Dagmar

Ville, 7-v, postimerkkitaiteilija

Asiakkaat voivat teetättää omista kuvistaan postimerkkejä, olipa kyse yrityksen logosta tai merkkituotteesta, perheen kuopuksen piirtämästä joulutontusta, rakkaasta lemmikkieläimestä tai 70-vuotta täyttävän isoisän armeijakuvasta.

Palvelu lanseerattiin kuluttajille keväällä; ensimmäisessä vaiheessa lähdettiin liikkeelle maltillisin mediapanostuksin. Medioina käytettiin lehtiä sekä internetiä. Kampanjaan sisältyi myös Minimoi-kortteja sekä artikkeli Postin omassa Postia Sinulle -lehdessä. Samaisessa lehdessä julkaistiin palvelusta mainos, jonka päälle oli liitetty liimapisaralla Minimoi-kortti.

Mainontaa lehdissä ja internetissä

Suunnittelupäällikkö Tuija Variksen mukaan medioita valittiin hyvin kohdistetusti:

– Mietimme erilaisia elämäntilanteita, joita tämän uuden palvelun avulla voisi juhlistaa tai joissa omakuvapostimerkki toimisi hauskana lahjana. Yhdeksi kohderyhmäksi valittiin lapsiperheet, joissa juhlitaan niin lasten syntymää, ristiäisiä, synttäreitä, rippijuhlia kuin valmistujaisia. Häitä suunnittelevat ja heille lahjoja ostavat oli toinen ryhmä. Pyrimme tavoittamaan myös pyöreitä vuosia viettäviä sekä lemmikkieläinten ystäviä.

Yleisaikakauslehtien lisäksi kampanjassa hyödynnettiin erikoislehtiä, kuten esimerkiksi Kamera-lehteä.

– Helsingin Sanomat otettiin mukaan, sillä näin merkittävä uutuus sopii mainiosti päivälehteen, perustelee Varis.

Internetissä lapsiperheitä lähestyttiin valitsemalla suurilta saiteilta kohderyhmää puhuttelevia osioita, toki mukana oli myös esimerkiksi Vauva-lehden kotisivut. Häitä suunnittelevia puhuteltiin hääpalvelusivujen avulla, mainontaa oli muun muassa naimisiin.info-saitilla.

Poikkeuksellisen kiinnostava

Mainostoimisto PHS/TBWA suunnitteli luovan ratkaisun kampanjaan, joka tutkittiin Dagmarin kampanjatutkimusmallilla. Kohderyhmää ei rajattu tiukasti, vaan mukaan otettiin melko laajaikäinen joukko suomalaisia – naispainotuksella, naiset kun tapaavat ahkerimmin hoitaa kodin kirje- ja korttiasioita.

Tutkimuspäällikkö Tuija Ahonen kertoo, että innokkaimmat huomasivat mainonnan hyvin jo spontaanisti tai Omakuvapostimerkki-nimellä autettuna:

– Kokonaishuomioarvo oli printtikampanjoiden yleistä keskitasoa, vaikka tutkimuksen kohderyhmä oli laaja eikä aihe luonnollisestikaan kaikkia kiinnosta. Jo kampanjan jälkimainingeissa lähes 60 prosenttia vastaajista tunsi Omakuvapostimerkin kuvailtuna.

– Kiinnostuksen herääminen oli huikean korkealla tasolla verrattuna mihin tahansa kampanjointiin. Eniten aihe kiinnosti aktiivi-ikäisiä ja lapsiperheitä, joten näistä ryhmistä tuntuu löytyvän suurin potentiaali.

Myönteinen vaikutus imagoon

Posti halusi kiinnittää huomiota persoonalliseen postimerkkimahdollisuuteen ja nostaa mielikuvaa Postin uudistumiskyvystä. Ahosen mukaan näissä onnistuttiin erinomaisesti:

– Jos johonkin, niin ennen kaikkea kampanjalla oli myönteistä vaikutusta Postin imagoon. Viesti persoonallisesta tavasta lähestyä vastaanottajaa ymmärrettiin loistavasti ja kampanjan todettiin tuovan esiin erittäin myönteistä kuvaa Postista, sen innovatiivisuudesta, monipuolisuudesta sekä ihmisläheisyydestä.

Kansainvälisesti palkittu innovaatio

Suomen Posti sai toukokuussa Omakuvapostimerkki-innovaatiollaan toisen palkinnon kansainvälisessä World Mail Awards 2004 -katselmuksessa. Jo neljännen kerran järjestetyssä kilpailussa jaetaan palkintoja postialan parhaille käytännöille. Kilpailuun voivat osallistua kaikkien maiden postiyritykset.

Omakuvapostimerkkejä voi tilata osoitteessa www.posti.fi/postimerkki; kuva lähetetään sähköisessä muodossa tilauksen yhteydessä. Vähimmäistilaus on yksi arkki, joka sisältää 20 samanlaista omakuvapostimerkkiä. Toimitusaika on nopeimmillaan yksi viikko.