1. Snapchat
Snapchat on kuvaviestipalvelu, jossa käyttäjä voi ottaa kuvia ja videoita sekä lähettää niitä rajatulle vastaanottajajoukolle. Kuvia ja videoita kutsutaan snäpeiksi. Käyttäjä voi määrittää ajan, kuinka kauan nämä snäpit näkyvät vastaanottajan laitteessa (enintään 10 sekuntia). Määritetyn ajan jälkeen snäpit poistuvat vastaanottajan laitteelta ja Snapchatin palvelimilta. Snap-viestin etu on luonnollisesti sen ainutkertaisuus.
Snapchat-materiaali on luonteeltaan sitä, mitä Instagram-materiaali oli taannoin: reaaliaikaista ja luonnollista.
Snapchatin mukaan sovelluksen käyttäjät lähettivät toukokuussa 2014 päivittäin 700 miljoonaa kuvaa tai videota. Käyttäjäkunta painottuu alle 25-vuotiaisiin, enemmistö majailee Pohjois-Amerikassa. Ikäraja Snapchatiin on 13 vuotta.
Dagmarin kesällä 2015 tekemän digitaalisen median tutkimuksen mukaan Snapchatin käyttäjiin kuuluu jo noin neljä prosenttia suomalaisista 15–69-vuotiaista netin käyttäjistä eli 130 000 snäppääjää. Suosio kasvaa vauhdilla nuorten keskuudessa: lokakuussa tehdyssä tutkimuksessa jo lähes neljännes alle 25-vuotiasta oli snäppääjiä, sitä vanhemmat eivät ole vielä juurikaan syttyneet palvelulle.
2. Tsu
Tsu on sosiaalinen verkosto, joka maksaa käyttäjilleen klikeistä ja mainosten katsomisesta käyttäjän omassa sisällössä. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Tsu kannustaa ihmisiä sosiaalisuuteen ja tuottamaan sisältöä, joka voi olla statuspäivityksiä, kuvia ja videoita. Alkuperäinen sisällöntuottaja saa 45 % tuloista, 10 % menee Tsulle ja loput 45 % menee sisällöntuottajan verkostolle. Siis mitä enemmän tuotat interaktiota aiheuttavaa sisältöä ja mitä suurempi verkosto sinulla on, sitä enemmän tulee rahaa.
Tsuhun voi liittyä toistaiseksi vain kutsulla.
3. 360-videomainonta Facebookin kaikilla alustoilla
YouTube lanseerasi 360-asteen videon jo keväällä ja Facebook hyppäsi tähän kärryyn ensin desktopissa. Nyt 360-videoiden ja videomainosten käyttö onnistuu Facebookin kaikilla alustoilla. Tätä videomainosmuotoa Facebookissa ovat maailmalla käyttäneet jo muun muassa Mondelez sekä Samsung.
Facebookilla on muutenkin pitänyt kiirettä, sillä 360-videomainosten lisäksi se on juuri lanseerannut lead adsit sekä ryhtynyt testaamaan Snapchat-tyyppisiä, itsetuhoutuvia viestejä Messenger-applikaatiossaan. Lead adsit helpottavat käyttäjän yhteystietojen jättämistä lisäämällä ne automaattisesti sen perusteella, mitä käyttäjä on Facebookin kirjannut.
Näistä lisää myöhemmin.
Lisää lukemista sosiaalisen median aiheista:
Kun valtavirta jää some-seurailijoiksi, innostavan sisällön arvo kasvaa