MTV3:lla nähtävä kaupunkiversio Tarzanista starttasi kotimaassaan Yhdysvalloissa vasta muutama viikko sitten.

– Toisaalta, koska sarjat esitetään meillä hyvin nopeasti valmistumisensa jälkeen, ei esitysvaiheessa vielä ole tietoa niiden pitkäikäisyydestä.

Kevään ohjelmatarjonta sisältää runsaasti uutuuksia.

– Katselutottumusten vakiinnuttamiseksi on tärkeää, että tarjonnan pohja rakentuu jo tutuille ja löydetyille ohjelmapaikoille. Lyhyempien produktioiden tai lähetysjaksojen riskinä on se, että varsinkin light-katsoja ei löydä itselleen luontevia ja vakituisia katseluhetkiä sekä omia ohjelmia.

MTV3:n ohjelmapaikat pysyvät jotakuinkin ennallaan, off primesta on poistettu tunteja ja pitkistä sarjoista Tunteita ja tuoksuja poistuu kokonaan. Nelonen tuo keskiviikkoa lukuun ottamatta early primeen tunnin sarjat klo 19-20. Kotimainen Robinson päättää sunnuntaiputken.

MTV3:n Huomenta Suomi ja Ihana aamu uudistuvat. Linjaa skarpataan ja juontajia vaihdetaan. Torstai-iltaisin lähetetty RuokalaTV siirtyy Ihanan aamun päivittäiseksi ruokaohjelmaksi.

Iltapäivisin päivän puheenaihetta ja sen taustoja esitellyt Lööpin takana -ohjelma poistuu. Sen tilalla nähdään nuorille suunnattu Hollyoaks.

Nelosen Uutiset uudistuu niin ulkonäöllisesti kuin rakenteellisesti. Uutiset, sää, urheilu ja talous pyritään yhdistämään paremmaksi kokonaisuudeksi. Vuoden alusta lähtien Nelosen näkyvyysalue laajenee digiverkon toisen vaiheen myötä.

MTV3:n kevään kohutuin kotimainen on maanantai-iltaisin nähtävä uusi draamasarja. Käenpesä muistuttaa rakenteeltaan Kotikatua, mutta sisältö on kohdistettu hieman nuoremmalle katsojakunnalle. Kymmenen ensimmäistä jaksoa ohjaa J-P ”Hymypoika” Siili ja käsikirjoitustiimissä on mukana Aleksi ”Hymypoika” Bardy. Tunnin mittaiset jaksot esitetään samaan aikaan kuin aikoinaan hyvin menestynyt Maria Kallio -sarja. Niinpä MTV3 rohkenee odottaa 800 000 katsojaa. Heidän huomiostaan kisaavat Nelosen ja Ylen pääuutiset.

Nelonen tuo maanantai-iltaan uuden kotimaisen 12-osaisen komediasarjan. Kello 21 nähtävä Sairaskertomuksia marssittaa Petteri Summasen esittämän psykiatrin vastaanotolle mm. Martti Suosalon, Toni Wahlströmin, Liisa Kuoppamäen ja Kari Väänäsen.
Maaliskuusta lähtien sarjan jälkeen nähdään 10-osainen draamakomedia Headhunters, jonka rooleissa loistavat mm. Johan Storgård, Markku Toikka ja pääosaa näyttelevä Saija Lentonen.

Tiistaille Nelonen tuo kaksi uutta tosi-tv-sarjaa. Kello 19 lähetetään Montreaux´n Kultaisella ruusulla palkittu Roolihuijaus, jossa nähdään, kuinka kirkkoherralta sujuu käytettyjen autojen myyminen tai kuinka kartanonpojasta sukeutuu itälontoolainen portsari.

Ylen pääuutisten aikaan Nelonen lähettää tanskalaista Entiset elämät -sarjaa, jossa hypnoterapian avulla pyritään paljastamaan, onko henkilöillä ollut aiempaa elämää ja miten se selittää nykyistä käyttäytymistä.

MTV3:lla nähdään tiistaisin amerikkalaisen 24-sarjan toisen tuotantokauden jaksoja, samoin Dharma ja Greg jatkaa uusilla jaksoilla. Kevään aikana voidaan heittää hyvästit Sinkkuelämää-sarjalle.

Keskiviikkoisin Nelonen vyöryttää ruutuun Apulanta-yhtyeen laulusolistin. Toni Wirtanen Undercover on 12-osainen huijaussarja, jossa Toni pitää taidenäyttelyn, tekee pornoelokuvaa ja kiinnostuu europarlamentaarikon hommista.

Malesian matkaajissa esitellään Suomen Robinson -kisasta pudonneiden tunnelmia niin Malesiassa kuin kotimaan kamaralla.

Rikkard Saastamoinen nostaa kevään tv-tarjonnasta esiin myös sisustusbuumin. TV2 esittää Kodin Kääntöpiiriä ja MTV3:n sunnuntaisiin aamupäiviin on kuulunut T.i.l.a. Tämä ohjelma saa keväällä lisää aikaa prime timessa kun T.i.l.a extra alkaa pyöriä torstaisin.

Nelonen tuo puolestaan kanavalleen Dekon, jota ryhdytään lähettämään keskiviikkoisin. Dekossa sisustetaan asuntoja uusiksi – ja katsoja saa jännittää, onko lopputulos asunnon omistajille iloinen yllätys vai pattereista vedet seisauttava järkytys.

