Dagmar

Sosiaaliset mediat ovat internetissä yhteisöllisesti tuotettua tai jaettua mediasisältöä, esimerkiksi blogeja, keskustelupalstoja, podcasteja ja wikejä. Yksinkertaisimmillaan sosiaalisten medioiden optimointi tarkoittaa suuremman julkisuuden tavoittelua muun muassa tekemällä oma verkkosivu helposti linkitettäväksi ja sisältö haluttavaksi. Hyvää ei kannata pihdata, vaan levittää auliisti.

Sosiaaliset mediat eivät ole enää vain pieni nörttien tai teinien juttu. Ne koskettavat myös sinua. Internet on kaksisuuntainen kanava, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen kuluttajien kesken, mutta myös yritysten ja kuluttajien välillä. Yritysten ylläpitämät blogit on yksi konkreettinen esimerkki vuorovaikutuksesta. Vuorovaikutus ei tarkoita yksipuolista saarnaa omasta tuotteesta ja sen paremmuudesta; avoimuuden aikakaudella on syytä oikeasti hyödyttää asiakasta, toimittajaa ja kilpailijaa.

Monia mahdollisuuksia myös b-tob-puolella

Webstrategi Jeremiah Owyang kuvaa hiljattain julkaisemassaan casessa miten myös erittäin kapealla teollisuuden sektorilla voi verkon yhteisöllisyydellä auttaa asiakasta ja kilpailijaa – ja hyötyä taloudellisesti. Työskennellessään Hitachi Data Systemsillä Owyang huomasi selkeän tarpeen: teollisuus ja tekijät eivät jakaneet keskenään tietoa tai vaihtaneet mielipiteitä. Niinpä Owyang perusti avoimen ja ilmaisen tietosanakirjan, wikin, nimeltä   Data Storage Industry Wiki

Alussa sisältö koostui lähinnä alan tutkimuksista ja muusta hyödylliseksi koetusta lähdeaineistosta, mutta vastaanotto oli kylmä. Asiakkaat pitivät wikiä jälleenmyyjien myyntikikkana. Hiljalleen kuhina kuitenkin levisi ja myös alan painetut julkaisut alkoivat kirjoittaa ilmaisesta ja rehellisestä resurssista. Tulos ei rajoittunut vain positiiviseen julkisuuteen: Owyangin mielestä tärkein hyöty oli asiakkaiden voitettu luottamus. Kyse on lopulta avoimuudesta ja rehellisyydestä, sillä verkossa valheella on lyhyet jäljet.

Mosaiikkia ja musiikkia

Sosiaalisten medioiden hyödyntäminen on iso kokonaisuus pieniä palasia. Siinä missä hyöty voi nostaa päätään PR:nä, saattaa toteutus olla sisällöntuotantoa, linkittymisen helpottamista tai miellyttävää mainontaa. Kaiken muun ohessa sosiaalisten medioiden optimointi on myös hakukonemarkkinointia. Kun sisältö matkustaa tai sivulle linkitetään, näkyy vaikutus hakukoneissa. Toisaalta kun suuri osa verkon liikenteestä kulkee juuri läpikulkukanavaksi muuttuneiden hakukoneiden kautta kohteeseensa, on löytymisellä entistä suurempi merkitys, niin myynnin kuin viestinnänkin kannalta.

Konkreettinen esimerkki verkon voimasta hajottajana ja toisaalta brändikokemuksen syventäjänä löytyy läheltä. Suosittu brittiläinen Radiohead-yhtye ilmoitti toissaviikolla julkaisevansa tulevan albuminsa verkossa. Tapaus oli suuren mittakaavan levybisnekselle erikoinen, mutta yhteisölliselle internetille tyypillinen: levyn mp3-tiedostoina lataavat saivat itse päättää, mitä haluavat maksaa albumista. Kun aiemmin kaikesta musiikkiin kategorioitavasta brittiläisestä verkkoliikenteestä alle puoli prosenttia oli valunut Radioheadin verkkosivulle, ponkaisi liikenne parissa päivässä yli neljään prosenttiin, yli suosituimpienkin artistien. Verkkoliikenne ei vielä yksin kerro paljoa, mutta eivät toisaalta brändäävän televisiomainoksen katsojaluvutkaan. Kun fyysisten levyjen myynti laskee, kuittaavat yhtyeet tulonsa suurista kiertueista. Ja mitäpä suuren kiertueen onnistumiseen tarvitaankaan kuin huima joukko faneja – taidokkaasti verkossa ja sen ulkopuolella syvennetyn brändikokemuksen uhreja.

Kuka on mukana?

Internet ja yhteisöllisyys on tullut jäädäkseen, mutta missä vaiheessa me menemme? Syyskuussa Owyang hahmotteli menneen ja tulevan suuntaviivoja sekä aikakauden kuumimpia kysymyksiä:
2005 Mitä on sosiaalinen media?
2006 Mitä merkitystä sillä on?
2007 Mitä merkitystä sillä on liiketoiminnalleni?
2008 Miten hyödynnän sitä oikein?
2009 Miten se integroituu yrityksiin?

Tyypillisesti Suomessa seurataan isoa maailmaa pienellä viiveellä, mutta toisaalta toisten alojen innovatiivisuus ja muutosherkkyys on puskenut myös meille raikkaampia tuulia. Tyypillisesti muutos lähtee ääripäistä: haastajat edellä, mitään kun ei voi hävitä. Mutta myös voittajien on oltava mukana leikissä, edelläkävijän asema kun saattaa olla uhattuna. Niiden takana tuleva suuri massa istuu ja odottaa. Kirjailija Seth Godinin sanoin: lähtemällä viimeisenä leikkiin mukaan voi ainakin taata pysyvänsä näkymättömässä suuressa massassa.

On siis parempi jakaa kuin pihdata. Tärkeintä on astua alas norsunluutornista asiakkaan tasolle kommunikoimaan, sillä voiko yritys enää helpommin päästä ilmaiseen vuorovaikutukseen oikeiden ihmisten kanssa. Hyvin hallittuna kokonaisuus ei ole sortuva hiekkalinna, vaan aidosti asiakasta auttava idea, joka syventää vuorovaikutusta ja brändikokemusta.

Haluatko kuulla lisää sosiaalisten medioiden optimoinnista? Ota yhteyttä tuija.wikstrom(at)dagmar.fi