Dagmar

Uutta myyntiyhtiötä, Divisionaa, voisi kutsua tv-alan Kärkimediaksi, sillä se edustaa yhdeksää kaupallista paikallistelevisiota. Kanavien valtakunnallinen tavoittavuus ei kuitenkaan ole Kärkimedian luokkaa.

Teknisessä mielessä kanavien yhteenlaskettu katsojapotentiaali on huikeat 1,6 miljoonaa, mutta todelliset katsojamäärät jäävät reippaasti alle puolen miljoonan. Kanavakohtaiset katsojamäärät vaihtelevat suuresti.

Moni pääkaupunkiseudulla asuva mainostaja ei ole edes tiennyt, että Suomessa on näinkin monta kaupallista paikallistelevisiota.

Niinpä, mutta Jantonin omistama TampereTV on kyllä useimmille manselaisille tuttu, samoin kuin TS-Yhtymän omistama TurkuTV turkulaisille.

Kuopiolaiset lätkän ystävät ovat tottuneet seuraamaan KalPan matseja Star-Visiosta, joensuulaiset jännittämään SusirajaTV:n välityksellä Kiteen pärjäämistä pesäpallo-otteluissa.

Porin ja Rauman seudulla on seurattu pitkiä suoria lähetyksiä ravintolailloista. Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren kulmilla näkyvä Pohjanmaan Paikallistelevisio on välittänyt yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille Vaasan kaupunginvaltuuston kokoukset.

Oulussa on voitu seurata jo pitkään OuluTV:tä, Jyväskylässä TV Jyväskylää ja porvoolaista mediakenttää on piristänyt piskuinen Canava Porvoo, jossa pyörivät luupit. Lisäksi Kajaaniin ollaan perustamassa paikallistelevisiota vielä tämän vuoden aikana.

Monessa kanavassa on omistajana mukana paikallinen telelaitos, ja kaikilla kanavilla on omat toimitukset. Yhtenäisiä ohjelmakarttoja ei ole, vaan ohjelmatarjonnat poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon. Tärkein ohjelma-anti muodostuu paikallisista uutisista. Yksikään ei kerää katsojia samaan tapaan kuin ATV aikoinaan eli lähettämällä öisin aikuisviihdettä. Sen sijaan kaksikielisyyttä hyödynnetään Porvoon ja Vaasan seudulla.

Lähetysajat ja -määrät vaihtelevat suuresti. Yhdellä kanavalla voi olla ohjelmaa 12 tuntia vuorokaudessa, kun taas toinen aloittaa lähetykset vasta klo 15.30.

Mainospaketti rakennetaan joustavasti tarpeiden mukaan. Kaikkia yhdeksää kanavaa ei välttämättä tarvitse sisällyttää pakettiin, vaan mainostaja voi valita mukaan esimerkiksi ne kanavat, joissa myyntipisteet sijaitsevat.

Divisiona tekee yhden tarjouksen ja hoitaa kanaville mainokset oikeissa formaateissa. Formaatitkin kun vaihtelevat. Kaikilla kanavilla on tekninen mahdollisuus tarjota tuotantopalveluja, joten pakettiin voidaan sisällyttää esimerkiksi alueellisen dealerhännän lisääminen valtakunnalliseen spottiin.

Divisiona hoitaa seurannan ja raportoinnin mainostajalle. Hinnoittelu perustuu sekuntihintaan ja kerrointaulukkoon, kuten radioilla.

Kampanjoiden toteutuksiin luvataan nopeita joustoja esimerkiksi sääolosuhteiden vaihdellessa tai koulujen hiihtolomien ajoittuessa eri tavoin eri kanavien alueilla.

Divisionan yhtenä tavoitteena on koordinoida kanavien yhteisiä pelisääntöjä ja innostaa kanavia yhteneväiseen tutkimustoimintaan. Divisionan voikin hyvällä syyllä toivottaa lämpimästi tervetulleeksi.