Dagmar

Apple esitteli viime viikolla videolla varustetun iPodin, jossa on valinnan mukaan joko 30 tai 60 gigan muisti. 30 gigan laitteeseen sopii 75 tuntia videota, suurempaan vielä kaksi kertaa enemmän. Applen iTunes-palvelu ryhtyy myymään iPodiin ladattavia musiikkivideoita parin dollarin hintaan. Luvassa on myös tv-sarjojen jaksoja, jopa seuraavana päivänä niiden esittämisestä. Nekin vain pari dollaria kappale. Jos 2,5 tuuman näyttö ei riitä, ei hätää, iTunesin käyttäjät voivat seurata videoita myös tietokoneen näytöltä.

Ensimmäisenä tv-kanavana mukaan on lähtenyt ABC, jonka Desperate Houseviwes -sarjan jaksoja voi katsoa heti esityksen jälkeisenä päivänä oman iPodin kautta. Sarja pyörii meillä Nelosella nimellä Täydelliset naiset. Muita ostettavia sarjoja on muun muassa Lost, joka alkaa pyöriä Nelosella ensi keväänä.

Asiantuntijat ovat jo ennättäneet arvioida, että Video iPod ei vähennä sarjojen tv-katsojien määrää, vaan päinvastoin, tuo niille uusia katsojia. Arviot perustuvat siihen, että teknologiaorientoituneet kuluttajat, kuten internetin suurkäyttäjät, eivät enää katso televisiota säännöllisesti prime time -aikaan.

 

iTunes-tv täyttää kolmatta tilaa

Dagmarin suunnittelupäällikkö Pirkka Aunolan mukaan iTunes-tv pyrkii täyttämään niin sanottua kolmatta tilaa: matkoja, taukoja, odotusaikoja eli samoja hetkiä, joihin mp3-musiikki ja podcastingit ovat jo löytäneet tiensä.

– Apple lähti tekemään myös tv-ohjelmille sen, mitä he olivat jo aiemmin tehneet musiikille ja radio-ohjelmille. On mielenkiintoista, että suurimman askeleen netin kautta lähetettävissä on demand -ohjelmissa on ottanut Apple, eikä esimerkiksi suuret televisioyhtiöt. Netistähän saa Suomessakin jo katsottua tiettyjä ohjelmia, mutta iTunesin kautta ostettavat ohjelmat astuvat enemmän mobiili-tv:lle kaavailtuun muottiin.

Vastaus kuluttajien tarpeisiin

ABC:n lisäksi muut kanavat eivät ole vielä tehneet sopimusta Applen kanssa, mutta ainakin NBC että WB ovat osoittaneet kiinnostusta asiaan.

Moni pelkää piratismia, sillä jo nyt tv-fanit vaihtavat säännöllisesti tv-sarjojen jaksoja tiedonsiirto-ohjelmistojensa välityksellä. Ehkä juuri tästä syystä ABC päätti ryhtyä vastaamaan kuluttajien tarpeisiin, vaikka kyse ei ainakaan alkuun ole kannattavasta liiketoiminnasta. Kuluttajien kunnioittaminen on saattanut olla syynä myös siihen, että ABC:n ohjelmat myydään ilman mainoksia: Apple ei ole valmis testaamaan kuluttajien toleranssia laitteella, joka on ollut tähän asti ”vapaa” mainoksista.

Kuluttaja päättää mainonnan määrän

Applen Video iPod ei ole markkinoiden ensimmäinen kannettava videolaite. Echostar tarjoaa kannettavaa PocketDish-laitetta, TivoToGo mahdollistaa tv:n sisällön siirtämisen tietokoneelle ja Sonyn PSP tukee ladattavia elokuva- ja pelitrailereita. Lisäksi markkinoilla on videon katselun mahdollistavia kännyköitä.

Vaikka Applen iPodiin ladattavat videot eivät sisällä mainoksia, lienee vain ajan kysymys, milloin mainokset tulevat – joko iTunesiin tai jonnekin muualle. Toteutus voisi olla samankaltainen kuin laajakaistavideoissa, joissa mainosspotti esitetään ennen ohjelman alkua.

Kuluttaja on kuningas tässäkin tapauksessa. Mainonnan määrä riippuu siitä, ovatko kuluttajat valmiita maksamaan sisällöstä. Maksavatko he vaikkapa puolet hinnasta, jos ohjelman alussa on mainontaa tai jopa korkeamman hinnan, jos saavat sisällön ilman mainoksia.

Lähteet:
Brandweek 17.10.05
Advertising Age 17.10.05
Reuters News 18.10.05