Dagmar

Kuinka päädyit Starcomille Tukholmaan? 

Kiinnostus Ruotsiin ja heidän tapaansa tehdä bisnestä on kasvanut kansainvälisten asiakkaiden myötä, ja toisaalta kiinnostus ruotsin kieleen on kytenyt aina armeijan Dragsvik-ajoista saakka. Dagmar hakee jatkuvasti uusia tapoja osaamisen, prosessien ja työkalujen kehittämiseen kumppaniverkostoa hyödyntäen. Monet kehityshankkeet liittyivät tehtäviini Dagmarin sisällä, siksi tätä vaihtojaksoa lähdettiin edistämään kansainvälisestä liiketoiminnastamme vastaavan Ulla Aition kanssa.
Ruotsissa on juuri ryhdytty rakentamaan Starcomin sisälle uutta Yeast-mainostoimistoa. Dagmar Studion liiketoiminnan kasvaessa on kiinnostavaa päästä seuraamaan läheltä, miten perinteinen mediatoimistotyö ja luova konseptisuunnittelu sekä tuotantojen johtaminen kohtaavat saman katon alla.
Miten Starcom sijoittuu Ruotsin mediatoimistokenttään?
Starcomilla on Ruotsissa noin 95 ammattilaista, ja mikäli katsotaan Vivaki-konsernin tasolla (Starcom ja Zenith Optimedia), olemme vuoden 2012 lukujen mukaan Ruotsin suurin mediatoimistokonserni.
Eroaako henkilökunnan osaamisrakenne verrattuna Dagmariin?
Osaamisrakenteen pohja on hyvin samankaltainen. Starcom on perustettu jo vuonna 1995 (tuolloin Mediataktik, Starcom osti yrityksen 2001), joten mediatoimistotyö on laajasti hallussa.
Sekä Starcom että Dagmar ovat suuria toimijoita, joten osaamista on valtavasti. Dagmarissa on kenties hieman pidempään panostettu analytiikkapuoleen, esimerkkinä analytiikkaan keskittyvän tiimin vahvistaminen. Starcomissa taas on lähes 25 pelkästään luovaan konsepti- ja sisältösuunnitteluun keskittyvää tekijää, kun yhtiön sisään on perustettu uusi mainostoimisto.
Entä millaisia eroja olet havainnut työskentelykulttuurissa?
Palavereja on paljon ja asioita tehdään hyvin strukturoidusti ja demokraattisesti. Prosessille annetaan niin sanotusti aikaa.
Mitkä ovat Starcomin suurimpia asiakkaita, ja onko asiakkaina suomalaisia markkinoijia?
Samsung on ylivoimaisesti suurin asiakas tällä hetkellä. Samsungin pohjoismaista tekemistä johdetaan Ruotsin toimistosta. Suomalaisista asiakkaista teemme töitä muun muassa Lumenelle, joka on tällä hetkellä Ruotsin ’Let’s Dancen’ (Tanssii tähtien kanssa) pääyhteistyökumppani.
Mille asiakkaille olet itse ennättänyt tehdä töitä?
Olen tähän mennessä työskennellyt Spendrupsille, Samsungille ja Björn Borgille.
Mikä ruotsalaisessa markkinointi/mediakentässä puhututtaa tällä hetkellä?
Uskoisin, että puheenaiheet ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa. Juuri nyt toki puhuttaa, miten kuluttajat reagoivat taloussuhdanteeseen. Laajemmin katsottuna puhutaan paljon siitä, miten mediatoimiston rooli muuttuu. Voittaja tulee varmasti olemaan se, joka pystyy konkretisoimaan ja analysoimaan sen paljon puhutun ’big datan’ ja tuottamaan kiinnostavia ja tuloksellisia kohtaamisia, tavalla tai toisella.
Asia joka on yllättänyt?
Tiesin toki, että ruotsalaiset ovat avoimia ja positiivisia, mutta se jaksaa silti aina yllättää. Vahva kruunu yllätti myös – Master Card tuntuu jatkuvasti olevan tapissa.