Blogilistan luetuimpien top10 pullistelee muotiblogeja, jotka lienevät Suomessa aktiivisimman kaupallisen mielenkiinnon kohteena. Suurimmista esimerkiksi No Fashion Victims kertoo uusimmissa postauksissaan reilulle 12 000 viikkolukijalleen (blogilistan tilastojen mukaan, todellinen lukijamäärä todennäköisesti moninkertainen) juuri saamistaan Isadoran Rock Chic -uutuusmeikeistä.
Muotibloggaajien näkökulma saatuihin tuotteisiin on melko ammattimaisen objektiivinen. Vastineeksi vaivalle markkinoija saa Dagmarinkin kokemusten mukaan hyvällä onnistumisprosentilla arvokasta palstatilaa.
Hakutulosten kärjessä – hyvässä ja pahassa
Sosiaalisessa mediassa palstatila on suoraa lukijakunnan määrää arvokkaampaa, koska blogit nousevat hakutuloksissa usein esiin toimituksellista sisältöä paremmin. Tähän markkinoija saattaa törmätä myös ei-niin-suotuisissa yhteyksissä.
Bloggaajan kohdalle osunut huono asiakaspalvelukokemus tai tuotteen maanantaikappale paisuu helposti suureksi sosiaalisen median riepotteluksi. Tästä esimerkkinä viime keväänä Issues-trendiblogin nostama keskustelu Filippa K –kokemuksesta, mikä nousee edelleen Google-hauissa neljänneksi tulokseksi yritystä haettaessa.
Verkkokeskustelujen seuranta kannattaa valjastaa kuntoon, jotta nopea reagointi reklamaatioon ehtii kääntää vyöryn yrityksen eduksi – ennen kuin on liian myöhäistä. Jos vahinko pääsi jo tapahtumaan, soitto hakukoneoptimoijalle voi olla ainoa pelastus.
Blogit mainosmedioina
Blogeja voi hyödyntää myös perinteisen ostetun mainonnan tavoin: muotiblogeista kiinnostuneille markkinoijille Indiedays-blogiportaali toimii kuten mikä tahansa mainosmedia, samoin Sanoman Tyylitaivas.
Median palkkalistoilla olevat bloggaajat tuottavat monen suuren kaupallisen verkkomedian sisällöstä kasvavan osan. Raja toimituksellisen ja blogatun sisällön välillä on päivä päivältä häilyvämpi
B2B-blogit imagon rakentajina
Muoti- ja trendiblogien rinnalla myös yritysblogit ovat vakiinnuttaneet asemansa markkinoijan silmissä.
Tämän vuosituhannen B2B-markkinoinnissa korostuvat avoimuuden periaatteet ja markkinointi palveluna. Niinpä yritysblogit ja eri toimialojen ”gurujen” blogit ovat nousseet keskeiseksi kanavaksi näkemyksen jakamisessa ja asiantuntijaimagon rakentamisessa itselle tai edustetulle yritykselle.
B2B-blogit ovat todellinen win-win myös lukijalle: mikä antaisi esimerkiksi meistä markkinointi-ihmisistä ammatillisesti ajantasaisemman vaikutelman kuin Seth Godinin tai muiden AdAgen power150-listan maailmankuulujen markkinointibloggaajien siteeraaminen palavereissa?
Tietotulvan suodattajat ja mielipidevaikuttajat
Monilla toimialoilla bloggaajat ovat mielipidejohtajia ja alan uskottavimpia tietolähteitä. Hyvänä esimerkkinä tästä on it- ja ”digiteollisuus” – kun uutta tietoa tulvii enemmän kuin ihminen pystyy käsittelemään, viidakossa on helppo selviytyä antamalla blogiaktivistien suodattaa relevantein tieto.
Blogit ovat luonnostaan sosiaalisia, mielipiteisiin kannustavia areenoja. Alan ”johtavien blogien” kommenteista saa helposti kerättyä itselleen hyvän taustoituksen arjen ostopäätökseen. Vaikkapa siitä, onko uusi iPhone 4G hyvä ostos, onko Canonilla vai Nikonilla paras laajakulmaobjektiivi tai missä vaiheessa kannattaa siirtyä Windows 7:aan.
Propellipäiset bloggaajat odottavat uutuuksia markkinoille jo ennen kuin muut ovat niistä kuulleetkaan. Tuotteeseensa uskova laitevalmistaja saa bloggaajista intohimoisen testiyleisön. Esimerkiksi puhelinvalmistajille bloggaajat ovat ahkerasti käytössä oleva ennakkomarkkinointiryhmä: seuraa vaikkapa erittäin suositun teknologiablogin Hilavitkuttimen tutustumista syyskuun alussa saamaansa Samsung Xalaxy S:ään.
Laatu voi korvata lukijamäärän
Monista bloggaajista on tullut nimekkäitä ja noteerattuja lehdistötilaisuusvieraita, joiden huomiosta brändit kilpailevat.
Blogin painoarvo ei välttämättä perustu suureen kansansuosioon. Paras bloggaajalöytö voi yhtä hyvin olla kapean aihealueen uskottavin blogijournalisti, kuten maratoonareiden seuraama Seppo, jonka kotisivuista on kasvanut juoksijoiden oma harrastajayhteisö Juoksufoorumi.fi.
Nämä karppaajille, maratoonareille, laihduttajille tai Apple-uskovaisille tärkeimmät äänenkannattajat löytää vain syväsukeltamalla ydinkohderyhmän maailmaan.
Ruokabloggaajien sähköiset keittokirjat
Lopuksi vielä blogimaailman herkkupalat. Ruokablogit ovat ottaneet monen elämässä sähköisen keittokirjan roolin tuoden arjen keittiöinspiraatiota ainakin allekirjoittaneen elämään.
Elintarvikeuutuuksien ujuttaminen bloggaajille saattaa joskus kaatua vaikkapa kylmälogistiikkaan, mutta huomioitu bloggaaja voi palkita markkinoijan myös tässä genressä.
Fazerin Nordic Gourmet -suklaat saivat vuoden takaisessa lanseerauksessaan erinomaista julkisuutta blogilähestymisen kautta mm. Kurpitsamoskassa. Tätä juttua kirjoittaessa Pastanjauhantaa hehkuttaa juuri tavanneensa bloggaajakollegoitaan Valion järjestämässä ruokabloggaajien kokkausillassa. Reissulta oli tarttunut mukaan blogilukijoiden iloksi Valion uutta reseptiikkaa, joten laitetaan sadonkorjuuajan kunniaksi mainio syysresepti jakoon myös Mediaviestin lukijoille!
Pastanjauhantaa-blogin iltapalapiiras, Valion innoittamana
pohja:
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3/4 dl juoksevaa Oivariinia
3/4 dl maitoa
täyte:
3 munaa
150 g Valion Alppi Kreivi -juustoa (tulee kauppoihin syyskuun alussa)
2 dl ruokakermaa
ripaus jauhettua mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 pieni paprika
1 dl (35 g) purjoa hienonnettuna
1 dl persiljaa
esikäsiteltyjä metsäsieniä
Yhdistä kuivat aineet. Lisää Oivariini ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja ylös reunoille.
Nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Tee täyte: Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää raastettu juusto, ruokakerma, pippuri, suola, paprika pieninä kuutioina, sienet sekä purjo ja persilja hienonnettuina.
Kaada täyte esipaistetulle pohjalle.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 30 minuuttia tai niin pitkään, että piiras vaikuttaa kypsältä.