Dagmar

Ruotsissa jo noin puoli miljoonaa digitaalista vastaanotinta (20.12.2001)

Marraskuussa noin 14 %:lla Ruotsin väestöstä oli mahdollisuus katsoa digitaalisia televisiolähetyksiä. Parhaiten digiboksit ovat löytäneet tiensä maksu-tv-talouksiin. Ne jotka eivät ole tottuneet maksamaan katselustaan, odottelevat vielä. Ruotsalaiset ovat kiinnostuneita interaktiivisesta televisiosta, mutta käytännössä paluukanavaa ei vielä juurikaan käytetä.

Suomessa on aktiivisesti seurattu digi-tv:n menestymistä läntisessä naapurimaassamme, jossa digitaalinen tv-lähetystoiminta maaverkossa käynnistyi alkuvuodesta 1999. Tv-markkinoiltaan Ruotsi poikkeaa Suomesta, mutta kuluttajien käyttäytymisessä erot lienevät pienempiä.

Reilusta puolesta miljoonasta digitaalisesta vastaanottimesta (digiboksi tai integroitu vastaanotin) 65 % on satelliittitalouksissa, 19 % kaapelitalouksissa ja 16 % maanpäällisen lähetyksen vastaanottavissa talouksissa. SVT:n kolme valtakunnallista digitaalista kanavaa on tarjolla kaikille – vastaanottotavasta riippumatta.

Maanpäällisessä jakelussa Ruotsissa on joulukuun kolmannesta päivästä alkaen yhteensä 18 valtakunnallista kanavaa ja joitakin paikalliskanavia. Valtakunnallisista kanavista 14 kuuluu perustarjontaan. Kanavien katselun kustannus kuluttajalle on digitaalivirittimen (boksin) hankinta ja ohjelmakorttivuokra. Esimerkiksi Boxerin kautta hankittuna vuositason kustannukset ovat ensimmäisenä vuotena vuokraboksilla 3 833 SEK ja ostetulla 3 238 SEK (sisältäen boksin hinnan 1 995 SEK).

Marraskuussa Ruotsissa selvitettiin myös paluukanavan käyttöä. Vajaa 12 % niistä, joilla on mahdollisuus digitaaliseen vastaanottoon (1,7 % koko väestöstä), kertoi kytkeneensä paluukanavan joskus ja 1,5 % (noin 18.000 henkilöä, 0,2% koko väestöstä) edellisenä päivänä. Samalla kuitenkin 70 % kuluttajista kertoi olevansa kiinnostunut jonkinlaisesta interaktiivisesta televisiosta. Kiinnostus ei siis kuitenkaan tarkoita toimintaa – edes digi-tv:ssä.

Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 taloutta, jotka vastaanottavat digitaalisen lähetyksen joko maanpäällisestä verkosta (DTV-T) tai kaapeliverkosta (DTV-C) ja 10 000 digitaalista satelliittitaloutta (DTV-S). Voitaneen olettaa, että joulumarkkinoille saapuneet Turun TV-tehtaan digiboksit kasvattavat talouksien määrää melko ripeästi lähiaikoina. Boksien hinta on tällä hetkellä noin 2 000 mk.

Ylen digitaalisia kanavia voivat katsoa ne taloudet, jotka vastaanottavat lähetyksensä joko maanpäällisestä verkosta tai kaapeliverkosta. Digitaalisen satelliittivirittimen hankkineet eivät kuitenkaan voi Ylen viittä digikanavaa katsoa, koska nämä kanavat eivät – ainakaan toistaiseksi – kuulu Canal Digitalin tarjoamaan Local Packageen. Kotimaisista kanavista tässä paketissa ovat kuitenkin mukana MTV3D, NelonenD ja Urheilukanava.

Lähteet: www.mms.se, www.svt.se, www.boxer.se, nyheter.idg.se