Erika Luukkonen

Vuoden 2015 alusta lähtien markkinoijilla on mahdollisuus hyödyntää natiivimainontaa sponsoroitujen poimintojen (”pins”) muodossa. Tällä hetkellä palvelu on saatavilla vain Yhdysvalloissa, mutta se rantautunee tänä vuonna myös Eurooppaan. Ensimmäisessä vaiheessa mainonta rajautuu ainoastaan varaustyyppiseen ostamiseen, jossa CPM-hinta on kiinteä. Huutokauppaperusteinen järjestelmä muuttuvine CPC-hintoineen pysyttelee vielä jonkin aikaa beta-vaiheessa.

Kahdeksan kuukautta sitten Pinterest lanseerasi sponsoroitujen poimintojen tai pin-lisäysten betaversion pienelle valikoidulle brändimainostajajoukolle. Betatesti oli Pinterestin mukaan menestys, joten maaperä on viimein otollinen mainonnan avaamiselle myös muille markkinoijille.

Sponsoroiduissa pin-lisäyksissä mainostaja ostaa näkyvyyttä poiminnoilleen hakutuloksissa. Pin-lisäykset kohdennetaan tietylle käyttäjäryhmälle perustuen käyttäjien antamiin demografiatietoihin ja kiinnostuksen kohteisiin. Ideana on, että mainoksen sisältö ei juuri eroa orgaanisista poiminnoista. Esimerkiksi Valio Viola tuorejuuston sponsoroitu pin-lisäys voisi nousta juustokakkureseptien kokoelmaan, kun käyttäjä selaa reseptikokoelmia puhelimellaan ruokakaupassa.

Sponsoroitujen poimintojen on kerrottu toimivan jopa orgaanisia pin-lisäyksiä paremmin. Pinterestin mukaan markkinoijat ovat nähneet jopa 30 % kasvulukuja ansaitussa mediassa. Luvut selittyvät sillä, että käyttäjät jakavat sponsoroituja poimintoja eteenpäin keskimäärin 11 kertaa per mainos. Yhden euron mainospanostus Pinterestissä tuo parhaimmillaan 1.3 euron arvosta näkyvyyttä.

Yli 70 miljoonalla käyttäjällään globaalisti Pinterest avaa markkinoijille loistavat mahdollisuudet. Myös yhteisöpalvelun perimmäinen logiikka, tarjota käyttäjilleen uusia ideoita siitä mitä tehdä, mitä tuotteita ostaa tai missä vierailla, on omiaan houkuttelemaan markkinoijia puoleensa.

Suomalaisia Pinterest-käyttäjiä on tällä hetkellä noin 187 000 (Comscore, marraskuu 2014), kasvua on liki 40 % kesäkuun 2014 lukuihin verrattuna. Facebookin kaltaisiin some-jättiläisiin on vielä matkaa, mutta suunta on lupaava. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan sponsoroitujen poimintojen lanseerausta myös Suomessa.