Erikoistutkija Jali Heilmann VTT Tietotekniikan Media-osastolta kertoi Aikakauslehdet ja Internet -tilaisuudessa 14.2.2005 sähköpaperin nykytilasta ja tulevista mahdollisuuksista.
Sähköpaperi ei ole paperia, vaan ohut ja taipuisa elektroninen näyttö, jolta lukeminen muistuttaa paperilta lukemista. Näytön sisällä on pikkiriikkisiä muovipalloja, jotka voivat muodostaa sekä tekstiä että kuvia sähkövarauksen avulla.
Näitä uudentyyppisiä näyttöjä voidaan jo toteuttaa. Lisäksi kannettaviin lukulaitteisiin tarvittavat komponentit, kuten riittävä muisti, energiaa säästävä elektroniikka ja tehokkaat akut ovat olleet saatavilla jo kymmenisen vuotta.
Nyt tutkijat pyrkivät siirtämään sähköpaperille perinteisen paperin parhaita ominaisuuksia, kuten keveys, kulmariippumaton luettavuus, vaaleus ja hyvä kontrasti. Huima tavoite on saada sähköpaperi jopa näyttämään paperilta. Lopputuloksena olisi perinteiseltä lehdeltä tai kirjalta näyttävä tuote, jonka sivut voidaan päivittää.
Kunnon sähköpapereita vuoteen 2010 mennessä
Kannettavia tietokoneita ja kommunikaattoreita reippaasti edullisemmat ja helppokäyttöisemmät lukulaitteet yleistyvät hyvää vauhtia. Myös kannettavien näyttöjen osalta on odotettavissa merkittäviä läpimurtoja aivan lähitulevaisuudessa. Litteitä näyttöteknologioita tutkitaan erittäin aktiivisesti ja sijoitetut tuotekehityspanokset ovat valtaisat. Ennusteiden mukaan sähköinen julkaiseminen on julkaisuteollisuuden tuottoisin sektori tulevaisuudessa.
Heilman arvioi, että värillisellä näytöllä varustettuja, kunnon sähköpapereita saataisiin markkinoille vuoteen 2010 mennessä.
Uuden teknologian ympärille on rakennettava sovellusten edellyttämä infrastruktuuri. Myös suuren volyymin valmistustekniikan kehittäminen vaatii oman aikansa.
Sähköinen paperi ei vielä sovellu aikakauslehden julkaisualustaksi, koska toistaiseksi näyttö on vielä liian pieni ja mustavalkoinen, eikä hyviä kuvia vielä saada. Myös business-mallit täytyy selkiinnyttää eli myydäänkö kokonaisia lehtiä vai erillisiä artikkeleita, miten mainontaa käsitellään jne.
Ei mikään uusi keksintö
Gyricon-niminen sähköpaperi kehitettiin jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten. Joulukuussa 2000 Xerox perusti keksinnön ympärille yrityksen, jonka tehtävänä on tuotteen kaupallistaminen. Gyriconin sanotaan soveltuvan aikakaus- ja sanomalehtiin, kirjoihin ja näyttölaitteisiin eli tuotteisiin, joiden sisältöä halutaan päivittää toistuvasti.
MIT Media Lab puolestaan perusti vuonna 1997 E Ink Corporation -nimisen yhtiön, jonka tehtävänä on ns. sähkömusteeseen perustuvien tuotteiden kehittäminen ja kaupallistaminen. E Ink esitteli jo vuonna 2002 aktiivimatriisinäytön, jonka paksuus on vain 0,3 mm. Älykortteja varten on kehitetty pienempi malli ja suurempi kännyköihin sekä PDA-laitteisiin. E Ink on jo patentoitunut perinteiseltä näyttävän kirjan, jonka sivuja voidaan päivittää.
Sekä Gyricon-paperin että sähkömusteen ensimmäisiä sovelluksia ovat liikkeiden ilmoituskyltit ja erilaiset ohjaustaulut.
Sony toi viime keväänä markkinoille halvan, sähköpaperiin perustuvan kirjan, jossa kontrasti ja resoluutio ovat jo sanomalehden tasoa. Kirja painaa vain 190 g ja paristo kestää 10 000 sivun lukemisen. Saatavissa on 1 200 kirjatiedostoa, jotka maksavat vain 1,6 euroa kappale. Kirja häviää näytöltä 60 päivän kuluttua latauksesta.