RSS tarjoaa netin käyttäjille todellista henkilökohtaisuutta ja ajansäästöä. Käyttäjän itse itselleen tilaamien uutis- ja blogipalveluiden RSS-virta on oma henkilökohtainen lööppi kaikesta siitä netissä juuri julkaistusta, joka kiinnostaa juuri häntä. RSS:n avulla tieto on yhdessä paketissa, jatkuvasti päivittyvänä kokonaisuutena, mikä on tervetullutta tässä informaation kyllästämässä maailmassa.
Tekniseltä kantilta katsoen RSS on XML-kieleen perustuva sisältöprotokolla, joka mahdollistaa eri verkkopalvelujen sisällön tiivistämisen ja julkaisemisen eri alustoilla.
Kuluttajasta tietovirran valtias
Markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisille huomattavinta RSS:ssä on se, että aidosti kuluttajalähtöinen digitaalinen media alkaa vihdoin olla todellisuutta. Blogien ja podcastingien maailmassa kuluttaja on nyt kruunattu kuninkaaksi, joka päättää milloin hän mediansa kuluttaa ja millaista sisältöä seuraa.
RSS kehitettiin alun perin blogien seuraamista varten, mutta nykyisin yhä useammat mediat ja kaupalliset toimijat tarjoavat omia RSS-syötteitään. Markkinoijalle RSS avaa monia mahdollisuuksia. Mitä tarkemmin kuluttaja voi valita haluamansa informaation, sitä tehokkaampaa RSS:ää hyödyntävä markkinointi on.
Saisinko suoramarkkinointia, kiitos
Kun kuluttaja tilaa yritykseltä RSS-syötteen, hän tilaa käytännöllisesti katsoen itse itselleen suoramarkkinointia. Hyvänä esimerkkinä on maailman suosituin nettikauppa Amazon, joka hyödyntää RSS:ää tehokkaasti omana markkinointikanavanaan. Kuluttaja voi valita useista RSS-syötteistä hyvinkin tarkan aihepiirin, jonka tarjouksia hän haluaa seurata. Vaihtoehtoja on useita puutarhanhoitoa käsittelevistä kirjoista aina kelloihin ja kelloradioihin.
Kun kuluttaja tilaa halutun aihepiirin suosituimmat tuotteet ja viimeisimmät tarjoukset RSS-syötteenä, ne päivittyvät hänen selaimeensa automaattisesti. Hänellä on käytössään juuri se tuotetieto, mikä häntä eniten kiinnostaa.
Markkinoijan on syytä kunnioittaa kuluttajan tekemiä valintoja. Puutarhanhoitokirjoista kiinnostuneille tarjotaan vain näitä kirjoja, ei edes puutarhanhoitoa käsitteleviä videoita, vaikka hän todennäköisesti niistä olisikin kiinnostunut.
Mitä enemmän informaatiota on tarjolla ja mitä useampi kuluttaja tottuu itse valitsemaan haluamansa sisällöt, sitä enemmän markkinoijilta ryhdytään vaatimaan RSS-mainonnan kaltaista toimintaa. Digitaalinen markkinointi ei enää pyri keskeyttämään kuluttajan toimintaa, vaan tarjoamaan kuluttajalle yhä kohdennetumpia sisältöjä, jotka hän on itse ilmoittanut haluavansa.
Toimi näin, jos haluat ottaa RSS:n käyttöön
1. Tarvitset selaimen
Jos käytät Mozilla Firefox -selainta, voit ottaa RSS-feedit suoraan osaksi selaintasi. Firefox kutsuu RSS-syötteiden lukemista nimellä Live Bookmarks. Ohjeen näiden live kirjanmerkkien lukemiseen löydät helpoiten Mozillan omilta sivuilta. Myös Opera– ja Safari-selaimet sisältävät heti käyttöönotettavan RSS-mahdollisuuden.
Voit ladata koneellesi myös erillisen RSS-selaimen. Osa selaimista on maksullisia, mutta hyvä ilmainen selain on virolainen Feedreader . Erinomainen lista eri RSS-selaimista löytyy esimerkiksi Jyväskylän kaupungin sivuilta.
2. Tilaa RSS-syötteitä
Jos törmäät netissä RSS-kuvaan, on se merkkinä siitä, että kyseinen verkkosivusto tarjoaa RSS-syötettä. Kotimaisista medioista RSS:ää löydät suoraan myös seuraavien linkkien kautta:
Kansainvälisistä uutismedioista RSS:ää hyödyntävät muun muassa:
Myös useat blogit tarjoavat RSS-syötettä (löytyy usein sivun vasemmasta tai oikeasta reunasta):
Lisää syötteitä löytää helposti hakukoneista .