Dagmar

Sähköiset mediat kuuluivat nuorten kesään (2.9.2004)

Sateinen kesä ajoi monet nuoret Pleikkarin ja netin pariin – kunhan väsyneet luut oli ensin saatu ylös sängystä – joskus puolen päivän paikkeilla. Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu siitä, että nuoret jättävät perinteiset mediat, eritoten television, kun yleistyvät laajakaistaliittymät mahdollistavat entistä nopeammat yhteydet. Mitä sähköisten medioiden käytölle tapahtui menneenä kesänä? Mediajohtaja Tina Wessmanin fokuksessa tällä kertaa 15-24-vuotiaat.

Sade ja futis vetivät ruudun ääreen

Kesän aikana televisiotarjonta kasvoi jonkin verran; vetureita olivat Ylen TV2 sekä Nelonen. Ohjelmanimikkeissä mitattuna Ylen TV1:n tarjonta väheni ja MTV3:n sekä Subtv:n tarjonta pysyi edelliskesän tasolla.

Television katseluun käytetty aika on alkuvuoden ollut laskussa koko väestössä. Tammi-maaliskuussa katseluun käytetty aika laski kuusi prosenttia ja huhti-kesäkuussa viisi prosenttia edellisvuoden vastaaviin jaksoihin verrattuna. Sen sijaan kesällä (1.6.-15.8.) katseluun käytetty aika kasvoi parin prosentin verran. Kasvusta ei kuitenkaan sovi kiittää pelkästään ilmojen haltijaa – kesäkuun puolesta välistä heinäkuun alkuun ruudun ääreen vetivät Portugalissa pelatut jalkapallon EM-kisat.

Myös nuorten katseluun käyttämä aika kasvoi hieman. Nuoret miehet viihtyivät television ääressä hieman nuoria naisia paremmin – edelliskesänä tilanne oli toisin päin. Tähän syynä olivat pitkälti jalkapallokisat. Noin joka neljäs 15-24-vuotias mies harrastaa itse jalkapalloa ja 45 prosenttia kertoo seuraavansa lajia tiedotusvälineistä, joten menestys oli taattu – varsinkin kun pakka meni sekaisin ja kisojen ennakkosuosikit putosivat jatkosta toinen toisensa jälkeen. Mutta ei jalkapallon katselu ole pelkästään nuorten miesten juttu. Finaalipeliä 4.7. seurasi myös 13 prosenttia nuorista naisista.

Subtv:n katseluosuus kasvoi

Isot kaupalliset kanavat menettivät kesän aikana katseluosuutta 15-24-vuotiaissa yhteensä peräti yhdeksän prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kaupallisten kanavien voittaja oli Subtv, jonka katseluosuus kasvoi kolme prosenttiyksikköä. Kasvu oli erityisen merkittävä nuorten naisten ryhmässä. Subilla heitä puhuttelivat erityisesti Big Brother ja Frendit. Tästä huolimatta kaupalliset tv-kanavat olivat edelleen selvästi kiinnostavimpia nuorille – kolmen kaupallisen kanavan yhteenlaskettu katseluosuus oli 62 prosenttia.

Sekä MTV3-kanavalla että Nelosella katsotuimmat ohjelmat keräsivät edellisvuotta vähemmän nuoria katsojia. Nuorten kahdenkymmenen katsotuimman ohjelman yhteenlaskettu bruttokatsojamäärä oli molemmilla kanavilla vain 3/4 edellisvuoden vastaavasta. Nelosella tämän kesän elokuvat eivät saaneet yhtä suurta suosiota kuin edelliskesän Mies ja alaston ase -kohellukset, eikä MTV3-kanavalla Suuri Seikkailu yltänyt nuorten ryhmässä edelliskesän katsojamääriin.

Katsotuimpia ohjelmia MTV3-kanavalla ja Nelosella olivat elokuvat. Kesän kahdenkymmenen katsotuimman ohjelman joukossa oli MTV3-kanavalla kuusi elokuvaa ja Nelosella 11. Katsotuin sarja oli MTV3:lla Teho-osasto ja Nelosella 70’s Show. Muita suosikkeja olivat C.S.I. ,C.S.I. Miami ja 24 (MTV3) sekä 4D-dokumentit ja Pelkokerroin (Nelonen).

Nuoret miehet kuuntelivat kaupallisia asemia

Heinäkuussa 15-24-vuotiaiden radion kuunteluun käyttämä aika laski hieman edellisvuoteen verrattuna – nuorten miesten kuuntelumäärä väheni noin kymmenellä minuutilla päivässä. Lasku johtui Ylen kanavien kuunteluajan vähenemisestä – kaupallisten radioasemien parissa nuoret viettivät edelliskesää enemmän aikaa. Nuorten miesten kaupallisten asemien parissa käyttämä aika kasvoi peräti 20 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna – he viihtyivät kaupallisen radion parissa kaksi tuntia päivässä.

Kaupalliset asemat tavoittivat jo edelliskesänä viikossa noin 90 prosenttia 15-24-vuotiaista. Tänä kesänä tavoittavuus ei kasvanut. Viikossa Kiss FM, Radio Nova ja NRJ tavoittivat kaikki yli 250 000 nuorta, merkittävin tavoittavuuden kasvu oli NRJ:llä.

Verkossa vietettyä aikaa ei valitettavasti mitata samalla tavalla kuin televisiota ja radiota. Jonkinlaisen viitteellisen arvion verkon käytön lisääntymisestä voi kuitenkin tehdä nuorten suosimien sivustojen kävijämäärien kasvun perusteella. Demi.fi, Cosmopolitan.fi, Pelit.fi ja Telkku.com ovat sellaisia sivustojen kävijämäärämittauksissa mukana olevia sivustoja, joiden kävijöistä yli 60 prosenttia on 15-24-vuotiaita. Esimerkiksi valitsemallamme viikolla 31 maltillisinta kasvua oli Pelit.fi:llä, jossa eri kävijöiden määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 20 prosenttia. Nuorten naisten suosiossa olevilla sivustoilla kävijämäärän kasvu oli suurempi – Demi.fi:llä 46 prosenttia ja Cosmopolitan.fi:llä 82 prosenttia.

Ja jos laajakaista vie televisiolta nuoria katsojia, television kiinnostavuus ja lumovoima ei ole kuitenkaan kadonnut – muun muassa television ohjelmatiedot ja keskustelua aiheesta tarjoavan Telkku.com-palvelun kävijämäärät kasvoivat vuodessa peräti 137 prosenttia.

Lähteet:
–          Finnpanel / TV-mittaritutkimus 1.6.-15.8.2004 ja 1.6.-15.8.2003
–          Finnpanel / KRT heinäkuu 2003 ja 2004
–          Dagmar Analyzer / Web Users
–          RedSheriff viikot 31/2003 ja 31/2004
–          TGI 2003 NMP