Yli 2 miljoonaa suomalaista eli 72 prosenttia internetin käyttäjistä etsii tietoa Googlesta päivittäin tai lähes päivittäin. Hakukoneista on muodostunut uusi massamedia, joka antaa ihmisille mahdollisuuden osallistua ja viettää aikaa heitä aidosti kiinnostavien asioiden parissa.
Vaikka kiinnostuksen kohde olisi sama, kaikki eivät hae sitä samalla tavalla. Hakukonemarkkinoinnin kasvaessa internetin suurimmaksi mainosmuodoksi on kuluttajien syvällisempi ymmärtäminen entistä tärkeämpää.
Verkossa shoppaillaan: ota osuutesi
Mainostajan kannalta kuluttajat etsivät tietoa karkeasti jaettuna kolmesta syystä: verkossa shoppaillaan, vertaillaan ja hyödytään.
Shoppailussa meillä on vielä opittavaa, sillä suomalainen netin käyttäjä tekee keskimäärin vain 0,8 nettiostosta kuukaudessa. Toisaalta pienistä puroista kertyy tänä vuonna arviolta yli 6 miljardin euron verkkoshoppailupotti. Vaikka luku on suuri, laajentumisen varaa on varmasti kaikilla toimialoilla.
Suurimpia syitä sähköisen ostoksen tekemiseen ovat vaivattomuus, edullisuus sekä mitä merkittävämmissä määrin tuotteiden parempi saatavuus.
Mainostajalle verkkomyynti tarkoittaa myös tehokasta mitattavuutta. Miltei jokaista jälkeä voidaan haistella tarkasti, ja markkinointia pystytään muokkaamaan sekä kohdistamaan sen mukaan. Mainontaa optimoimalla voidaan samalla rahalla saada enemmän myyntiä.
Verkossa vertaillaan: varmista löydettävyys
Kaikki tuotteet eivät sovellu verkossa myytäviksi, eikä jokainen brändi halua välttämättä edes olla sähköisesti saatavilla. Silti kaikkien on hyvä ymmärtää, että 76 prosenttia surffailevista kuluttajista etsii verkosta tietoa ennen isoa ostopäätöstä. Lisäksi 75 prosenttia surffailijoista vieläpä kokee saamansa tiedon erittäin hyödylliseksi tueksi päätökselleen.
Verkko on vertailua, mutta myös tehokasta aktivoitumista. Dagmarin tutkimuksen mukaan 59 prosenttia netin käyttäjistä hakee lisää tietoa nähtyään mielenkiintoisen mainoksen televisiossa tai lehdessä. Tämä asettaa vertailtavuuden ja löydettävyyden uudenlaiseen valoon. Jos käytät vuodessa 10 miljoonaa euroa mediamainontaan, saat varmasti tukuittain hienoja mainospaikkoja. Mutta jos unohdat käyttää pienen osan budjetista hakukonemarkkinointiin, kasvaa todennäköisyytesi heittää potentiaalinen asiakkaasi suoraan kilpailijasi huomaan eksponentiaalisesti.
Suomalaisten hakukonekäyttäytymistä kartoittaneessa tutkimuksessa surffailijoita jaettiin erilaisiin segmentteihin sen mukaan, millä tavalla he käyttävät hakukoneita sekä miten he suhtautuvat hakukoneissa esiintyviin mainoksiin.
Vaikka yli puolet verkon käyttäjistä aktivoituu verkkoon muun mainonnan saattelemana, jakautuvat hekin hyvin erilaisiin surffailijatyyppeihin. Toiset ovat kriittisiä, ostopäätöksen tueksi tietoa hakevia kuluttajia, siinä missä toiset elävät verkossa ja kiinnostuvat enemmän itsensä viihdyttämisestä.
Verkosta hyödytään: palvele surffaajaa
Verkko-ostokseen voi inspiroida hyvinkin arkinen tuote, vaikka maitopurkin paikka on vielä lähikaupan hyllyssä. Vertaileva ostopäätöshakija jopa lukee hakukoneen tulossivun mainokset, vaikka ei niitä klikkaisikaan.
Toisaalta osaa internetin natiiviasukkeja edustavat, taitavat täsmähakijat, suhtautuvat hyvin kriittisesti hakusanamainontaan sekä ylipäänsä maksettuihin mainosviesteihin. Tilanne ei välttämättä tarkoita median vaihtamista tai mainonnan tyrmäämistä. Vaikka suora kaupallinen viesti ei tätä kohderyhmää kiinnostaisi, toisenlainen lähestyminen voi osua ja upota.
Ihmiset etsivät itselleen hyödyllistä tietoa. Tämä luo valtavan mahdollisuuden markkinoijille, jotka ymmärtävät ja osaavat auttaa etsijöitä – ja samalla onnistuvat luomaan positiivista brändimielikuvaa.
Digitaalisuus tarjoaa rutkasti lisäenergiaa myös hyllystä henkilökohtaisesti noudettaville tuotteille. Harva etsii ruuvin kierteiden jäykkyystilastoja, mutta moni omakotirakentaja ottaisi varmasti tyytyväisenä vastaan tietoa ja ohjeita ruuvinvalmistajalta. Brändillä höystettynä, luonnollisesti.
Hyvin suunnitellulla hakukonemarkkinoinnilla voidaan valjastaa valtava massamedia edistämään myyntiä, keräämään kontakteja ja houkuttelemaan kuluttaja viettämään laatuaikaa brändin parissa sekä varmistamaan paluukanava muulle mainonnalle.
Löydettävyys on iso, mutta verkkopolun ensimmäinen askel. Tämän päivän kuluttaja elää verkossa, jonka osa myös sinun verkkobrändisi on. Miten ja mitä viestit verkossa sekä miten yhdistät saman sanoman kaikkiin kanaviin, nousee seuraavaksi suuntaviitaksi löydettävyyden hallitsemisessa.
Löydytkö? Hakukoneiden hyödyntämisessä sekä erilaisten surffailijoiden tavoittamisessa sinua auttaa Dagmar Searchin suunnittelujohtaja Roope Ruotsalainen (roope.ruotsalainen(at)dagmar.fi).