Dagmar

Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2002 – tammikuussa 2003 kolmella GallupKanavan kierroksella. Siinä selvitettiin suomalaisten 15-45-vuotiaiden mielipiteitä ruoasta, kodista, terveydestä, kauneudesta, hyvinvoinnista sekä elämänarvoista. Lähes kolme neljästä tutkitusta on vähintään melko tyytyväinen elämäntilanteeseensa.

– On ilahduttavaa havaita, että talouden epävarmuudesta, sodanvaarasta ja muista uhkatekijöistä huolimatta ihmiset suhtautuvat varsin myönteisesti omaan hyvinvointiinsa ja elämäntilanteeseensa, huomauttaa Dagmarin tutkimussuunnittelija Tarja Mikkonen.

– Tulokset ovat johdonmukaisia ja loogisia. Elämäntilanteen vaikutus näkyy selkeästi tuloksissa. Sinkkuja huolestuttaa muita useammin työtilanne, työttömyys, ammatinvalinta ja opiskelu. Lapsettomien pariskuntien huolenaiheet liittyvät muita useammin tulevaisuuteen ja elämään yleensä, lapsiperheiden puolestaan lasten tulevaisuuteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin.

Nuoret perheet pyrkivät terveellisiin elämäntapoihin ja erityisesti lapsiperheet pohtivat liikunnan lisäämistä. Sinkut ovat aktiivisempia ja tyytyväisempiä tässä suhteessa, onhan heillä enemmän omaa aikaa panostaa fyysiseen kuntoonsa ja hyvinvointiinsa.

Vaikka ruoanlaitossa korostetaan nopeutta ja helpoutta, aterioita pidetään erityisesti lapsiperheissä tärkeänä yhdessäolon hetkenä. Myös hyvät ja laadukkaat raaka-aineet ja konstailematon suomalainen kotiruoka ovat arvossaan. Juuri laadukkuudesta, hyvästä mausta, terveellisyydestä ja perinteikkyydestä sai kehuja elintarviketuotteiden pidetyin merkki Valio.

Kodin sisustuksessa noudatetaan skandinaavista linjaa. Tavoitteena on yksinkertaisuus, selkeys, valoisuus ja avaruus käytännöllisyydestä tinkimättä. Lisäksi helppohoitoisuus ja kestävyys ovat listan kärjessä toivekotia kuvattaessa. Tunnetuin alan yritys oli Asko, Isku ja Ikea peesissään. Noin 25% tutkituista ei osannut mainita yhtään sisustamiseen liittyvää brändiä.

Puhtauden- ja kauneudenhoidossa muistettiin spontaanisti monta erilaista tuotteita. Lumenen muisti lähes puolet, Nivea oli toiseksi tutuin vanavedessään L’Oreal.

Lapsiperheet aikovat uusia tänä vuonna kotiensa viihde-elektroniikkaa ja huonekaluja. Lisäksi suunnitellaan investointia koko perheen yhteiseen harrastukseen, kodin pikkuremontteihin. Kahden hengen aikuistaloudet harkitsevat muita useammin asunnon ostoa, sinkut suuntaavat kaupunkilomalle ulkomaille.

Onnittelemme juhlivaa Kotivinkkiä!