Twitter on mikrobloggaussivusto, jossa käyttäjät päivittävät statuksiaan samaan tapaan kuin Facebookissa. Erona muihin vastaaviin palveluihin on yksinkertaisuus ja keveys. Twitterissä on vähän toiminnallisuuksia ja viestien pituus on rajattu 140 merkkiin. Tweettejä eli viestejä on helpompi seurata kuin perinteisiä blogikirjoituksia, ja palvelun käyttö onnistuu vaivatta myös mobiililla.
Toisin kuin Facebookissa, Twitterissä muita käyttäjiä ei lisätä ystäviksi, vaan seurattaviksi. Kuka tahansa voi seurata ketä tahansa mielenkiintoista henkilöä – tai yritystä.
Seuraa mitä yrityksestäsi puhutaan
Tällä hetkellä Twitterin suurimpana haasteena on käyttäjien vähäinen määrä. ComScoren arvion mukaan Twitterillä on koko maailmassa noin 10 miljoonaa käyttäjää, kun esimerkiksi Facebook-käyttäjiä on yli 200 miljoonaa. Eikä Facebook-luvussa ole mukana alle 15-vuotiaita.
Twitter leviää lujaa vauhtia. Nielsenin selvityksen mukaan Twitterin kävijämäärät kasvoivat viimeisen vuoden aikana 1 000 prosenttia niin USA:ssa kuin Isossa-Britanniassa.
Mutta kannattaako markkinoijan pysytellä rannalla odottamassa suurta Twitter-aaltoa vai hypätä jo nyt kasvaville tweettilaineille?
– Koska Twitterissä käydään jo keskustelua brändeistä ja yrityksistä, kannattaa yritysten hyödyntää tätä kanavaa ja kuunnella pöhinää, kannustaa Helene Auramo. – Twitterissä jaetaan kokemuksia tuttujen ja tuntemattomien kanssa, mikroblogiympäristössä leviävät myös tuote- ja palvelukokemukset.
Pöhinän kuulostelu onnistuu erittäin kustannustehokkaasti.
– Jos haluaa nopeasti katsoa, onko yrityksestä, sen palvelusta tai tuotteista käyty keskustelua Twitterissä, sen voi tehdä kätevästi Twitterin hakupalvelussa ilman rekisteröitymistä. Jos haluaa vastata palautteeseen, on rekisteröidyttävä.
Auramon mielestä Twitterin voi nähdä myös yksinkertaisena sosiaalisena CRM-järjestelmänä, jossa kohtaavat asiakas, yritys sekä heidän kontaktinsa. Kaikki voivat osallistua julkiseen keskusteluun yrityksen tuotteista ja palveluista.
– Jos yritys ei ole tässä ympäristössä, keskustelua käydään ilman sitä.
Kaikkien yritysten ei silti kannata rynnätä esiintymään Twitterissä.
– USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa twitteristeistä on melko nuoria, 19 prosenttia käyttäjistä on 18–24-vuotiaita ja 20 prosenttia 25–34-vuotiaita. Jokaisen yrityksen kannattaa pohtia tapauskohtaisesti, onko Twitterissä syytä näkyä ja miten.
Varaa yrityksellesi oma Twitter-tili
Vaikka Auramo näkee Twitterin enemmän palaute- kuin markkinointikanavana, yrityksen kannattaa avata oma Twitter-tili jo nyt – ennen kuin joku muu sen tekee.
Yritys voi näkyä joko oman brändin nimellä (@dagmar) tai työntekijät voivat liittää nimeensä yrityksen brändin nimen (@dagmarxxxxx).
– Yrityksellä ei kannata välttämättä olla liian montaa tiliä. Jos yrityksellä on blogi, voi blogiotsikot siirtää automaattisesti myös suoraan Twitteriin. Esimerkiksi Zipipopin Twitteristi-blogiin löytää 12 prosenttia kävijöistä Twitterin kautta.
Twitter-sivun designia eli värejä ja taustakuvaa voi muuttaa yrityksen brändin mukaiseksi. Esimerkiksi Digitytöt on brändännyt sivustonsa.
– Twitterissä yrityksellä tai yrityksen edustajalla tulee olla jotain mielenkiintoista sanottavaa. Ketään ei kiinnosta viestit “olen töissä” tai “olen kotona”. Eli älä ole tylsä. Liialliset mainokset eivät myöskään kiinnosta. Huonoista ja hyvistä uutisista kannattaa kirjoittaa nopeasti. Nopeus on avainsana.
Aktiivisuus vetää puoleensa
Mitä aktiivisemmin yritys esiintyy Twitterissä ja kommentoi paljon, sitä varmemmin se saa lisää seuraajia. Esimerkiksi Starbucks vastaa aktiivisesti viesteihin, niinpä sillä on jo yli 100 000 seuraajaa.
Auramo suosittelee aloittamaan seuraajien keräämisen henkilöistä, joita yritys ja sen palvelu tai tuotteet todennäköisesti kiinnostavat, esimerkiksi omista työntekijöistä, asiakkaista ja yhteistyökumppaneista.
– Seuraajia voi etsiä Twitterin “Find People -osion alta, tuttujen kontaktien kautta ja hakusanojen avulla. Lisäksi omille kotisivuille ja muihin sosiaalisen median yhteisöihin kannattaa laittaa linkki omaan Twitter-tiliin.
Tunne pelisäännöt
Twitteriin on kehittynyt oma kulttuuri ja pelisäännöt, jotka on hyvä tietää.
– Liikaa ei saa tweetata. Jotkut uutispalvelut puskevat joka tunti uutisotsikoita, jotka tukkivat helposti käyttäjien Twitter-näkymän.
Kuten muissakin medioissa, myös Twitterissä yrityksen kannattaa määritellä heti kättelyssä ketä aikoo puhutella, millaista viestiä haluaa välittää ja millä puhuttelutyylillä viesti menee todennäköisimmin perille. Eikä peruskohteliaisuus ole tässäkään mediassa pahitteeksi:
– Jos joku esimerkiksi mainostaa sinua eteenpäin, siitä on hyvä kiittää.
Hyvä sosiaalisen median strategia auttaa ymmärtämään, mitä mahdollisuuksia Twitter voi tarjota omalle yrityksellesi. Ota yhteyttä Dagmar Digitalin plannereihin, kun haluat valjastaa sosiaalisen median hyötykäyttöön!
Esimerkkejä Twitterin käytöstä:
http://twitter.com/dagmardigital
http://twitter.com/pepsimaxsuomi
http://twitter.com/starbucks
http://twitter.com/BarackObama
http://twitter.com/cnnbrk
http://twitter.com/gmblogs
http://twitter.com/FlowFestival
Lähteet:
ComScore World Metrix, December 2008Pew Research Center’s Internet & American Life Project, February 2009