Torstain myöhäisillassa nähdään MTV3:lla Lain luola, joka kertoo idealistisesta asianajajasta Washington D.C.:ssä. Sarja on ollut kotimaassaan USA:ssa kriitikkojen arvostama, mutta suurta katsojamenestystä siitä ei ole muodostunut.

Nuorille miehille suunnattuun Nelosen Törkytorstai-putkeen liitetään keväällä Irvipuhelut-sarja, jossa huumorin ammattilaiset tekevät pilasoittoja taviksille.

MTV3 pitää Joonas Hytösen nimeä lämpimänä myös miehen armeija-ajan. Pelastakaa sotamies Hytönen esitetään tammikuun lopulta alkaen perjantaisin klo 20.05. Huhujen mukaan Hytösen varalle on suunnitelmia myös ensi syksyksi.

MTV3:n Vaarallinen risteys pitää ”joulutaukoa” maaliskuun alkuun asti. Sen paikalla nähdään kolmena peräkkäisenä helmikuun lauantaina Rikas mies, jonka pääosaa esittää Jukka Puotila. Harri Virtasen kirjoittaman trilogian aiemmin nähdyt sarjat ovat Kaunis mies sekä Ihana mies. Päätossarjalle povataan 700 000 katsojaa.

Nelosen suurpanostus nähdään ensi keväänä sunnuntai-iltaisin, kun Seikkailu Robinson alkaa tammikuun lopulla. Malesiassa kesällä kuvattua formaattiohjelmaa on kutsuttu Suomen tv-historian mittavimmaksi viihdetuotannoksi. 14-osaisen sarjan viimeinen jakso lähetetään Helsingistä suorana lähetyksenä, jossa paljastetaan kisan voittaja.

– Kilpailijoiden persoonat ratkaisevat jälleen kerran ohjelman kiinnostavuuden eli onko valittu riittävän särmikkäitä ja kiinnostavia tyyppejä. Nyt myös nähdään, sopiiko suomalaiseen mentaliteettiin kansainvälisen tyylin juonittelu sekä taistelu aurinkopaikasta, arvioi Saastamoinen.

MTV3 lähettää samaan aikaan omaa reality-sarjaansa Amazing Race. Myöhemmin keväällä nähdään myös Selviytyjät. Komediasarja Pariston uusia jaksoja lähetetään sunnuntaisin klo 21.30. Maaliskuun lopulla samalla paikalla alkaa uusi Mahlapurojen 70-luvun taistolaisperheestä kertova komediasarja. Pääosassa mm. Pirkko Hämäläinen ja Seppo Halttunen.

Molemmat sarjat kisaavat Nelosen sunnuntai-illan elokuvien kanssa. Kevään aikana Nelosen elokuvatarjontaan sisältyvät mm.
Minä ja Morrison, The Gift – enne, Coyote Ugly, Pieni suklaapuoti, Hevoskuiskaaja, High Fidelity, Pearl Harbor sekä Rakastunut Shakespeare.

MTV3:n elokuvakevääseen kuuluvat puolestaan mm. Julia Roberts -elokuvien sarja (Notting Hill, Morsian karkuteillä, Mexican), Ansa viritetty, Salaisuus pinnan alla, Spesialisti ja Sekaisin Marista.

SubTV jatkaa keväällä uusilla jaksoilla syksyn suurista sarjoista, kuten CSI Miami ja Boomtown.

Kanavan uusia kotimaisia sarjoja ovat mm. yhdistetty deitti- ja kaupunkiseikkailuohjelma Asvalttiviidakko sekä uudistunut musiikkiohjelma Sessions.

Saastamoisen mukaan nykyisessä tarjontatilanteessa Sessions on ainoa kunnon areena kotimaisille musiikkivideoille ja artistiesittelyille. Foorumi, jota MoonTV:n ja ATV:n lopettamisen jälkeen jäätiin kaipaamaan.

Ulkomaisia sarjauutuuksia ovat realityformaatit Miestä viedään ja Guy Ritchien jäynät sekä Batmanin tytär ja Salaiset arkistot, jossa sekoitetaan komiikkaa Salaisten kansioiden tyyliseen ohjelmaan.

Lisäksi SubTV esittää 24:ää siten, että kun MTV3 on esittänyt jakson klo 21.00-22.00, aloittaa Sub omalla kanavallaan seuraavan jakson esittämisen heti perään.

Big Brotherista on hankittu kolmas tuotantovuosi ja sarjaa lähetetään päivittäin yhden jakson verran.

SubTV panostaa myös elokuvatarjontaan: kevätkauden 38 elokuvasta 14 on tv-ensi-iltoja. Kevään elokuvia ovat mm. Man on the Moon, 7 vuotta Tiibetissä, American Beauty, High Fidelity sekä kotimainen Kohtalon Kirja.

Urheilukanavalla nähdään tutun tarjonnan lisäksi uusia, nuorisolle kohdistettuja ohjelmia. MoonTV:ltä tuttu Aleksi Litovaara skateboarding saa keskiviikkoisin jatkokseen lumilautailusta kiinnostuneiden oman ALS chat -keskustelufoorumin.