Wilma Inkinen

Mikä Periscope on?

Periscope on Twitterin omistama videoiden suoratoistopalvelu, joka mahdollistaa livelähetyksen suoraan puhelimestasi. Palvelu sai alkunsa Istanbulin Taksim-aukion mielenosoituksista, mutta nyt sitä käytetään hieman toisin. Ideana on jakaa oma kokemus ja näyttää muille, mitä itse näkee.

Periscope on saavuttanut lyhyessä ajassa huiman suosion ja onnistunut haalimaan alle vuodessa yli kaksi miljoonaa päivittäistä käyttäjää. Vertailun vuoksi, Facebookilla miljoonan käyttäjän raja meni rikki vajaassa vuodessa ja Twitteriltä samoihin tuloksiin pääseminen vei miltei kaksi vuotta.

Suomessa suurin osa käyttäjistä eli ”scouppaajista” on teinejä ja palvelun ollessa vielä uusi lähetyksiä tehdään oikeastaan mistä tahansa. Tyypillisesti lähetykset muistuttavat television chat-ohjelmia – lähetyksen tekijä juttelee niitä näitä ja vastailee hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Miten Periscope toimii?

Voit ladata Periscopen sovelluskaupasta ja kirjautua palveluun Twitter-tunnuksillasi tai puhelinnumerollasi. Lähetyksiä eli ’scouppeja’ voi etsiä maailmankartalta, joka näyttää, missä striimataan juuri nyt. Punaiset pallot ovat livelähetyksiä ja siniset jo päättyneiden lähetysten tallenteita.

Palvelun käyttö on tehty helpoksi – lähetyksen aloittaminen vaatii vain napin painalluksen. Toisten scouppeja voi kommentoida livetoiston aikana, ja usein lähetyksen tekijä huomioikin hänelle lähetetyt kommentit ja tervehtii lähetykseensä liittyneitä käyttäjiä.

Miten markkinoija voi hyötyä Periscopesta?

Voit käyttää Periscopea oikeastaan mihin tahansa! Kerro brändin tuoreimmat uutiset tai esittele kulissien takaa -materiaalia toimistoympäristöstä. Voit myös esimerkiksi tehdä livehaastatteluja, esitellä tuotteitasi….lista on loputon. Suomessa on jo nähty muun muassa asiaohjelmien livelähetyksiä Periscopen välityksellä ja palvelu tarjoaakin journalismille uuden työkalun. Tuore esimerkki palvelun käytöstä on sunnuntailta 6.12., kun tuhannet katsojat seurasivat suorana itsenäisyyspäivän mielenosoituksia, joista paikalle olleet lähettivät videokuvaa Periscopen kautta. Maltti kannattaa silti pitää; Suomessa käyttäjien ikäryhmä on vielä hyvin rajattu, joten oma kohderyhmä on hyvä muistaa.

Periscope kätkee mahtavan potentiaalin, ja on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten sitä tullaan käyttämään tulevien kuukausien aikana. Palvelun ehdottomat plussat ovat reaaliaikaisuus, vuorovaikutteisuus, helppous sekä sitouttavuus.

 

Lähteet:

http://socialmediaweek.org/blog/2015/07/periscope-101/

http://www.telegraph.co.uk/technology/social-media/11522017/Periscope-the-social-media-app-that-can-make-you-a-TV-star.html

http://www.socialmediaexaminer.com/6-ways-to-use-periscope-for-your-business/

http://someworks.fi/blog/mika-on-periscope/124